27 September, 2011

Last entry before the labour, I guess.

As usual, weekly checkup on Tuesday.
Everything's in good condition and yes, another VE. Alhamdulillah, memang tak sakit.

Doc: Sikit hari lagi nak bersalin ni. Maybe 2,3 days. Nak admit ke nak tunggu sakit??
Me : Ouh gosh, are you.. like seriously?? (monolog jer)
Doc: You prefer being induced or tak kesah kalau baby overdue? (Long pause) Takpe, take your time. Discuss.

Kalau ikut EDD is Oct 1st. Next checkup is on Oct 4th, which is overdue. Tu yang dia offer induction since aku pun dah ada bukaan. Me and Munchkin dah penah discuss all these things, so we decided nak balik rumah dulu and tunggu sakit datang menyerang. Tadi sempat lagi mintak opinion kat nurse. A Malay friendly one.

Me : Akak rasa cane??
Nurse : Better ko balik rumah dulu. Tunggu tanda. Akak tengok muka ko pun rilek jer lagi. Laki ko pun memang ada kat rumah kan?? Kalau dia jenis keje jauh, susah sikit. 
Munchkin : Dari rumah nak ke sini tak sampai setengah jam. Sempat kalau dah nak terberanak.
Nurse : Haa, ok lah tu.

Then, pegi bilik sebelah.

Me : Doctor, kitaorang balik rumah dulu lah. Tanak induction or any drip yet. 
Doc: OK, boleh but before that kena pergi Tingkat 2 dulu untuk monitor baby's heartbeat. Kalau cantik, baru boleh balik.
Me : Oh, ok.

Dah naik (tangga) gi Tingkat 2, jumpa midwife and nurse kat situ. Then nampak baby dalam bilik kaca, excited gila tapi nervous. heh.

Me : Dr. Selva suruh check jantung baby.
Nurse : OK, mari ikut saya! (Aceh, macam nak ajak gi mana jer)

Rupanya masuk Labour Room. OK, first time! Serious, labour room itu tidaklah se-scary mana.

Nurse : Baring dulu eh. First baby ke?? Bila due?
Me : A ah. First baby. InsyaAllah Oct 1st. (dah muak aku nyebut Oct 1st ni, sebenarnya..)
Nurse : Nak gi kencing, gi kencing dulu. Lama ni nak kena monitor, dalam 20 minit.
Me : Eh takpe, tadi dah kencing. heh.
Nurse : Ok, baring yer.

So aku pun baring. Munchkin tunggu, duduk kat sebelah. Nurse pasang alat tu kat perut and dengar heartbeat. Kejap kuat, kejap macam perlahan. Entah, aku pun blur tu bunyi apa sebenarnya. HAHA.

Borak punya borak dengan Munchkin, bosan tunggu takde buat apa, usya lampu, katil, TV, pegang itu pegang ini, tengok surrounding, amek feel.. then aku pun suggest, apa kata snap gambar sekeping dua?? HUHU. Baru lah terasa macam orang sakit. Aku memang jakun, tak pernah dok hospital. Penakut pun ye.



OK, dah 20 minit.

Nurse : Bacaan cantik, Dr. Selva takde kata apa? (dia pun macam suruh aku dok hospital)
Me : Dia offer dok hospital, tapi saya tanak lagi.
Nurse : OK, takpe. Lepas VE mungkin akan ada bloody show. Kalau tak sakit, tak perlu ke hospital dulu tapi kalau air yang keluar, kena cepat cepat datang hospital eh!
Me : OK!
Nurse : Kalau ada air selusuh, jangan minum dari rumah eh. Bawak ke hospital dulu, then bila dah betul sakit baru minum. 
Me : (Eh, makcik nurse ni memang terbayekk lah! Macam paham jer dia yang aku memang tak tahu nak tanya kat sape) ok, baik! 

Now? I have a lil bit brownish discharge for the first time. Am I have to worry? or what? Hmmmm.. Hopefully, semua dalam keadaan selamat dan dipermudahkan-Nya. Amin.



26 September, 2011

Life After Married.

A lot different, I tell you. When we live as a unit,


1. everything is double. Happiness, loneliness, including your expenses.

Long before, every single month I go for shopping like hell. Excited, but plain one I guess. Tatau nak describe how, tapi that's the truth. Mungkin, sekadar membabi buta membeli anything mata rasa lawa. Wasting some money to spend on. Memenuhi kehendak nafsu semata.
Now, bila dah berkeluarga. Like almost a year. Sangat lah jarang ke shopping mall. Being a fully housewife is such a living in a boring place sometimes. Takde buat benda lain, mostly is stuffing myself with snacks in front TV and watching my body getting fat. At certain points, your financial were in a big tight bila punca rezeki adalah satu. Haiyo, nak ganti toothbrush pun pikir 3, 4 kali. Tanak membazir punya pasal and seeing nice dresses, bags, and shoes are big torturing when what you can do is nothing but just see. Lebih-lebih lagi bila you're expecting. Things for yourself? Never cross in mind lagi dah. Asyik dok imagine baby pakai tu, baby main ni.. Kalau boleh semua nak complete. All mommies want the best for their child kan? That's a lumrah hidup wanita sebagai bakal ibu. Teeheehee. Kalau nak kira baby punya preparation expenses, memang beriban. First child, semua nak kena standby. Luckily duit tak banyak berabes masa majlis kawen dulu. Ahaks.
Bila tiba masa rezeki datang bergolek, duit melimpah ruah..
Apa lagi? We straight away shop for groceries (and shopping) whichever needed most, masih belum boleh bershopping sakan tapi bila dapat green light from husband, nak beli apa??
Ouhhh that 3 magic words! Time tu mula lah dengan rakus keluarkan wishlist! I scan dulu, then pick mana betul betul nak sebab ada certain things dah tak rasa nak. (HAHA, boleh macam tu?) Bila dah dapat, the excitement lain macam. Maybe sebab benda dah lama idam, pastu surprisingly dapat lak kan. It's like a present. Haaa, that's what I called double happiness! 
Heh. Pandai laki aku main saiko..

Bersambung..



20 September, 2011

Another updates in week 38.

1. Baby don't pop out yet!
2. Masih sihat kuat lagi gagah perkasa untuk berjalan for last minute shopping. Yay, it's 99% complete!
3. My condition now is tip top. No cramping, no heavy backache and not so puffy feet. Tadi gi check up pun all the BP, urine, and weight are okay. Unsurprisingly, berat badan naik another kilo but still in average. Thanks baby. You are now around 3.1 kg.
4. Went through a VE procedure just now. Alhamdulillah, tidaklah sakit. Already 2 cm dilated. Mungkin minggu ini atau minggu depan akan deliver. Next week has another check up. Doc pesan, kalau dah ada rasa sakit, sila terus ke hospital. ya Allah, permudahkanlah segalanya.
I may be the smallest, but seeing on my week? Don't play play haa!

5. I attended a Birth workshop last Sunday at Bangsar. Amazing class, meeting new cool friends, and it's a whole new exposure for me. Seriously worth the money. I'm looking forward for another great class. Weeee.

Nak sambung tido. Dengkuran Munchkin sangat mengoda. OK, zzzzzzzzz.

14 September, 2011

Wordless Wednesday - Baby Preparation.

Big fat elephant pegi last minute shopping.


08 September, 2011

Week 37 updates

1. Current weight : 58 kg!!!!!
2. Sudah 4 hari berperut keras macam batu, berkaki saiz mak gajah. Mak kata, once dia surut (lebih kurang seminggu), dah dekat nak bersalin. Pheww, nebes!
3. Baby sudah 2.8 kg. Dr. Selva kata, anytime you nak deliver pun boleh sebab baby besar tapi disebabkan takde gesa or rasa sakit plus kalau ikutkan REDD, baby belum cukup matang... kita tunggu another 2 weeks!
4. Sudah dikuarantinkan di rumah parents sejak first Raya. HUHU.
5. Gemuk tak hengatt. Sekian.
Second Raya at kampung. 
Not so baju Raya. Tskk.


 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T