28 March, 2011

Approaching Week 16.

 *or I should say Week 12*

Checkup
Like I've posted before, monthly checkup went so well. So pasni aku takyah la mengelabah sangat, takut sana sini kalau my blood pressure is in good condition. Memang tak perlu cucuk! All this while memang aku buat checkup di goverment Klinik Kesihatan. Needless to say more, checkup in details, plus dekat dengan rumah but still aku gi private clinic bila nak buat ultrasound scan. Teringin nak tengok baby for second time. 

Morning sickness.
Dah kurang, compare to week 5 - 12. Dengan kuat tido, selalu sakit kepala, sensitip dengan bau and kurang selera makan. Pakej! Alhamdulillah, sekarang memang dah sangat okay, cuma still takleh tahan time gosok gigi and bau syampu rambut sendiri.

Belly progression
Just a little baby bump (belum berkesempatan nak snap picture). Sampai kawan kawan cakap, 
''Perut buncit aku lagi besar dari perut kau!''    
Memang aku risau, tapi last checkup, nurse pun tak komen apa, so i guess its normal. Maybe sebab aku selim melim kott. Hehe. Tapi tapi tapi... semalam lunch kat Alamanda, terperasan kat cermin, eh macam besar lak perut aku! Terbonjol dengan luar biasa.. Excited, pastu soh munchkin tengok cermin tu, dia senyum senyum jer. Eh budak ni, respond lah sikit!  -__-

Appetite/Mengidam
Alhamdulillah takde mintak benda bukan bukan. Setakat nak ayam Kepsi, sushi, nasi kerabu and meatballs tu normal lah kan.. Bab makan pun tak fussy sangat, cuma aku prefer mee berkuah and bubur nasi. Sodap! Tapi jangan offer balik Melaka. Bila mak dah masak, 4 pinggan nasi masa lunch, 4 pinggan nasi masa dinner. Nekmat! 
Ubat lak I've no problem at all to take daily. Dah jadi rutin, so memang jarang lupa. Susu pun hari hari minum. Kalau ter-miss sehari, KONFEM kena bebel dengan munchkin. Sian anak dia katanya, tak cukup makan.. Sabar jelah aku.. 

Before this, I've a bit difficulties nak telan susu. Selalu memang munchkin buatkan, buh 4-6 sudu sekali minum, pastu minum depan dia. Bila aku lambat minum sikit sikit, nak nangis and loya nak muntah, terus kena marah. Manja sangat lah, layankan ngada tu sangat lahh. Sedih aku. 
Sekarang merajuk, tanak minum depan dia lagi.. Buat tiap tiap pagi minum sendiri. Dia takkan tau macam mana payah aku struggle nak telan. Tapi ada baiknya jugak, sometimes aku boleh ngelat, buh 3 sudu jer, takpun minum 80% jer. Hehehehe. Oops!

Baby stuff preparation.
Langsung takde beli lagi, baru survey harga, tempat and brand. Boleh tahan gak regenya, heh. Tapi best! Everything looks cute! Munchkin sekarang dah pantang nampak anak orang, tengok tak lepas. Kalau boleh pegang, dia nak pegang. Saba jelah, kadang kadang bahan dia gak. 
Amboi, tak sabar nampak!
Ye ahhh, nak tunggu anak sendiri lambat lagi, bulan 10..
Hello, bersyukur lah dah nak dapat.. daripada takde.. Bluekk!
Senyap terus dia.. HAHA. Padan muka!
Tak sangka, loving jugak laki aku ni rupanya. Selalu nampak dia membuli budak jer..
Dalam list pun, macam macam nak beli. InsyaAllah, lagi 2-3 bulan baru lah start shopping. Gender pun belum tau lagi ni haa.

Life routine
Takde masalah nak buat kerja rumah, cuma cepat penat bila berdiri lama and rasa nak pitam. Kurang darah lah kot. Since aku ada beli 2-3 buku about pregnancy, so senang la aku nak baca any surah yang boleh di amalkan. Takyah susah susah search any info or tips on pregnancy. Perut pun belum besar mana, so still pakai jeans macam biasa, sometimes gi selongkar jeans lama, yang 2 3 inches bigger. Heels? Big no no. Kalau pakai gak (time gi wedding) memang munchkin bebel. So, setia dengan flats sajor sampai dah naik bosan. Munchkin, jom beli flats baru!!! =D



4 comments:

hana yoriee said...

haaa..ngelat minum susu..tp kan,hana pn tak suka minum susu..huhu..cmne lah nnt kalau dh pregnant..

~Yun~ said...

hi dear..sungguh comels ur blog =)

anyway,psl susu tu jgn xminum tau,yun menyesal gak xminum awl..yela,awl2 sgt xlalu dgn susu,asik muntah je..alhamdulillah,skarang blh minum da,tp 2 la,even minum susu n mkn pil calcium,pagi2 mesti kaki sakit sgt..jgn jd mcm saya,salu ngelat minum susu..hukhuk~

Rosie Rose said...

hi geng mommy to be! here's another mommy to be in the house!

mesti excited kan dah preggy... take care tau! you'll experience baby bump, baby kick, discomforts, bla bla bla from time to time. just go with flow. as long as nurse/doc say everything's occay with the baby, takyah risau la :)

my hubby pon org melaka. kitorg ni pon baru balek dr melaka. memang heaven makan!

by the way, pasal brg baby tu; i ada entry special utk u tgk2... leh dapat freebies byk2;

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

eksaited bace experience u..
comel je.. org preggy ni mmg mcm2 ragam kan.. tp still comel!!

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T