30 June, 2010

HIV Test!

Memandangkan esok dah masuk bulan Julai, maka dengan ini aku dah kena start mengerjakan perihal prosedur nikah. Aku ada dengar HIV test ni valid just in 3 months.*correct me if im wrong*  SO..first thing first! aku kenalah amek tau pasal HIV test. *hina gila sebab memang tak tau pape*
Masalahnya, aku tanak amek tau..aku nak tanya pada yang tau!! miyahahahh
*sape sape yang jawap betul, aku sayang lebih! pastu korang dapat pahala..amin.hehee*


-Macam mana proses dia sebenarnya?? *cucuk jarum, amek darah jer eh??*
-Wajib buat kat hospital kerajaan ke??? *incek ame ada uncle kat private hosp, so dia ada offer gak buat dengan beliau*
-Kena buat secara berpasangan or tak kesah kalau aku gi buat sorang2??? *macam berani jek*
-Nak kena bawak pape dokumen tak?? *kononnya potostet ic ke, borang nikah ke..*
-yang ujian Thalasemia tu kena buat sekali ke??? *aku tengok ada jek keluar kat tv.macam soh buat!*
-Result dia dan dan terus dapat ke ape?? *aku malas nak datang banyak banyak kali*
-Agak agak possibility untuk HIV +ve tu tinggi tak?? *takut gak..ada mereka mereka yang tetiba ada virus tersebut*
-Yang penting, kena bayar ke free?? Hak hak hakkk.




9 comments:

Mrs Drac said...

tak saket pun..macam nak buat ujian darah jenis ape jek tu..

kite p dulu bawak diri jek, tak bwk pape document....tapi msti kt kelinik kesihatan kerajaan..buat kat mane2 pun valid..cth buat kat ganu..valid la kt johor..

buat secara solo pun boleh..
yang penting pree..

p cpt2 buat..hehe(cane? menjawab soalan tak?)

iedayah said...

wah...good info mrs drac..thanx 4 sharing..
elyn..yg last tu mmg bgus kasi bold..hihi..kasi terang mata pikir bout duit3x..hihi

k|ree said...

hurmmm...takyah bawa apa2 pun..bawa diri pun....seeloknya,klinik kerajaan la...poliklinik la biasa nye...amik tau sal HIV..sbb dia akan tya...lepas tue, kena cucuk sket kat jari...lepas tue, tunggu...nnt,dia bagi terus result...tp,tak boleh tgk...masa submit borang nikah kena sertakan result HIV skali...

Miss Maira said...

hi ieda.. ;)

HIV test ni ada dekat klinik gov je. Tak perlu bawa apa2. Its free and u boleh datang sorang..

thalasemia test tak payah but its good for both of u klu nak buat.

i advice u call klinik dulu bcoz certain klinik buat utk masa tertentu(ada yg buka petang je)

*possibility dpt +ve?? haha.. jgn takutla, perasaan je tuh.. u tau, tunang i yang gabra lebih sampai i naik takut skali tau,hehe*

Miss Maira said...

ooopss.. amelyn..hehe sorry dear

@ty_farEd said...

amik ujian ni sangat simpLe n sangat cepat dapat resuLt..!!! amik cepat before nak pose ni..kang makruh..~ngeeee :p

amElyn said...

mrs drac : sgt menjawap soklan!!
hehee.thanks awak!! hohooo.next week kot baru nak gi buat.tunggu incek ame datang.. =D

eidayah : bab bab duit ni mmg sensitip sket.kalo bole sume nak free.huhuhuuu.

miss maira : oh tenkiuk3!! membantu sgt3!!! mmmuah3!! that means, pegi klinik kerajaan la eh?? i jakun sket bab bab hosp kerajaan ni.takde experience..hehee

@ty : hehee.betol tuh! thanks btw~

^fafau^chipshana said...

ame, tlg amik tau utk i leh x?nnti i roger u je haha..

amElyn said...

fafau : hahah! orait bebeh!!

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T