21 April, 2011

Third check up yang mengejutkan.

Today is the day. About 8.15 am, keluar rumah bersama munchkin dengan hati girang serta berfikiran positif gi check up di KK Bandar Seri Putra. Of course berhati girang sebab tak perlu kena cucuk jarum amek darah! Paham paham jelah aku ni. As usual, first counter needs to take blood pressure readings and timbang berat. Naik lagi 500 gram, YAYY!! Then, next counter kena gi amek sample urine. Hari ni dapat sikit sebab pagi tadi tak sempat minum. Hehe. Pastu, kena panggil masuk lab. Eh pelik, before ni takde pun. Rupanya kena amek darah cucuk kat jari. Damn, terkedu kejap aku kat situ. Agak sakit. Sound la awal awal nak kena cucuk. Padanlah pagi tadi jari aku tersepit masa nak tutup gate. Rupa-rupanya petanda the exact finger akan kena musibah! Have to be alert next time.. =(

Pass buku merah kat first counter, kena tunggu turn untuk nurse check perut plak. Bila baring jer, nurse tu ajak borak, yang ni pun baik. Soft spoken jer.. Memang puas hati lah nurse KK ni. Tak sudah sudah ajak aku deliver kat hospital kerajaan, aku tak decide lagi. Rilek lu.. Lepas check, dia kata ada ketul, means betul lah ada baby. Katanya badan aku kecit, tu yang baby pun kecit. Ok, lega. Pastu, dengan tiba tiba dia kata nak check nipple, nak tengok sesuai tak untuk proses penyusuan badan nanti. Owrkkk! Padanlah peramah semacam! Terkena lagi aku.. T_T

Adik, saya nak check nipple yer!
Uh? ya Allah, malunya kak! (Damn, malu gila! HAHA. Both sides lak tu dia check!)
Eh takde pe nak malu lah.. Haa, cantik lah tu. Nanti jangan sapu bedak and sabun kat area nipple tu eh. Nak bagi pelancaran kelenjar untuk keluar susu.
Ermm, haa okay. Tapi..... saya selalu sapu lotion. Takleh gak eh?
Tak boleh, lepas ni takyah sapu lagi eh kat kawasan tu,
Ermm, haaa okay okay..

*NOTA TAMBAHAN*
Cantik di atas bukan lah bermaksud nice perky boobs yer kawan kawan! What I mean there is a pair of normal erect nipples tapi jangan pulak risau bila nipple anda bergambarajah kedua and ketiga kerana even though you have that type, you still can breastfeed your baby. There is no excuse!
Want more? Click here and here.


Oh, malu tak hilang lagi! Kak nurse tu muka selamba jer. Adess, dah memang keje dia tetiap hari kot dok check sana sini. Tskk. Then dia bagi ubat soh amek kat kaunter lain. Tak lama pastu dah boleh balik. Next month baru scan. Kalau dah tak sabar, boleh jer gi private clinic tapi since aku constantly buat check up kat situ, so tunggu doc tu jelah yang scan. Plus, size baby tak sama dengan my LMP. So malas nak serabut kepala refer kat satu tempat jer dulu. Actually, aku tak suka sangat doc kat KK tu sebab dia garang sangat and soh aku bukak pierce. HEKHEKHEKK. OK, bai!








27 comments:

lovelyadibah said...

mmg mengejutkan..omaigosh!

thezaila said...

amelyn--> sama la.. hari tu g kk.. lepas suruh baring tu.. check sikit.. skali dier cakap.. sila bukak bra.. alamak.. cesss...

pastu masa nk amik darah yg cucuk kt jari tu kan.. nk kata takut.. xde la sangat.. nk kata berani, pun tidak jugak.. masa nk cucuk tu.. dah pejam2 mata dah.. sbb cuak.. skali dier cucuk ada bunyi 'click'.. pastu bunyi skali lagi 'clicl'.. pastu tu nurse tu cakap.."alamak.. tersalah hujung plak.. patut nya hujung ni.. sorry sorry" adeh... gerun balik jadi nya..=)

amElyn said...

zaila:
erkk. u kena bukak bra?? ouh lagi memalukan! =}
nasib baik nurse tu selak jer and belek2 nipple. =D
but still malu.....

~Yun~ said...

haaa,serius ke die cek breast?yun smpai skang nurse xpenh cek,ke nurse lupe ek,teringin gak nk tau sesuai x breast yun ni utk breastfeed..hehehe~

amElyn said...

yun:
yup, dia check! maybe 4 bulan ke atas kot, i pun tak sure... =)
dia tengok nipple.. kalau inverted one, macam mana nak breastfeed? kena undergo procedure lain..

farahfatihah said...

seronok baca diary bakal2 ibu neh! owhh jeles!!!

hana yoriee said...

haa..pierce kat mana tu? hekhek..berani pierce tapi takut finger prick? aduh lyn ni..terbalik ngan aku..hahahaha

btw, take care bby deh..mkn byk2 sket mrs fluffy..hehehe

amElyn said...

FF:
hehe. janganlah jeles! nanti sampai masamu juaaaaaa! =D

hana:
haaaaaaa.tau takpe! i banyak gila kot pierce sana sini tapi berani, sebab minat! jarum cocok amek darah tak minat sebab tu takut! HAHAHAHAHA
maybe sebab i seram tengok darah kot. piercing tak berdarah! hehehehe.

keklapisdq said...

depends kt kk kot.. dulu nurse kt cni pon check gk nipple :P 1st time check up dh kena belek :)

syuhaila binti mustafa said...

lyn, tersilap guna profile yg DQ ny.. :P

^^mrs.deana^^ said...

hihih..mcm i plak,ritu mse nk cek bon*** malu2 sndiri,ciap ckp sory lg.ni nt lgla mcm2 nk tnjuk kt doc klu dh brsalin kn..

CintanCintun Diaries Of Mr&Mrs Iwan said...

sampai cam tu ke check up....actually hari ni yana baru nak reconfirm betul ker pregnant...wishh me luccckkk ya...take care and hope boleh keep in touchhh

missbutterfly said...

pierce kt belly button ke mek?ganas mung..haha

amElyn said...

syuhaila:
yeke?? huhu. malu sangat tadi.. kena pk +ve, nanti nak beranak semua dia tengok owk?? huhuhu

yana:
hi dear! congrats on the news! and thank you. yes, macam tu lah check up kalau di KK. hehe. kalau kat private sekejap jer dia check.. =)

mek jaja:
HAHAHAHAHAHA. ngada kau! HAHAHAHAHA. time zaman2 muda remaja.. =D

Atiqah Adnan said...

qa pun check breast juga... lyn ok lagi check nipple je ni qa kan kena picit2 segala.. pergh.. haah laa qa pun sapu losyen n bedak kat nipple so pasnie tak buat lg laa.. hee~

wah isnin depan 2nd check up alamak takutnyeee... teehee

NahiZ (chynk) said...

...hehe...ok la tu..
x lame lg check bawah dgn selamba nyee..time tu x pk malu dah... berserah je laa...

amElyn said...

atiqah adnan:
hihi. dia check in case kalau ada lump kot. yup! yup! pasni jangan buh lagi. kat tepi2 takpe! huhuhu..
kan?? everytime nak gi check up mesti takut!!!! =(

nahiz:
hoho. tu lah pasal!! tatau cane nak sorok muka nanti!! =D
u dah ada baby eh?

ettyzukhair said...

ehe..amelyn de eh check nipple..apsal tmpt etty xde pon..hehe..mse buat pap smear jer die check sume..hehe..segan seh kalu kne...nipple cm besar gile je nk approach 6months ni..xmuat mulut bb kg! haish!

cik puan jihan said...

ooo...tak boleh letak sabun n bedak ker kt nipples??..good info tak tau pon thanks!!..;)

amElyn said...

ettyzukhair:
HAHA. segan kan??? memang ahhh makin besar, dah dekat time untuk baby nyusu!! huhuhu.. depends on tempat and cara derang kot. i pun tak reti nak cakap.. bila derang nak tengok, relakan ajer.. =D

cik puan jihan:
you're welcome! hmmm, yup! jangan letak k. not good! =)

nida-razak said...

besnye da nk dpt baby... =)
congrats..=)

amElyn said...

nida:
hehe. memang best! thanks a lot! u bila pulak?? =)

nida razak said...

tu la..ada baby dlm perut..besnye..mesti snok sngt waktu dapt tau kn..hehe..InsyaAllah majlis i bulan 12 nnti..free2 singgah la my blog =)

amElyn said...

nida:
memang sexcited!!! HAHA. alhamdulillah, dapat rezeki awal.. =)
tengah bz dengan wed prep eh? all the best yer. insyaAllah ada masa nanti i singgah. thanks to u too sebab sudi drop by.. =)

nida razak said...

hehe..tula..alhamdulillah..dpt rezeki awal...
wed prep..bole la..tgh pening2 sket..hehe..

amElyn said...

nida:
hihi. semua orang akan pening bila buat wed prep. hehe semoga semua berjalan dengan lancar.. =)

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

samela.. mase 1st tyme kena check breast malu nye... siap urut2 sbb takot ade cncer ke ape.. merah muke kejap!

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T