07 September, 2010

Dugaan bertunang.

(Oh it really gives me a headache!)
1. this entry possibly very uninformative, insignificant, unorganized and necessarily time consuming for you.
2.correct me if im wrong. Thank you.
i get inspired from this blogging friend, thanks dear! sejuk sikit hati lepas ber-al kuliyyah.. 


OK! sape kat sini takde dugaan masa bertunang, angkat tangan????
Sorry to say..unlucky you!

Allah menguji pada hamba-hamba yang disayangi-Nya.
 
(agak agak, rasa bersyukur tak??)

Aku tak reti nak bagi intro macam mana or I must say, aku tak reti nak elaborate how it supposed to be. Just believe this, we capable to deal with it, sebagaimana firman Allah SWT dalam
Surah Al-Baqarah ayat 286 yang bermaksud,
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

When afflicted or having difficulties, people often and tend to blame fate. Hati (ke syaiton?) mula lah,
“kenapa Tuhan uji aku dengan ujian yang berat sekali?" "Why me?"
Bukankah itu menunjukkan kita tidak menerima qadha dan qadar Tuhan??

Dulu masa baru baru bertunang, once mr.fiance’s big sister asked me
(and I still remember that moment).

Macam mana perasaan jadi tunang orang??
aku dengan bodoh bodoh alam jawap, ’ok la..biasa jek, takde perubahan sangat pun..’’

How I wish I could turn back time. Bukan nak tarik balik jawapan (hampeh), but precisely I would be really appreciated when I can get my life back. To be in that particular life which everything seems so perfect (almost) and senang cakap, kurang gaduh!
(Err, is this what we called tidak menerima qadha dan qadar Tuhan??)
ATAU ko nak kata sebenarnya yang sekarang ni ko banyak banyak kali sangat gaduh? (shadap, LIN !)

aku tanak cerita meleret yang we made such  a happy lovely couple (orang cakap), dia ramai peminat, aku ramai peminat , kuat jodoh sebab muka sama lah and BLA BLA BLA…(ok.that’s LAME) dengan motif untuk menyedapkan hati sendiri, to get my self realized and get back to reality or wuteva..

hey now the thing is, no one can escape from having a lil fight! (dush dush dushh!) Like my friends say, gaduh gaduh manja.. (ke bagi ayat nak sedapkan hati? Hmm..Well guys, it helps..). Everyone has their fight. Yes! Tak kira ko lawo, chomel, santek, kurush, puteh, gebu...
(ok.discrimination’s here..sebenarnya nak cakap semua orang adalah cantik tapi rasa macam tak kena. Jerk!)
Issues on dugaan bertunang (based on my experiences),

Kuat merajuk/merengek
Emosi diri yang tidak terkawal, benda kecik jadi besar, emo tak bertempat, asyik nak sentap, lagi lagi time ‘bulan mengambang’ and si lelaki keep on using that reason as a punca gaduh sebab time tu perempuan is in unstable mode, cakap bukan bukan and pikir macam macam. Pada hal, niat asal tanak merajuk and make things worse, tapi kata hati nak merajuk gak.. Normally, hati yang menang lahh…
(atau syaiton yang menang?? Tapi bukan ke perempuan biasa ikut kata hati? Ke kata syaiton?? *blur*)
pastu bila lama tak jumpa, moody memanjang. bila sms/phone call, tak nangis, tak sah! Tapi bila depan mata, happy je..takde pun nak gaduh! (agak agak kenapa jadik gitu??)


Gangguan dari pihak ketiga
For me, tak kritikal sangat sebab seems like everybody knows that we are getting married, so takde dah yang nakal gedik nak ngorat. But when it comes to ex, crush and people from your past, we become sensitip! Dah kata ramai peminat, paham paham jelah. Dengar je nama tu, soal siasat. Dengar je nama ni, melenting. Sakit kepala melayan..


Masalah kewangan
Pun tak kritikal sangat bagi aku. Since dah nak kawen ni, aku pun dah kurang-kurangkan nafsu serakah ber-shopping.(yeke? hak hak hakk) Cuma part wedding preparation, bab duit memang boleh bawak bergaduh! Aku malas nak cerita lebat, korang pun mesti tau and dah merasa mende neh..


Perasaan ragu ragu
Tiba tiba rasa macam tak ready nak kawen.
Bila dah bergaduh jer, mula la terpikir, “Is he the one??” “Can I be happy with her??”
(ok.this is a nerve talking.)
Sometimes, people come into your life and you know right away that they were meant to be there. Hmmmmmm…tetapkan lah hati. teguhkan lah iman. (macam lagu nasyid tak?) kalau tiba-tiba terfikir macam ni. dont get too carried away. pengaruh syaiton semua  tuh! (atau syaiton ciptaan dalam kepala hotak korang sendrik. Ishh, ade ke??? Bongok!)


Godaan nafsu trang tang tang.
bertunang belum ada lesen nak pegang tangan, polok polok and kish kish tau! syaitan tegar suka nak kita buat maksiat. (ye.baik! always trying to be a better person. *wink*)
 

How to end it from becoming worse? (cc: Amelyn)


  • First things first. Banyakkan berdoa kepada Allah semoga terpelihara dari godaan syaitan


  • Be tolerate, have a discussion, and bertindak mengikut arahan! (kuikuikui. Aku teringat gaya apek Senario!) Kamon lah, try to mengalah, bersabar sentiasa and pandai pujuk pasangan korang.
Ibn al-Aswad AI-Dualy pernah berkata kepada isterinya:
 
'Apabila kamu melihat aku marah, tenangkanlah aku. Apabila aku melihat kamu marah, aku pula menenangkan kamu. Jika tidak janganlah kita bersama-sama. '


My reaction? Wow!
  • Be loyal!  if tiba tiba orang ketiga (baik syaiton mahupun manusia) muncul, ingat pahit manis susah senang, selama korang dah put an effort to build your relation. Is it worth for korang nak sia siakan the relationship? Mesti sayang kan? Papehal, go see an expert! =)
  • U must be in physically and mentally prepared and always be positive. Sometimes things do happen at time that may seem horrible, disaster and unfair, but in reflection you realize that without overcoming those obstacles you would never realize your potential and strength. Jika salah sorang dari anda terjatuh, maka bimbinglah dia agar hubungan anda akan dapat dipertahankan. (inshaAllah, dengan izin tuhan.)
Dalam Surah Al-Baqarah ayat 216 Allah telah menjelaskan,
 
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
 

 Things happen for a reason..









14 comments:

Xora said...

saya pernah google nama ex tunang saya ;p

amElyn said...

xora
hehe.motip??? =D
(jangan macam macam!)

ElyaElmo said...

bile bergaduh2 manja ngn tunang....sy pernah tetiber teringat nk kontek2 scandal2 sy....ha3!!!~

mrs zach said...

dear amelyn...

bertunang..fasa untuk kuatkan hati & kenal diri. fikir dan hayati hikmahnya. insyallah, kalau fasa ni kita boleh survive..bila dah akad nanti, kita dah kuat utk sama-sama survive. sebab perkahwinan tu bukan untuk sebulan dua macam pertunangan, tapi kalau boleh cinta sampai syurga ;)

paling penting, dua-dua pihak kena niatkan bahawa kasih sayang tu adalah lillahi taala. insyallah..Dia akan bantu *wink*

suriadzul said...

nk kata dugaan 2 bnyk xjugak...hbis 2..org yg belom bertunang pown bnyk gak dugaan dia.apa lg yg da kawen...dlm hal ni, yg pting 2-2 kene ade toleransi,if sorg 2 da panas..yg sorg lg kene cool...mcm Matcool...hahahha...
dugaan 2, kadang2 punca dr kita..kita yg cari dugaan 2,,,mncari punca pergaduhan...su pown hampir putus tunang..p alhmdllah, masih ade jodoh lg...kurg dr sebulan akn diAkadkn..pape pown..kita kene kuat utk pertahankn hubungan kita..n jgn cari punca...Salam Lebaran..n Selamat Memeningkn Kepala..heheh

Bai said...

fasa pertama : merasai betul ke dia untuk aku :P

Adda Shariff said...

xora: saye pon penah google nama ex tunang sy. macam meroyan nak tahu gak..tapi tak jumpe2..haha!

amelyn: wey aku stuju bab dugaan. mmg dugaan!!! asal rasa tak best je bile perselisihan pendapat, mmg otak trus pk "betol ke nih...betol ke he's d one.." mmg syaiton!
ini 25 days to go nih...aku berbalah lagi..hahhaha...biler lagi nak berbalah..lepas jd bini dia kene pendam perasaan je kan kan kan..mwahahhaha T_T

p/s: wey makcik ko update blog jarang2 nih apekeheinyee....:P

harzharun said...

1st, suka entry ni...amukan dan bebelan yg berstruktur...tersusun!..

ok....
dear...mmg betul semua yg u ckp tu...dugaan ms btunang tu ntah mcm apa2 je kan...kalo difikir logik akal, masa kapel pun masalah tu jugak..tp xde la jadi semak kat otak betol x?....bila u sendri dah dpt identify semua maslah tu, maknanya u dah sedar la...u dah boleh handle...masalah plg besar sebenarnya bila kita x sedar apa yg jadi maslahnya...

jgn stress2 tau...!

miss nona said...

kami bergaduh tak manja2. bergaduh hard core punye!hahaha

amElyn said...

elyaelmo
dear, that's tough! lol.
sebab nak track them all back unless u memang still simpan their phone num. hehe.. =D

amElyn said...

mrs zach
many many tengs for the advice!
thats true.
dugaan tu, kadang2 tak terbendung..aint strong enough and mostly daku tertewas.. =(


suriadzul
hi su! hehe.i sokong u.we never realize about it kan? is it sebab women are not pk panjang? -__-
neway, congrats on your wedding! dah dekat dah tu..hope everything goes smoothly.i doakan kita semua jodoh kekal lama k.
tapi yang, i want to know..why we dont have to cari punca? doesnt it's good to solve problem?

amElyn said...

Bai
hi dear! thanks for dropping by!
errr..used to be in that situation..sabar babe! hope everything's fine and u will the find the answer..u b2b jugak kah??
happy preparing eh. =)

adda_shariff
sorry.sensitip qn!
u and xora penah putus tunang?? oh do u mind to story me what happened? =(
oi.hahah apesal syaiton sukaaaa dekat dengan kita uh??? 25days?????? ko ajak gaduh lagi? rilek weyy.sabar banyak2.jangan bagi syaiton menang!! aku doakan yang terbaik utk ko! lepas kawen kena control sket.tapi kalo ko dah tido bawah ketiak laki ko ari2, memang tak sempat nak gaduh! hoho.

p/s: jarang dah kan? sebab aku mem-busy-kan diri dgn benda yg tak penting! kahh3.hampagas!

amElyn said...

harzharun
u think so??? oh tengs dear!
i hope that entry tak peningkan u time u baca..hehe risau gak.. =D
oh damn true yang! i sokong u 110%! hoho.inshaAllah.will do.. =)

miss nona
same here lah yang! ribut taufan gempa tsunami sume ada lahh..
hihi.sabar k dear.hope sume tu tak terjejas, i know u love him so much kan? =P

k|ree said...

hi dear...
dugaan tue, mmg ada di mana2...dah kawin..lagi besar dugaan nye...yg pntg jalan terlalu ikutkan emosi...insyaAllah...semua akan okay..perasaan ragu2 tue memang ada..tp, kalau kita ragu2..kenapa kita nak kawin..?maksudnye, kita bukanlah ragu2...kita cuma risau adakah dia tue orangnye...insyaAllah...dialah orangnye.. :)
apa je aku merepek...hehehe..

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T