14 February, 2011

Am I pregnant?

Lamaaaa gilos tak update. Kan?
Heee. bagi lah chance..
Lately aku selalu lemau badan.
Since mata kepala aku belum buat masalah, so boleh la aku update.
Dah ada dalam draft, tinggal nak edit sikit-sikit jer. 
Based on research that I've made, aku list down the most popular ones. (which I experienced)

1. Tender, swollen breasts (Payudara lebih lembut dan membengkak)
One of the early signs of pregnancy is sensitive, sore breasts caused by increasing levels of hormones.

My last period cycle is on December, tapi sampai sekarang breast sakit. Normally before menstrual jer akan sakit, tapi la ni breast sakit tapi period tak jugak keluar. Aku memang tak syak apa lagi.

2. Nausea or vomiting (Mual//muntah)
If you're like most women, morning sickness won't hit until about a month after conception.

A week before my second reception kan aku suspected dengue, time tu memang aku takde selera makan, pening, loya tapi tak sampai muntah, badan sejuk panas. So memang tak terpikir plak ada baby dalam perut.

3. Frequent urination (Kerap buang air kecil)
Shortly after you become pregnant, you may find yourself hurrying to the bathroom all the time.
Why?
Mostly because during pregnancy the amount of blood and other fluids in your body increases, which leads to extra fluid being processed by your kidneys and ending up in your bladder.

Haaa, yang ni aku macam pelik sikit sebab aku memang jenis kurang minum tapi semadang nak terkencing. Malam nak tido tu sampai 3 4 kali gi toilet.

4. A missed period (Tidak datang haid)
If you're usually pretty regular and your period doesn't arrive on time, you'll probably take a pregnancy test long before you notice any of the above symptoms. 
But if you're not regular or you're not keeping track of your cycle, nausea and breast tenderness and extra trips to the bathroom may signal pregnancy before you realize you didn't get your period.

My period comes regularly sejak dah kawin ni. Until now, dah 2 bulan tak period, aku rasa pelik tapi malas pikir sangat. Ada certain women mengalami spotting, or datang bulan semasa hamil. Depends.

5. Constipation (Sembelit)
The same hormones responsible for bloating are also behind your potty problems. Because your digestive track is slowing down now.

Aku memang rajin sembelit, sekian. So ini simptom sangatlah tak membantu aku untuk mengesahkan that I'm pregnant..

6. Headaches (Pening/sakit kepala)
Increasing blood volume may trigger frequent but mild tension headaches in the first few weeks of pregnancy, but these should let up as your body adjusts to elevated hormone levels.

Ya rabbi, bab sakit kepala memang aku surrender awal. Tak tahan! Makan ubat, baring semua memang tak jalan. Just close my eyes and zzzzz..

7. Fatigue (Letih atau senang cite, Malas)
There's tired, and all you can think about at work is taking a nap or if you're too exhausted to keep up with everyday activities, then it may be your body adjusting to its new mini inhabitant.

Asal petang lepas Zohor jer mesti rasa nak tido. Lagi lagi kalau tengah pening. Memang mengambil kesempatan dengan rakus, tido sampai ke petang. Aku ni bukan jenis yang tido siang. Tu yang rasa pelik dengan diri ini. Sometimes bila husband ajak keluar pun rasa malas nak join sebab malas nak siap, malas nak pening dalam kete.

8. Mood Swings
Paling takleh blah. Emotionally very unstable. Senang jer naik hangin, marah sana sini. Biasanya incek suami lah jadik mangsa. Pastu kang tiba tiba ok, gedik gedik balik. HAHA. Kadang kadang tu bila terasa hati dengan suami, bawak diri bawak bantal busuk gi hujung katil. Nanges sorang sorang. Tu pun time dia dah membuta. Dah puas nanges, tengok muka dia balik pastu rasa macam nak polok dia balik! Haihh, kejap jer marah nya. Orang dah kawen kot. Susah nak gaduh. Teman sebantal setilam.. Tihihi.

9. Cramps
You may feel crampy like you have or are about to get your period, but this discomfort is actually triggered by implantation.

Aku jarang cramp. Tapi kalau sakit pinggang tu boleh consider ke? Hehe. sebab biasanya time peod jer aku lenguh pinggang.

10. Insomnia (Sukar tidur)
Dah sebulan lebih aku susah tido. Kalau penat sangat, baru senang tido. Dengan pinggang sakit, aduh memang seksa. So tiap-tiap malam lah dok ngadap muka laki aku, tengok dia tido. Kemain sedap! Bengkek jer nengok.. Tapi kadang kadang best gak, sebab dapat tengok dia ngigau hari-hari. Sumpah kelakar! Macam-macam pangai laki aku ni ropenyer. 
Lately aku baru tau posisi tidur yang selesa, which is meletakkan bantal kecil di bawah pinggang. Nyaman rasa! Kalau nak letak bantal hujung kaki pun bagus gak, bagi tinggi.


Other than these, pimple aku naik dengan pesat, bloating, kuat makan, sometimes tak selera nak makan (tengok nasi pun boleh loya), kuat makan asam sampai bawak naik atas katil, and sensitip bau bawang (dah la aku masak hari-hari!)


I am not-very-sure-and-no-idea-how-many weeks pregnant now. Cool!

ok, Let's pray for the best sebab aku lom gi clinic. Buat UPT jer baru. Result keluar laju. Aku pakai Sensatest. Kaler pink. Comel. 99.98% accurate katanya. Kemain...
Hummmm, agak agak dari +ve boleh jadik -ve tak?? Malu jer nanti.. KEHKEHKEH. Laki aku dah excited tak hengat. Pegang perut tak abes abes, berangan main dengan baby. Sweet!



Bukan gambar sebenar



Sedar tak?? review kawen ko tak buat-buat lagi tapi tiba-tiba up cerita pregnant plak??? Memang mintak lempang laju laju budak ni!
Ampun pak! Gambarin-nya saya belum terima lagi pak! Jangan marah-marah pak! Bikin saya kalut jika terusan begini! Ngahahahahaaaaaaaa





23 comments:

Errina Rahim said...

oh!!! tahniah dear!! rezeki u... saya doakan u ngan baby sihat2...
Pray for me too darl...

aDieyZa said...

hope memang confirm +ve yer dear..

zana last period pertangahan dec.. until now x period lagi.. dah test 2 kali, but -ve.. mmg dah pening fikir hal ni.. sebab period x kuar2 lah zana runsing jer, asyik fikir ada ke xde.. esok genap 2 bulan x period..

nurainie.ismail said...

congatulations dear!!!
suke!sukeee sgt bila bc entri org pregnant! saya ni bila lagi lah yer?

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

amelyn..congratzzzzz dear..take care ok..nak tau apa2 psl preggy leh ask me..hahah bujet mcm doc plak..eh tak la just share my xperience je =) hugs~

Azwana Shamsudin said...

amelyn.. Congrats!

Fm,
ur silent reader..

suTra^Lara said...

really??? i loiikkeee (over k! ,hiks~)

pape pun, hepi for u.... wish sumenye shat2 belake...

Luv like this.... said...

CONGRATS...:)

thezaila said...

mak cik.. sila pergi beli pregnancy test kit dengan kadar segera...

farahfatihah said...

wahhhh ramai blogger tahun ni preggy..congrats ya!

miss puteri said...

alololo.. chumel!hehe. tahniah! tahun ramai preggy nie!hehe

ZARA said...

oi pompuan... mintak2 ko dapat anak laki!!!! mana tau esok lusa tulat aku pregnant anak pompuan, kita boleh soh diorg kawen. hahahaha

Nadya Zahid said...

Wow..congrats dear!!
Sukenye I dgr byk pengantin baru preggie thun ni..eeeee,xsbr nak kawen!harap2 rezki I pon murah mcm u ols..lepas kawen cepat preggy.. :)

missbutterfly said...

zara nyer komen tak leh blah..weh..congrats anyway..ramai nye dah pregnant!! suke tau!

rizalridzuan said...

yeah! thank zara support anak lelaki! woot woot..farid kamil junior?? hahahhahah

silent reader
aka
hubby amelyn

Reen Tart Nenas said...

tahniah!

hana yoriee said...

thanks amelyn n rizal too!!! miahahaha..

amelyn..sila buat check up and test cepat..jgn lambat2..the baby needs extra care..=)

jgn lupe yea makan folic acid, iron bagai..=)

i.b.t.i.s.a.m~ said...

waa... congrates dear~! epi 4 u... mudah2an sumer selamat...

♥ balkidz_hunny ♥ said...

melin, kau pegi check cepat. aku pun cam kau dulu mek.
dah sebulan lebih tapi aku wat bodo je, sebab bajet period aku memang swing lepas kawen.
So, better gi check.
aku siap gi mandi kat pengkalan balak, main lompat2 bagai.
pastu bile tau, rupanya dah 7weeks :)

ape2pun, kalau rezeki kau & rizal, alhamdulillah :) take care!

~LeeyanaRadhi~ said...

wowwwiii..ramai giler preggy... congrats utk kamoo!!!

choclairissa said...

hehe kalau betulla u +ve pregnant, congrats!!

btw..haritu pun i mendapat janji2 palsu..period i jarang sgt2 prob..tup2 lps kawen terus cacat..terperiod awl n stop awl..pastu sume symptom tu ade..tp yet..belum ade rezeki..

i xtau nk ckp happy ke x..sbb i baru kawen 1bln lebih..soo lets honeymoon again~

Cik said...

hihi~cepat2 jumpe doc yer =) hopefully evrything will be fine..after my 1st period (lepas kawen),3minggu ++ terus check dpt dua line..xsmpat nk tggu next period ;p sb da ade instinct~

cik juju said...

love to read your post this time.
congrats amelyn!!

amElyn said...

to all:
thanks a million! muahhh3
may God bless you. =)

to ZARA:
MAK PALING SOOKA KOMEN KO SEBAB DOA AKU DAPAT BABY BOY! LAKI AKU EXCITED BACA KOMEN KAU! HAHAHAHA

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T