01 March, 2011

Satu Hari di Klinik Kesihatan.

28 February 2011
Today buat dental appointment plak. Sampai around 2.30 pm. Agak cuak. Memang salu gini pun. Kecut perut.
Lepas register, tengok tak ramai orang. Selamat..
Nurse panggil, masuk, then borak borak sikit dengan doc, then baring..
Tak sampai 2 minit dia check, dia kata, Ok good, 100% excellent!
Waaaa, bangga di situ . Padahal dah banyak kali dengar pun everytime gi jumpa dentist. Gittew
Pastu, nurse tulis-tulis sikit kat buku merah, then dah boleh balik.
Munchkin bebel, baik takyah gi cenggini kalau kejap jer.
Awak... kira bagus lah gigi orang baik, takyah nak kena tunggu lama-lama.. Hikhokhikhok


24 February 2011
OK, officially buat kad merah!
Semalam baru terasa diri gagah berani nak buat check up and scan baby.
Yup, 100% pregnant, dah nak masuk week 11 based on LMP.
Semalam doc kat private clinic cakap baru week 8, based on size baby kot.
Sian anak ibu, kecik jer.. tapi cute macam ibu kan? kan? kannnnn?  =)
On my first time pegi klinik kerajaan buat kad merah, memang sangat blur.
Nasib baik munchkin teman, dia familiar sikit tempat ni sebab nenek dia selalu buat medical check up kat klinik ni.
Dekat dengan rumah. Nurse nak datang pun senang.
Plus, nurse cakap banyak advantage kalau buat check up and deliver kat hospital kerajaan.
Aduh, biar betul??? Aku tanak! Fobia! 
Dia kata, 
for first pregnancy, better deliver kat hospital kerajaan.
If ada any complication, senang doctor nak refer.
PLUS, dia kata mostly patients from private akan di hantar ke goverment if mereka ada masalah seperti breech or any complication yang private tanak handle.
*ok, this is too much*
So lepas register and isi form, nurse panggil nak amek darah.
Disebabkan aku nangis masa cucuk jarum, semua nurse kat situ kenal and manjang senyum kat aku. 
Yang tukang cucuk lagi tak tahan, bantai gelak depan muka aku. Kurang hasam. Malu.. 
Dia kata laki dia ada sebelah, tu yang manja lebih!
(Hello akak nurse, dah 4 kali. eh 5 kali saya kena cucuk tau!
Semua sakit! Tadi paling sakit!! Kata rasa macam kena gigit semut, saya mana tau! Semut pun saya tak bagi gigit tau dak??)
Tapi Kak Ti tu memang baik hati and friendly.
Lepas borak gelak-gelak and cerita pengalaman, akak nurse tu kata aku tak mature and cute! Boleh plak.... 

Lepas amek sample darah, kena hantar darah kat lab.
kat counter tu, kena bagi sample urine plak.
Aduh, tadi tak sempat nak breakfast bagai segala. Risau kang tak terkeluar!
Dapat separuh bekas, ok lah tuh..
Tunggu turn jap, then kena bawak result ke counter asal tadi.
Tunggu turn untuk next check up. lagi
Masuk bilik tu, kena baring sebab nurse nak check baby dalam perut.
Nape perut awak keras? Takut ke??
Eh takdelah, saya lapar.. Tadi tak sempat breakfast..
Derang bantai gelak lagi.. Sabar jelah tau. Aku serious ni.
Kat situ staff nurse pun baik baik belaka, friendly. Macam macam tanya.
Yang anak dara pun advise macam dah ada experience, pastu kena bahan dengan senior dia. Hihi.

Then, kena refer doc buat check up. Pegi next counter plak.
Aku rasa ni tunggu paling lama sebab ramai patient yang nak jumpa doc. So jenuh gak lah menunggu.
At the same time, boleh lah gi farmasi (another counter) untuk amek ubat.
Tadi aku dapat 5 jenis ubat, sekali dengan Folic Acid and B Complex.
Masuk je buat check up, doc tak scan sebab katanya aku dah buat scan semalam.
Official first scan bulan May nanti. Ok lahh..
Dapat ubat lagi, gi farmasi lagi...
Pastu dah boleh balik!!! Supposely tadi kena buat appointment dengan dentist.
Since dental appointment hanya hari Isnin dan Selasa, so kena lah proceed next week.
Doc cakap, time time ni, baby tengah nak membentuk tulang and gigi, so kalau you kurang kalsium, baby akan amek dari gigi and your tulang.. Takut kan??? So, start lah minum susu!!!
Next check up is on March 24th. Yay!
At the moment, we decided to buat regular check ups kat klinik kesihatan kerajaan. So far, satisfaction is guaranteed eventhough aku ban klinik/hospital kerajaan. But then, bila dah masuk third trimester, nak gi private terus sebab memang nak deliver kat private. Macam macam aku dengar cerita/pengalaman kat hospital kerajaan, so aku sangat tak berani. *Padan muka, sape soh dengar???*



Result 3 minggu lepas. Kaler pink. Cute!




Ok, kalau rajin nanti sambung lagi! 


P/S: Kalau buat kad merah kat klinik kerajaan, memang tak kena bayar sesen pun eh? Curious gila..






20 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

congratz again amelyn!
hahaha lawak lar kamu nih..
x pe2 1st time kan..
nak mo notty2 masa preggy k..
take care plz..jgn lasak sgt =)
hugs~
pinky momma..

missbutterfly said...

alahaii..comel nye ibu..means ko dh preggy time sanding belah hubby ko hari tu kan..hehe

Syaida said...

Ibu!!!! congratulations syg!!!!!!! happy for you... =)

Atiqah Adnan said...

wah dah ade kad merah kagum jap.. teehee~ dah masuk 3 bulan daa dia.. cepatnye laa masa berlalu erk..

oh dear.. gigi kamu sangat cantik laa.. memang patut kena puji pong.. jeles i tgok gg u tau..

syuhaila binti mustafa said...

yahuu.. Darwish ada geng nnti... welcome to mom's club dear.. :)

yUmIe said...

haha amelyn, siyes u mmg cute la.btl le ckp nurse tue.tp i gelak gak part u maik darah nangis tue.hihi ampun!!!

rizalridzuan said...

die nangis betol2..dah 3 kali die nangis sbb amek darah

1st HIV test (sy gagal menipu)
2nd waktu suspect denggi (die nangis betol2 sy sengih jek)
3rd time amek darah check pregnant (sy sengih jek)

*maybe cakap nurse tu betol 'Dia kata laki dia ada sebelah, tu yang manja lebih!'

hahahahahah

ur hubby!
love u sayang

hana yoriee said...

hahaha..amelyn amelyn..takut ambil darah rupanya..hana siap masuk kajian itu ini jadi responden ambil drh stp 2mggu 10ml lg..hihi..relax je..ecewahh..haha..takde..bg smgt kat amelyn sket..

btw, happy preparing mom to be!! =)

didieadila said...

alhamdulillah..congrats tau! take care mommy & baby :)

Amalina said...

congrats dear!
u buat check up kat mane?mine was kat KK shah alam..tp nanti nak tuka ke putrajaya sbb lagi dekat to my office. btw, my next check up pon on the 24th march =)

take care..jgn lasak2 sgt =)

Putri Qaseh said...

Wah dah preggy..COngrates amelyn n hubby..Alhamdullilah kan rezeki Allah bagi..papepun please take xtra care tau for u n baby..minum susu byk2, kalau xlalu susu minum soya..n tips kalau nk baby gebu makan beras hehe..doakan sy plak pasni..:)

shaheeda said...

ibu ni tak malu la nagish2, hihi

amElyn said...

to all:
THANKS AGAIN TO U GIRLS!
LOVE U MUCH! MAY GOD BLESS YOU.
AMIN.

mek jaja:
tere kau kan?? HAHA.tu ah.masa reception tu aku tatau pun aku tengah pregnant. dengan konfiden jawap belum!! bila guest tanya dah ada isi belum.. KAHKAHKAH

tiqah adnan:
never know ever yang gigi i cantik!
haha.thanks again dear. muah3

munchkin:
i love u more, sayang! =)

hana:
YES. I MEMANG TAKUT AMEK DARAH!
CANE NAK BAGI TAK SAKIT??????????
SIYES I NAK TAU!
NAPE EVERY 2 WEEKS U KENA AMEK DARAH??? BLOOD DONOR EH??

Atiqah Adnan said...

hahaha dapat bayangkan dia nanes kena cucuk hehe.. kan rizal dah komen amelyn nanes betul2.. so cute ok!!

dear i'm 10-weeks pregnant hehe~ kita sama laaa...

amElyn said...

atiqah adnan:
bukan cute, lembik!!
nanges pastu paksa diri gelak.konon cecover. hehe

u dah 10 weeks? maybe i lambat or cepat seminggu dari u sebab private doc cakap 9 weeks, gomen doc cakap 11 weeks. =D

farahfatihah said...

alolo comeynye kamu nih!! heheheh jaga diri leklok

Reen Tart Nenas said...

alhamdulillah, tahniah :)

amElyn said...

FF:
thanks alot FF!! =P

reen:
thanks dear. u bila lagi? =)

safiyyah osman said...

sis,utp test nie bleh bgi result tipu x?hahaha..saya ada test..nek line ala ala dust pink pudar..mean positiv..tpi mcm xcaya..bend nie leh bg result tpu x?...

help me!

amElyn said...

safiyyah osman:
sorry for late reply. heh
lama tak bukak blog. tengah takde mood.

tipu?? hello, its 99% accurate okayy!
unless if u tak baca instruction n tak buat dgn cara yang betul, it gives u invalid result..
buat another test for reconfirmation!! kalau keluar 2 lines jugak, percaya lahhh..
hihi gudluck btw!

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T