19 April, 2011

Rezeki dari Tuhan.

I always love foods. I love sushi, Chinese, mamak, America's fast foods, Italian, or even the kampung one. You name it. I enjoy eating and cooking. I enjoy watching munchkin eats whatever I cooked. 
Cuma lately, angin aku datang balik. 
Nak masak, takde mood. Nak kemas rumah, malas. Nak makan pun takde selera.
Pening dibuatnya. Hari hari dok mikir, cane nak bagi aku makan banyak??
Since pregnant, berat naik hanya 500 gram!! Susu minum tetiap hari. Padahal dari dulu, makan menggila gila but still berat tak naik. Pelik jugak rasa. Kalau nak di ikutkan history pun, dah 4 tahun aku dengan 44 kg. Ramai orang takkan percaya bila aku kata gitu sebab badan aku gila fluffy kot.. HAHAHA. Jeles! Sebelum dapat 44 kg, berat aku 49 kg okay! Aku tak penah cuba diet and exercise. Puasa pun jarang sebab tak tahan nafsu makan, heh but I managed to susut 5 kg in 2 years, dengan? Aku tukar cara makan. That's why berat maintain gamaknya. Start dari time tu jugak, aku struggle to put on some weight balik tapi tak berapa nak berjaya. Lepas nikah, naik lah sekilo sebab paksa diri makan nasi 3 pinggan. Rasa nak muntah. Now? Only 45.5 kg. Maybe, dia nak betul betul naik time perut dah besar sikit kot. Will see..

Bila pregnant ni, many things changed. Aku rasa ramai dah orang aku cerita, aku nak baby lepas 2 tahun kahwin. But suddenly, Alhamdulillah.. tuhan bagi rezeki awal. God knows better. Tu jer aku boleh cakap. Aku excited gila gak bila dapat tau aku pregnant walaupun dalam hati terdetik perasaan "I'm not that ready". Wuuuu. My friends from UTM dah anak satu. Geng preggy tak ramai. Adelah dalam 10 orang. (tak ramai kau kata?) Yang mengamalkan konsep LDR (Long Distance Relationship) pun ada. Alhamdulillah, sorang dah lekat 3 bulan, sorang lagi dah dapat baby boy. Yang tak LDR pun tak semestinya takde dugaan. Ada sorang ni, dah 4 tahun kahwin. Macam macam product try, tak berjaya. Alhamdulillah, masa dah sampai, baru baru ni dengar, dah lekat. My big cousin, almost 10 years kahwin, belum ada rezeki. Their adopted daughter pun dah besar. 
The rest? Merancang for their first child mungkin. Masing masing ada perancangan keluarga sendiri.
Dont worry, rezeki Tuhan is anytime, anywhere.. Bila pikir pikir balik, ramai orang berusaha nak anak, aku nak hold anak plak. Terasa diri kejam tapi aku pikir for long term, financial, yada yada, yada.. or I'm just being too selfish? Humm, I dont know.  I'm not going to find the answer. Whatever it is, mommy loves you, baby! This Thursday kita ada check up tau! Jangan takut, nanti ibu pun takut sekali.. 

Bulat betul pipi dia.. T_T



18 comments:

nurayunni said...

tahniah sis...jage dri baik2 ye...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

ibu yg comel.. ;)
haaa berat byk tu je..erkss x penah capai wuwuwu~

K.I.N.A said...

mesti metabolisme tinggi gile ni!haha..

Errina.Rahim said...

sangat tersentuh hati bila bc entry kali ni.. samapi masa rezeki ku jua.. insyaallah..pray for you and baby sihat.

hana yoriee said...

alahai mommy fluffy ni..hehehe..

hopefully hana pun ada lah rezekinya nnt..amin =)

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

comel jerk... jumpe aritu...tuan nye pon comel.. kulit... huhu..puteh gebu betul...geram!

amElyn said...

nurayunni:
thanks dear!! =))

kina:
HAHAHA. a ah kan? ntahlah. tatau cane nak buat... =D

rina:
hi rina!
alhamdulillah..thank you! congrats untuk awak jugak!! =)

hana:
hehehe. fluffy gila! insyaAllah hana, dont worry. the time will come. sabar k. jangan tension2!! =)

puan dot:
hihihihi. ada2 jer u ni.. nanti boleh lah jumpa lagi.. u dah week berapa?? sihat?? =)

gadis jumaat said...

hehe... amelyn ni jenis mudah disukai la, suke baca entry yang light2, selamba n jujurmu ittew.. silelah jaga diri anda dan baby anda ye! btw, apa maksud anda dengan 'tukar cara makan' tu? sile elaborate? :D

amElyn said...

gadis jumaat:
hi dear!! hihi. boleh eh gitu?
thank you so much!
humm, berminat eh dengan cara tersebut?? hihihi. first thing first, say no to fast foods!! =D

hazlynda kushairi said...

rilex ibu... mommy ade nih. eceh. cu, jgn notty ek. aku rase ko mcm dpt baby boy je, kalau betul tekaan aku, ko kene bagi duit raye okeh ;)

alhamdulillah babe, rezeki kamu ade. aku pon belom ade rezeki lagi, we're not planning, kalau ade rezeki, ade laaa.... doakan utk aku lak pasni ek. dapat la ko kakak/abg tiri BAHAHAHA

bai

fati said...

take care sis! ;)

Mawar misswateva said...

lyn, i stuju sgt god knows everything!so chill up and do take care of ur lil one kayh!=)

^^mrs.deana^^ said...

dear..u ni sma je mcm i..brat dr sblm kwen smpi ni dh preggy 11weeks x byk brubh sgt 46-47kg,nk smpi 48kg blh d'kire bpe kli...doc pn suh tmbh brat bdn.huhuh..tp kdg2 prasan bdn ni mcm brisi,ble tmbang cm2 jg...sob**

amElyn said...

lynda:
time kasih mak tiri!! hehe.
eh cane kau leh kata gitu??????
curious gila dah ni. HAHA pape nanti ak hapdet! hehe. insyaAllah ada rezekinya. aku pun tak sabar nak dapat abang/kakak tiri baru!

fati:
hi hi. thanks fati!! =)

mawar:
yes, it always true. thanks beb!!

deana:
hehe. awal lagi kot. nanti baru stable.. =)

syuhaila binti mustafa said...

Lyn, pic tu sekali tgk ada iras amer.. :)

amElyn said...

syuhaila:
eh yeke?? HAHAHA. mandai jer ila ni. awwww. suka mak! =P

yUmIe said...

err yumie pn berfikiran yg sme skrg..tba2 rse mcm blm ready lak.tp klu dh rezki Tuhan bagi,insyaallah terima aje.xready bkn ape,sbb pikirkan keadaan LDR skrg ni..tkt pikirkan xde penguat smgt di sisi setiap hr.huhu

amElyn said...

yumie:
hehe. masing2 ada perancangan masing2.. =))

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T