14 August, 2011

Pengalaman Bersalin.

I have gone through a lot of mommy's experiences on how they deliver their babies. From my reading, what I can gather here is:


1. Mostly mothers deliver their babies at week 37-39.
If you in less than 37 weeks pregnant, call your doctor if the contractions are followed by:
sticky and blood discharge;
sakit pinggang atau cramps.

These are signs of kelahiran bayi pramatang.

Premature baby. 

After 37 weeks, call your doctor if:
baby's movement semakin berkurangan;
pecah air ketuban;
experienced any bleeding.


2. VE (Vaginal Exam) tidaklah sakit mana.
Lain orang, lain tahap ketahanan mereka dalam menanggung sakit. That's why ada yang kata sakit gila nak mampus, ada yang kata tak sakit, hanya berasa tak selesa. It's hard to imagine or describe, unless you feel it yourself. Know how the VE is done? Mungkin begini.


3. Bloody show is painless.
Ramai cakap macam tu. Biasanya, bila dah turun tanda, lagi 2-3 hari akan bersalin. Depends on pembukaan serviks gak. Kalau dah 4 cm, kena tahan ward dah. Kalau baru 1-2 cm, doctor asks to go back home, tapi kalau dah pecah air ketuban.. go to the hospital immediately!


4. Full 10 cm dilation baru boleh push.
Bila jalan dah buka 8-10 cm, baru boleh push. For first time mothers, doctor normally tunggu sampai 10 cm. Bila push awal, nanti akan heavy bleeding and kepala baby bengkak. Kalau pandai push, 8 cm pun boleh start push.


5. Tak semua mommy akan ada susu selepas baby dilahirkan.
Ada orang keluar awal, normal. Ada orang seminggu lepas bersalin baru keluar susu. So, dont ever give up! Bila kena cara stimulate-nya, surely you manage to breastfeed your baby. How to express your breast milk?? Click here!


6. When the baby pops out, magically hilang rasa semua sakit.
Ouh, saya sangat menantikan saat ini! Each and every single mom shares the same thing!



7 comments:

MyRule said...

My baby lahir on 36W. Ader blood discharge and followed by air ketuban pecah. Sakit pinggang yup..but mild one. Lepas air ketuban pecah x sampai 4 jam after that baby lahir.

Pada i VE x sakit. As long as u relaks and x keras kan badan.

Susu ade. I bf baby 2,3 jam after baby lahir.. :)

farahfatihah said...

seram sejuk bila pk pasal nak bersalin ni..cuak hihihi

dinashuz said...

hi amelyn... yes, all yg u tulis tu betul.. VE x sakit... contractions lg sakit. but i noticed bila VE dibuat masa tgh contraction mmg painless =)

NoRr said...

Hi amelyn, i finally dropped here...can't seem to reply ur comment on my blog. by the way, takot la pulak baca info ni..huhu... :p

ryy.han said...

org asik citer bersalin awal...
but not all bersalin awal..ada kes overdue from EDD..

VE tu depends pasa org kot, but by comparing VE ngan pap smear..pap smear sakit lebih sikit kot..sbb doc akan guna speculum nk amik sample...

sama gak sakit contraction ada kata mcm sakit period pain..tp myself rasa sakit yg berganda2..

♥♥relyza♥♥ said...

6. When the baby pops out, magically hilang rasa semua sakit.
yg ini amat benar sekali. before tu anor pk kan semua yang org kata tu setakat kata manis penyedap hati kita yg tengah mengandung. but it was real!

btw, 1st time drop by ur blog. anor follow yer. dah tak lama tu nak deliver.

Atiqah Adnan said...

eerr cuak kot baca nie..
hee~ tapi best hee~ macam tak sabar pulak nak lahirkan bb..
mesti sweet n memorable nanti moment tu kan..? kalau boleh rekod nak minta hubby rekod laa waktu nk bersalin nanti.. ^^

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T