27 September, 2011

Last entry before the labour, I guess.

As usual, weekly checkup on Tuesday.
Everything's in good condition and yes, another VE. Alhamdulillah, memang tak sakit.

Doc: Sikit hari lagi nak bersalin ni. Maybe 2,3 days. Nak admit ke nak tunggu sakit??
Me : Ouh gosh, are you.. like seriously?? (monolog jer)
Doc: You prefer being induced or tak kesah kalau baby overdue? (Long pause) Takpe, take your time. Discuss.

Kalau ikut EDD is Oct 1st. Next checkup is on Oct 4th, which is overdue. Tu yang dia offer induction since aku pun dah ada bukaan. Me and Munchkin dah penah discuss all these things, so we decided nak balik rumah dulu and tunggu sakit datang menyerang. Tadi sempat lagi mintak opinion kat nurse. A Malay friendly one.

Me : Akak rasa cane??
Nurse : Better ko balik rumah dulu. Tunggu tanda. Akak tengok muka ko pun rilek jer lagi. Laki ko pun memang ada kat rumah kan?? Kalau dia jenis keje jauh, susah sikit. 
Munchkin : Dari rumah nak ke sini tak sampai setengah jam. Sempat kalau dah nak terberanak.
Nurse : Haa, ok lah tu.

Then, pegi bilik sebelah.

Me : Doctor, kitaorang balik rumah dulu lah. Tanak induction or any drip yet. 
Doc: OK, boleh but before that kena pergi Tingkat 2 dulu untuk monitor baby's heartbeat. Kalau cantik, baru boleh balik.
Me : Oh, ok.

Dah naik (tangga) gi Tingkat 2, jumpa midwife and nurse kat situ. Then nampak baby dalam bilik kaca, excited gila tapi nervous. heh.

Me : Dr. Selva suruh check jantung baby.
Nurse : OK, mari ikut saya! (Aceh, macam nak ajak gi mana jer)

Rupanya masuk Labour Room. OK, first time! Serious, labour room itu tidaklah se-scary mana.

Nurse : Baring dulu eh. First baby ke?? Bila due?
Me : A ah. First baby. InsyaAllah Oct 1st. (dah muak aku nyebut Oct 1st ni, sebenarnya..)
Nurse : Nak gi kencing, gi kencing dulu. Lama ni nak kena monitor, dalam 20 minit.
Me : Eh takpe, tadi dah kencing. heh.
Nurse : Ok, baring yer.

So aku pun baring. Munchkin tunggu, duduk kat sebelah. Nurse pasang alat tu kat perut and dengar heartbeat. Kejap kuat, kejap macam perlahan. Entah, aku pun blur tu bunyi apa sebenarnya. HAHA.

Borak punya borak dengan Munchkin, bosan tunggu takde buat apa, usya lampu, katil, TV, pegang itu pegang ini, tengok surrounding, amek feel.. then aku pun suggest, apa kata snap gambar sekeping dua?? HUHU. Baru lah terasa macam orang sakit. Aku memang jakun, tak pernah dok hospital. Penakut pun ye.



OK, dah 20 minit.

Nurse : Bacaan cantik, Dr. Selva takde kata apa? (dia pun macam suruh aku dok hospital)
Me : Dia offer dok hospital, tapi saya tanak lagi.
Nurse : OK, takpe. Lepas VE mungkin akan ada bloody show. Kalau tak sakit, tak perlu ke hospital dulu tapi kalau air yang keluar, kena cepat cepat datang hospital eh!
Me : OK!
Nurse : Kalau ada air selusuh, jangan minum dari rumah eh. Bawak ke hospital dulu, then bila dah betul sakit baru minum. 
Me : (Eh, makcik nurse ni memang terbayekk lah! Macam paham jer dia yang aku memang tak tahu nak tanya kat sape) ok, baik! 

Now? I have a lil bit brownish discharge for the first time. Am I have to worry? or what? Hmmmm.. Hopefully, semua dalam keadaan selamat dan dipermudahkan-Nya. Amin.



15 comments:

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

gudluck amelyn,, x sabar nk dgr cite u da besalin

ElyaElmo said...

mek..dah nk dekatt ryupenye....lahir 2/10.. leh sambut beday ngn aku thn depan..hahaa

farahfatihah said...

huhuhu nebes i baca tau..hehehe nway take care tau...

Meey@ said...

gud luck amelyn! semoga dipermudahkan semuanya.Ameen..=)

Mawar misswateva said...

amelyn, semoga semuanya selamat yang!
tak sabar nk tgk ur lil jr!=)

shaheeda said...

i pray everything gonna be smooth.. for u, ur munchkin n ur cute baby inside.. tak sabar nk tgk budak nomey tu.. !! moga selamat semuanya.. amiinnn! i plak yg saspen.. ngeheeehh

thezaila said...

mekk.. ko dah tunggu masa ye... hehhe.. aku plak excited.. hari ni aku nk kena jumpa doc.. aku nk mintak MC starting next week x daya nk panjat office 2 tingkat ni.. anyhow.. good luck ye mek.. doa yg terbaik utk ko =)

UyaRayza said...

gud luck dear..hoping for the best...

~LeeyanaRadhi~ said...

semoga semuanya berjalan dengan baik..tringat ayat mak i pesan kt kakak ms nk deliver, jgn tgl sebut nama Allah sekerap yg boleh..insyaAllah.. =)

Melissa said...

Omigosh, I'm so excited for youuuuuu !! Semoga dipermudahkan semuanya dear. Ameen. :)

~YUN~ said...

dear,kalau ade bloody show afer VE,normal..just alert the contractions,sakit berapa kerap k,n yes kalau water bag dah pecah,cpt2 g hospital..gud luck mummy!pray for ur safety..cant wait to c rayyan's friend!yuhuuuu!hehe~

mrs chenta said...

wahh..good luck!!!!! cant wait for ur jr!!

RaMa-RaMa Fareeza said...

amin and gud luck...saya baca entry awak sambil muka saya pulak menahan kesakitan hehe..congratulation in advance for you and amir..:)

yUmIe said...

ok i yg excited + nerves!!heh:p
gd luck lyn..dh msk hospital gtau le.bleh melawat..huhu

^^Mrs_DeaNa^^ said...

dear,smoga selamat brsalin..x lma dh 2..tah mlm ni,sok,luse...owhh..2 ke bnda nma CTG??Cm2 ghupenya...hehehe..Neway,gudluck!!

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T