21 February, 2011

Noodle Station



First time masuk. Tu pun sebab teragak nak makan mee. So let's try! 

Whole leg Chicken With Lemon Herbs Sauce.
Tom Yam Seafood Springy Noodle.
Iced Lychee Tea.
Au Natural (Raspberry with Lemon).
TOTAL : RM 40.25!!!






P/S: Ni jelah sekali aku gi..



14 February, 2011

Am I pregnant?

Lamaaaa gilos tak update. Kan?
Heee. bagi lah chance..
Lately aku selalu lemau badan.
Since mata kepala aku belum buat masalah, so boleh la aku update.
Dah ada dalam draft, tinggal nak edit sikit-sikit jer. 
Based on research that I've made, aku list down the most popular ones. (which I experienced)

1. Tender, swollen breasts (Payudara lebih lembut dan membengkak)
One of the early signs of pregnancy is sensitive, sore breasts caused by increasing levels of hormones.

My last period cycle is on December, tapi sampai sekarang breast sakit. Normally before menstrual jer akan sakit, tapi la ni breast sakit tapi period tak jugak keluar. Aku memang tak syak apa lagi.

2. Nausea or vomiting (Mual//muntah)
If you're like most women, morning sickness won't hit until about a month after conception.

A week before my second reception kan aku suspected dengue, time tu memang aku takde selera makan, pening, loya tapi tak sampai muntah, badan sejuk panas. So memang tak terpikir plak ada baby dalam perut.

3. Frequent urination (Kerap buang air kecil)
Shortly after you become pregnant, you may find yourself hurrying to the bathroom all the time.
Why?
Mostly because during pregnancy the amount of blood and other fluids in your body increases, which leads to extra fluid being processed by your kidneys and ending up in your bladder.

Haaa, yang ni aku macam pelik sikit sebab aku memang jenis kurang minum tapi semadang nak terkencing. Malam nak tido tu sampai 3 4 kali gi toilet.

4. A missed period (Tidak datang haid)
If you're usually pretty regular and your period doesn't arrive on time, you'll probably take a pregnancy test long before you notice any of the above symptoms. 
But if you're not regular or you're not keeping track of your cycle, nausea and breast tenderness and extra trips to the bathroom may signal pregnancy before you realize you didn't get your period.

My period comes regularly sejak dah kawin ni. Until now, dah 2 bulan tak period, aku rasa pelik tapi malas pikir sangat. Ada certain women mengalami spotting, or datang bulan semasa hamil. Depends.

5. Constipation (Sembelit)
The same hormones responsible for bloating are also behind your potty problems. Because your digestive track is slowing down now.

Aku memang rajin sembelit, sekian. So ini simptom sangatlah tak membantu aku untuk mengesahkan that I'm pregnant..

6. Headaches (Pening/sakit kepala)
Increasing blood volume may trigger frequent but mild tension headaches in the first few weeks of pregnancy, but these should let up as your body adjusts to elevated hormone levels.

Ya rabbi, bab sakit kepala memang aku surrender awal. Tak tahan! Makan ubat, baring semua memang tak jalan. Just close my eyes and zzzzz..

7. Fatigue (Letih atau senang cite, Malas)
There's tired, and all you can think about at work is taking a nap or if you're too exhausted to keep up with everyday activities, then it may be your body adjusting to its new mini inhabitant.

Asal petang lepas Zohor jer mesti rasa nak tido. Lagi lagi kalau tengah pening. Memang mengambil kesempatan dengan rakus, tido sampai ke petang. Aku ni bukan jenis yang tido siang. Tu yang rasa pelik dengan diri ini. Sometimes bila husband ajak keluar pun rasa malas nak join sebab malas nak siap, malas nak pening dalam kete.

8. Mood Swings
Paling takleh blah. Emotionally very unstable. Senang jer naik hangin, marah sana sini. Biasanya incek suami lah jadik mangsa. Pastu kang tiba tiba ok, gedik gedik balik. HAHA. Kadang kadang tu bila terasa hati dengan suami, bawak diri bawak bantal busuk gi hujung katil. Nanges sorang sorang. Tu pun time dia dah membuta. Dah puas nanges, tengok muka dia balik pastu rasa macam nak polok dia balik! Haihh, kejap jer marah nya. Orang dah kawen kot. Susah nak gaduh. Teman sebantal setilam.. Tihihi.

9. Cramps
You may feel crampy like you have or are about to get your period, but this discomfort is actually triggered by implantation.

Aku jarang cramp. Tapi kalau sakit pinggang tu boleh consider ke? Hehe. sebab biasanya time peod jer aku lenguh pinggang.

10. Insomnia (Sukar tidur)
Dah sebulan lebih aku susah tido. Kalau penat sangat, baru senang tido. Dengan pinggang sakit, aduh memang seksa. So tiap-tiap malam lah dok ngadap muka laki aku, tengok dia tido. Kemain sedap! Bengkek jer nengok.. Tapi kadang kadang best gak, sebab dapat tengok dia ngigau hari-hari. Sumpah kelakar! Macam-macam pangai laki aku ni ropenyer. 
Lately aku baru tau posisi tidur yang selesa, which is meletakkan bantal kecil di bawah pinggang. Nyaman rasa! Kalau nak letak bantal hujung kaki pun bagus gak, bagi tinggi.


Other than these, pimple aku naik dengan pesat, bloating, kuat makan, sometimes tak selera nak makan (tengok nasi pun boleh loya), kuat makan asam sampai bawak naik atas katil, and sensitip bau bawang (dah la aku masak hari-hari!)


I am not-very-sure-and-no-idea-how-many weeks pregnant now. Cool!

ok, Let's pray for the best sebab aku lom gi clinic. Buat UPT jer baru. Result keluar laju. Aku pakai Sensatest. Kaler pink. Comel. 99.98% accurate katanya. Kemain...
Hummmm, agak agak dari +ve boleh jadik -ve tak?? Malu jer nanti.. KEHKEHKEH. Laki aku dah excited tak hengat. Pegang perut tak abes abes, berangan main dengan baby. Sweet!



Bukan gambar sebenar



Sedar tak?? review kawen ko tak buat-buat lagi tapi tiba-tiba up cerita pregnant plak??? Memang mintak lempang laju laju budak ni!
Ampun pak! Gambarin-nya saya belum terima lagi pak! Jangan marah-marah pak! Bikin saya kalut jika terusan begini! Ngahahahahaaaaaaaa





 

m e l i n n n © C O P Y R I G H T