26 September, 2011

Life After Married.

A lot different, I tell you. When we live as a unit,


1. everything is double. Happiness, loneliness, including your expenses.

Long before, every single month I go for shopping like hell. Excited, but plain one I guess. Tatau nak describe how, tapi that's the truth. Mungkin, sekadar membabi buta membeli anything mata rasa lawa. Wasting some money to spend on. Memenuhi kehendak nafsu semata.
Now, bila dah berkeluarga. Like almost a year. Sangat lah jarang ke shopping mall. Being a fully housewife is such a living in a boring place sometimes. Takde buat benda lain, mostly is stuffing myself with snacks in front TV and watching my body getting fat. At certain points, your financial were in a big tight bila punca rezeki adalah satu. Haiyo, nak ganti toothbrush pun pikir 3, 4 kali. Tanak membazir punya pasal and seeing nice dresses, bags, and shoes are big torturing when what you can do is nothing but just see. Lebih-lebih lagi bila you're expecting. Things for yourself? Never cross in mind lagi dah. Asyik dok imagine baby pakai tu, baby main ni.. Kalau boleh semua nak complete. All mommies want the best for their child kan? That's a lumrah hidup wanita sebagai bakal ibu. Teeheehee. Kalau nak kira baby punya preparation expenses, memang beriban. First child, semua nak kena standby. Luckily duit tak banyak berabes masa majlis kawen dulu. Ahaks.
Bila tiba masa rezeki datang bergolek, duit melimpah ruah..
Apa lagi? We straight away shop for groceries (and shopping) whichever needed most, masih belum boleh bershopping sakan tapi bila dapat green light from husband, nak beli apa??
Ouhhh that 3 magic words! Time tu mula lah dengan rakus keluarkan wishlist! I scan dulu, then pick mana betul betul nak sebab ada certain things dah tak rasa nak. (HAHA, boleh macam tu?) Bila dah dapat, the excitement lain macam. Maybe sebab benda dah lama idam, pastu surprisingly dapat lak kan. It's like a present. Haaa, that's what I called double happiness! 
Heh. Pandai laki aku main saiko..

Bersambung..



2 comments:

Hidayati Farhan said...

ahahaha, comelll. preparing myself to face that moment also. mase keinginan tggi tapi poket rendah je, xleh merungut klau x dpt. hehehehe

shaheeda said...

dear, i ada tag u @ http://aku-gadis-biasa.blogspot.com/2011/09/contest-raya-sedondon.html

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T