26 October, 2011

The birth story : ADRI EZZUL HAQ

September 30th, 2011
The first contractions.

Still wondering, bila lah agaknya baby nak keluar. EDD dah nak dekat, labor signs langsung tak muncul, sakit pun tak rasa lagi. Dengar pasal induce, aku mula lah kecut perut. Orang kata sakit. Mak kata tak payah risau sebab dulu masa dia bersalinkan anak sulung pun dia cepat dua hari dari EDD. So, that means masa aku pun dah nak dekat lah kan? Konon bajet ikut jejak mak. Heh.
I dont take my dinner sebab tak lalu. Hati dah rasa lain macam tapi rilek lagi. Dah tengah malam, perut rasa lapar pulak. Terus makan Coco Crunch dengan susu. Time gini mata memang susah nak tidur, badan pun tak selesa nak baring. So, layan mata main game sampai pagi.
Around 2.30 am, perut memulas macam nak berak. Adeh, ni mesti kes makan Coco Crunch banyak sangat tadi ni. So, aku pun ulang alik ke toilet tapi takde lak membuang. Aku tak syak apa-apa lagi sebab bila sembelit aku datang, nak membuang tu memang makan masa. Heh. Mak aku dah start bising,

Mak: Ko jangan asek gi toilet jer, Long! Kang terberanak.
Aku: Mana ada. Sakit perut jer. Macam sembelit.
Mak: Dah nak bersalin kot?
Aku: Ishh, belum lagi lah. Takde keluar darah pun.
Mak: ....

Munchkin dah tidur masa aku main game. Aku tak puas hati, perut sakit lagi ni. Takkan dah nak beranak plak? Ishh, belum kot. So, aku sambung main game konon sambil timing contractions interval. 3 minutes gap. Erkk, tapi betul ke ni contractions?? Aku blur.
Mak aku asek lah masuk bilik aku. Tanya macam-macam.

Mak: Sakit perut lagi tak?
Aku: sakit tapi rilek jer. 
Mak: Tanak gi hospital ke? Jangan main main, entah entah dah nak bersalin.
Aku: Mak ni. Perut memulas jela. Takde apa pun. Perut lapar agaknya, tadi tak makan nasi.
Mak: ...

Off to the hospital.

Degil, sambung main game eventhough perut masih memulas. Ok, this time takleh buat apa sebab mak aku dok push suruh kejut Munchkin, ajak gi hospital. Aku tanak sebab kang kalau kena suruh balik semula, kan ke malu? Heh. Plus, aku tak rasa sakit yang menggila and darah/air ketuban pun tak pecah apa pun!
Munchkin call kawan dia who's a doctor and she suggested go to the hospital immediately. That time around 3 am, so aku nak mandi dulu. Derang semua kata takyah mandi, pegi hospital cepat and I'm like, what's the rush for? Ishh, sabar jelah. So, aku pun mandi jugak. Still, takde bloody show. Keciwa.
Then, me, Munchkin, mother and my younger sister gerak gi MMC at 3.45 am. Beg dah siap pack and letak dalam kereta. On the way ke hospital, hujan punyalah selebat lebat alam. Munchkin drive pun slow jer, plus hospital tu takdelah jauh mana. Lagi plak pagi buta, jalan lengang. Dalam kereta baru aku rasa sakit sikit. Asal contraction datang, aku cubit peha Munchkin. Heh, lega.
Around 4 am, sampai kat emergency entrance. Register bagai, then ada nurse tu nak bawak aku naik wheelchair. Aku tanak sebab aku bukan sakit pun. Boleh jalan sendiri. Pastu malu nanti orang tengok tengok. HAHA. Tapi mak aku suruh naik gak. Alahai, Mak.. Mak..

We are the champions!

Naik second floor, register lagi, timbang berat, and bla bla bla.. Then, as usual, nurse nak buat VE. Adeh, malu.

Nurse: Ada turun tanda tak?
Aku : Belum lagi tapi contraction every 3 minutes.
Nurse : Ok, takpe. Kita check dulu yer. Buka panty.
Dan dan aku bukak sepender, ada plak lendir warna merah darah.
Aku : Eh nurse, dah ada bloody show! (jakun gila!)
Nurse : Haa, takpe. Kita tengok dah berapa cm ya!

Again, kena seluk. Luckily it's painless. Phew!

Nurse : Dah 5 cm dah. Dah boleh masuk Labour Room.
Aku : Haa? HUHUHU. Apesal cepat sangat? Betul ke ni??
Nurse : Awak ni muka rilek jer eh! Memang champion betul! Biasanya, patients lain dah menjerit jerit sakit.
Aku : Iye? Heh. Belum sakit sangat kot! 
(Dalam hati pikir, eh betul ke dah nak dapat baby?? Macam tak percaya!)
       : Nurse, saya nak bawak masuk iPod boleh tak?
Nurse : Tak perlu. Tak boleh bawa apa apa ya!
Aku : Humm.. Ok.


Meeting Adri Ezzul Haq.

Lepas kena seluk, contractions in 3 minutes gap, aku still mampu berjalan sendiri ke Labour Room dengan Munchkin. Time ni aku dah rasa sakit, nak terberak sangat but it's bearable. Alhamdulillah. Mulut tak berhenti baca Ayat Kursi and surah-surah pendek. Dari berani terus jadik takut, sebab the baby is coming really really soon!
Masuk jer LR around 5 am, nurse suruh salin baju and baring. Kena bukak segala apa yang ada dari bra sampai ke barang kemas.

Nurse : Ok, saya nak masukkan air limau, ubat untuk buang air besar ya!
Aku : Uh? Hmm, ok. 
Dan dan tu jugak aku terasa nak terberak!
     : Eh nurse, saya dah nak gi toilet dah ni!
Dia buat muka terkejut, cepat sangat kesan ubat tu kat aku! HAHA
Nurse : Ok, boleh ke toilet ya, buang air besar dulu.

Masa kat toilet, aku pun projek macam biasa. Time tu baru darah banyak keluar. Aku dah panik tapi nasib baik tak sakit. Means, the pain is still in the same degree la. So, aku pun rilek, buat cool jer.
Masuk LR balik, baring, nurse nak seluk lagi. Dah 8 cm. Dia pun terkejut dengan kepantasan jalan aku terbuka. Biasanya, orang mengandung sulung ni katanya lambat, sakit and ambil masa nak bersalin. Entahlah, syukur Tuhan permudahkan segala urusan aku.
Since aku pun dah 8 cm, nurse dah suruh push kalau nak push. Eh boleh ke? Dr. Selva belum sampai lagi ni. Tapi tapi tapi, aku pun memang dah tak tahan sangat. Rasa nak teran jer dah! 
So, the push began. There were times aku gave up, tak larat sebab takde energy. Aku lak tak sempat makan apa untuk preparation.
Everything went so fast! Munchkin sangatlah supportive. Kiss and bagi moral supports. I cant thank him enough. I love you, dear! 
Bila Munchkin kata kepala baby dah nampak, aku lagi bersemangat waja nak push tapi macam keletihan. Aku rasa aku push more than three times. Some of the techniques ada yang betul, ada jugak yang aku ter-push ikut tekak. HAHAHAMPEH. Both nurses pun sangat supportive, baik hati and takde garang garang. Aku pun tenang jer dalam tu walaupun dah lembik. 
Bila dah crowning, aku still takleh push all out. Aku dengar nurse cakap nak standby vacuum. Ouh damn, aku tanak! Aku nak natural birth! Tak lama lepas tu, doctor pun sampai. Dengan segera dia salin baju, tengok condition aku, paed pun dah sampai, masing masing dah macam pom pom girls, aku terus push sekuat hati. Tadaaaa, my baby pun keluar dengan selamat tepat on 6.15 am. Syukur. Munchkin dah sebak, nangis tengok baby. Pegang tangan aku dari mula sampai habis. Aku? Speechless. Perasaan bercampur baur tapi tak nangis. Alhamdulillah jer yang mampu keluar dari mulut. Sakit? It's gone automatically right after the baby popped out. Fuyoo magic!
Lepas paed bersihkan baby, dia baringkan baby dekat dada aku. Ya Allah, cute and feel dia lain sangat. Terasa sayu hati aku. Tengok rupa anak sendiri. Hmmm.
Since aku check in pagi, so aku kena stay one night for monitoring the baby and me. Alhamdulillah, baby takde masalah and aku pun takde any complications and the next day, kitaorang pun dah boleh balik. TAMMAT.

The chronology of the birth.

0230 - My first ever contraction. Dah three minutes gap.
0345 - Off to the hospital.
0500 - Had my bloody show. VE check, 5 cm dilated. Straight went to the LR.
0530 - VE re-check, 8 cm dilated. The nurse asked to push.
0615 - The baby popped out.



I had a very good pregnancy. In fact, I really enjoyed being pregnant and my birthing moment. Alhamdulillah.


21 October, 2011

Pengalaman anak pertama. {Husband's version}

September 29th, 2011

Pagi tu dah nampak muka ibu lain macam. 

Yang, nape menung je ni? Mengenangkan nasib..

Gelak besar pa. Haih sayangku ni, tapi dalam hati dah tergerak. Dah nak dekat ni.. Then petang pa tanya lagi kat ibu.

Yang ok tak ni? (muka ibu hari tu lain dari pagi tadi) Ok jek.. (muka selamba) 

Hurm sayang..sayang.. Pa salu tengok yang.. Pa tau muka yang lain hari tu..
Then, malam pa tengok ibu tak senang duduk.. Pa tanya lagi.

Yang ok tak ni? Ok jek.. Takda pape.. Cuma perut tak berapa nak selesa.

Pastu ibu lepak luar, ambil angin. Pa pun join skali.

Papa : Yang, yang rasa bila nak bersalin? Yang lebih tau.. You know your body better right? Ada rasa rasa hari ni ke besok ke?
Ibu : Entah la.. Macam lambat lagi jek.. Takde show pun.. Rasanya due date nanti kot baru deliver.

Sebelum tidur, pa tengok ibu dah tak senang duduk.

Papa : Yang ok tak ni?
Ibu : Hurm perut macam memulas la plak.. macam nak berak tapi tak keluar.

Haih.. Hati dah berdebar ni.. Macam dah nak bersalin je ni.. Hurm takpe lepak dulu.. Then pa masuk tidur.

Papa : Meh baring sebelah pa. (Sambil pegang tangan ibu) Yang kalau sakit or tak selesa, genggam kuat-kuat k?
Ibu : ok..

Dalam genggam tu, pa kira..1,2,3,4... Tetiba, uish..selang 3 minit die sakit ni.. Confirm dah dekat. Pastu pa terlelap.

Tiba-tiba, jeng jeng jeng! Lampu bilik terbukak.

Ibu : Pa, sakit lain macam la.. Takleh nak tidur.
Papa : Yeke? Yang nak gi hospital tak?
Mak : Eh ko ni.. Ulang alik masuk bilik air.. Nak beranak dah ke?
Ibu : Entah la.. Tanda takde lagi.. Kang gi hospital kang buat penat jek.
Mak : Gi je la check kang terberanak kat rumah kang, lagi kelam kabut.

Pa diam jek.. Pastu mak bebel.

Papa : Yang ok tak? Nak gi hospital? Yang decide..or yang nak pa call kawan-kawan pa?
Ibu : Entah la ek.. Takde tanda lagi.. Hmmm. Try jer lah call kawan pa dulu..
Papa : ok.

Sambil SMS Dr. Diyana (Hospital Besar Klang) and Dr. Ziana (Hospital Putrajaya).

Papa : Yang sure taknak gi hospital?
Ibu : Hmmm, tunggu kejap kot..

Padahal sebelum tidur tadi dah contraction 3 minutes gap. Haih!
Pukul 3.15 pagi,

Papa : Hello? Ziana? Hurm aku nak tanya sikit.. Bini aku ni dah 3 minit contraction tapi takde tanda lagi.. Macam mana ek?
Ziana : Owh ye ke? Ok gini, bawak je gi hospital.. Dah dekat dah tu.
Papa : Ok roger. Thanks doc. Sorry kacau pepagi ni.

Papa : Ok yang siap.. Jom!
Ibu : Haa? Yang nak mandi dulu boleh? 
(humakhai.. Selamba..)
Papa : Haa..mandi cepat.. Tak payah cantik-cantik.. Siap jer terus gerak.
Ibu : Yelahh!

45 minit berlalu.. Papa dah siap, tunggu kat luar and amek camera and everything.. Bukak gate start enjin kereta.. Ibu dengan selambanya ber-makeup dalam bilik.. Haih, bini aku!
Kami pun bergegas ke hospital. Masa ni hujan lebat beserta ribut. Aku pun saja meregangkan suasana yang memang agak tegang.

Papa : Yang, hari ni kan akhir syawal. Pastu hujan lebat. Pastu subuh pagi.. So kita namakan anak kita, Akhir Syawal Subuh bin Amir Rizal.

Mak and adik ibu berdekik ketawa.

Ibu : Mula la tu merepek. Tanak lah. Tak sedap.
Papa : Hahahhahahhaha.

Sampai hospital, aku masuk park kat tempat ambulan (emergency sangat la katakan)

Papa : Bos, parking sini takde hal?
Pengawal keselamatan : Takpe. Pagi kang tolong alih jela.

Check in wad bersalin, Bilik 25B.

Nurse : Ok, awak boleh keluar dulu. Saya nak check dia kejap.
Papa : Owh saya ke? Ok..
Ibu : Pa tengok ni. (sambil tunjuk panty yang ada show. Mak aih, aku nak muntah kot!

Dalam tunggu tunggu tu ibu tergelak.

Nurse 1: Uish, dah 5 cm awak boleh gelak lagi.
Nurse 2: Saya tak penah jumpa lagi orang macam awak. Biasa, dah jerit dah ni.. Awak memang champion.
Papa : HAHAHA, tahan sakit la tu.

Terus kena masuk labour room. 

Nurse : Awak salin baju. Pakai baju ni.
Ibu : Kena bogel ke? Ke baju dalam tak bukak?
Nurse : Bogel la.

Papa dengar dari luar jer masa tu. KIHKIHKIH, hampeh bini aku. Tau la tak penah masuk wad.

Nurse 1: Ok awak siap-siap masuk labour room terus.
Papa: Nak bawak apa siap-siap?
Nurse 1: Baju baby 1 pasang, pastu air selusuh.
Ibu : iPod boleh?
Nurse 1: Tak boleh.
Papa : Camera boleh??
Nurse 1: Tak boleh.. Takut ganggu electrical equipment.
Papa : Ok (syahdu dan sayu)

Lepas masuk labour room, air selusuh dah boleh kasi minum.. Baring rest.. Tahu-tahu nurse dah masukkan ubat untuk berak dan kencing awal-awal. Ibu masuk tandas, berak terus tak sampai 10 saat..kat dalam bilik air..ibu cakap air ketuban dah pecah.
Then, ibu baring balik. Papa kasi minum air selusuh. Nurse pun check.. Dah 8 cm!! Nurse pelik. Bagus la, mudah nak bersalin ni (pa pikir). Then proses menge'push' pun berlangsung.

push!!push!!
push!!push!!
push!!push!!
push!!push!!
push!!push!!
push!!push!!
push!!push!!

Dekat sejam. Time tu papa tengok ibu, hurm..kesian pun ade tapi kepala anak dah nampak. So pa pun support. Kiss dahi ibu, kiss pipi, pegang tangan ibu. Bukaan pun dah maksimum. Nurse tolak pa.

Nurse : Awak boleh ke tengok darah?
Papa : Takpe, saya ok.. InsyaAllah 
(dalam hati, waktu tu ada gak rasa nak pitam. HUKHUKHUKK. Hampeh..)

Dalam hati terdetik, macam ni rupanya beranak. Bertarung nyawa hanya nak keluarkan satu nyawa pemberian Allah. Terdetik gak, macam ni rupanya mak aku susah payah beranakkan aku, tanpa ayah kat sisi. Time tu dah sebak.
Pa tengok jam, dah pukul 5.30 pagi. Baby pun dah nampak sangat nak keluarnya.

Ibu : Pa..dah tak larat. Nak pitam dah rasa..
Papa : Yang nak air? Meh..pa bagi air. (sambil kiss dahi ibu) Yang dah dekat sangat anak kita yang. Kasi all the best you can. All the efforts yang ibu ada. Pa tau..  Yang mampu.

Sekali push jer, keluar baby. Ya Allah, Allah saja yg tahu betapa sebaknya hati aku ni. Pa terus nangis nampak baby. Terima kasih ya Allah, kau kurniakan aku seorang bayi. Sebak pa. Terus kiss ibu..

Papa : Terima kasih sayang. Anak kita comel (sambil sedu-sedu)

Ye, aku sangat happy nampak baby. Then ibu pegang pa..

Ibu : Pa, dah tak sakit dah..

Air mata pa pun terus menitik. Haih, drama plak aku ni tapi nak buat macam mana. Hati lembut. Hehe
Aku dengar baby nangis, then nampak dia pegang tiub. Memang seronok aku nampak anak aku sendiri. Doctor baby tu cuba untuk lepaskan tiub tu. Dia genggam kuat. Kuatnya anak aku (cakap dalam hati).

Papa lap air mata. Papa cium ibu lagi.
Terima kasih ibu.
Then, aku tunggu baby kat bilik kaca. Nurse bagi pegang baby.

Nurse : Anak awak 3 kg.
Papa : Aik? keciknya.

Pa azan, iqamah dan juga mengucap di telinga anak papa. Time pa pegang, punyalah kekok. 
Haih, cane nak pegang ni?? Dapat tune baby gerak dengan lincah.. Hypernya anak aku.
Azan berkumandang, baby terus senyap sampai habis azan. Iqamah pun camtu. Dua kalimah syahadah pun macam tu.
Then tunggu ibu habis jahit. Settle jer, ibu masuk wad semula. Pa pun temankan.
Mak dari KL pun dah sampai. Wah, rasa nak peluk jek mak sambil nangis!! tapi aku tahan, sebak beb!! Sebak yang gembira. Everytime nampak muka anak aku, mesti aku nak nangis masa kat hospital tu.
Time aku gi solat subuh, aku buat sujud syukur. Nangis lagi aku time tu. Allah jek yang tau, apa yang aku syukurkan sangat. Lepas solat, papa terus call ustaz, dimana papa dah rancang, lahir jek anak papa nanti, papa nak tanya tentang maksud nama anak papa. Alhamdulillah, katanya sedap nama yang dibagi. Ada nama Allah.

Pukul 10 pagi macam tu, aku kena balik rumah kejap. Setel benda sini sana. Sampai rumah, aku terus tido sebab demam. Bangun-bangun jek dari tidur, aku terus nak setelkan uri. Sebelum bukak plastik, aku anggapkan uri ni macam daging lembu. Tanpa pikir panjang, terus cuci and tanam. Siap jer, terus mandi and terus gerak jumpa ibu. Malam tu pa stay sana, teman ibu tidur kat hospital.

Itu lah pengalaman papa.
Ye, papa amat hargai pemberian Allah, iaitu kehadiran ibu dalam hidup papa serta baby Adri Ezzul Haq. Papa cintakan sangat ibu and papa sayang ibu sampai nafas terakhir papa.
Anyway yang, di hari aniversary kita jugak baru pa dapat habiskan cerpen pendek ni. Apa-apa pun, thank you sayang. Thank you Allah. Alhamdulillah.




05 October, 2011

The Arrival

Day 1
Name : Adri Ezzul Haq
Meaning : (Saya) mengetahui kebesaran Allah
Birth Date : Sept 30th 2011
Mode of Delivery : SVD
Time : 6.15 am
Weight : 3.0 kg
Height : 50 cm
My Doctor : Dr. Yip S.O (Mahkota Medical Centre, Melaka)

The birth story?? Coming soon..

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T