23 January, 2012

The miracle of Air Zam Zam.

Last week, me and baby Adri ikut Munchkin gi buat job kat area Bahau. Gerak Jumaat, we stayed in hotel murah apekejadah entah nama dia, which is atas Pizza Hut and KFC (konon senang aku nak gi tapau bila Munchkin gi shoot, sebab aku malas ikut takut baby meragam panas tak selesa nak tido bagai so better aku lepak kat hotel ada air cond tapi mendapat.. whole day aku terperuk kat bilik melayan baby yang nangis tak benti sampai aku panik.)

Ok, sambung balik.
Cut in short, dari Sabtu petang sampai nak gerak balik KL (Ahad) pastu balik Melaka (Isnin), dia kalau nangis, menjerit macam kena cubit kena pukul. Non stop! Susah betul nak pujuk sampai kadang kadang mommy naik give up pastu leleh air mata. Sobs.
Kesian tahu tak? Bila dia terlelap penat, lega sikit. Dapat lah mommy and daddy rehat tapi kejap jer. Lepas 5 minit, terperanjat celik mata jerit sekuat hati.
Nak gi mandi, takleh.
Bunyi berdetik sikit, takleh.
Yang pasti, memang takleh tinggal dia sorang sorang. Nak bagi dia tido lama, kena pangku atas riba. Tu pun kalau kau tahan kejang sampai naik sarang semut semut kaki.

Takleh jadik.
Masa kat Melaka, aku ngadu kat mak. Story pasal perangai dia sejak dua menjak ni. Mak pun perasan anak aku asek nangis jer. Pagi petang siang malam. Mata sampai bengkak kuyu sebab tak cukup tido. Suara?? takyah cakap lah. Serak macam rockstar. Hilang suara dia. Kau bayang lah, nangis nak dekat seminggu. Sobs lagi..

Lagi satu perangai. A few times jugak, dia LANGSUNG tanak breastfed. Tengah malam mamai pun, dia tahu itu tetep so dia akan mengamuk and aku terpaksa pump dan dan tu jugak (sebab malas nak gi panaskan EBM) untuk kasi dia minum. Sedih gila nak mati bila anak sendiri tolak tetep mak dia. Sobs sobs lagi.

Sekali mak aku bunyi,
Dia ni kena 'kacau' agaknya.
Eh mak ni, boleh ke gitu?
Apa tak nya?? Budak budak macam ni lah dia suka! Kau gi kawasan kampung, tempat ceruk hari tu.
Abes tu cane ni? Nak buat apa?
Cuba try berubat.
Ishh, tanak lah. Ingat daddy dia suka menda menda gitu? Ngarut katanya.
(tapi dalam hati aku, nak gak usaha mana tau boleh baik)
Dah tu??
....

Adoi, apa nak buat ni?
Tetiba Munchkin teringat ada balance air Zam Zam aku, guna masa nak bersalin dulu. Dia suruh campur sikit buat syarat buh dalam EBM sambil selawat and baca ayat Kursi. I was like,
Ishhhh... boleh ke baby campur minum air selain susu ibu???
Alaa, sikit jer. Dalam 5 ml.
 
Aku tak berani nak buat. Aku prefer daddy dia yang buat. Aku redha and tawakal.
Lepas minum sebotol, dia senyap terus tido. Soundly.
Subhanallah, it works like magic! Kalau tahu gini, lama dah buat.

Tapi memang betul, until now dia takde lagi nangis macam hari tu. Alhamdulillah. Dengan izin-Nya. (atau mungkin kebetulan) Kalau nangis pun, mild jer. Behaving just like normal baby. Aku letak dalam 4 5 botol jer, so beberapa hari tu, total dia minum air Zam Zam dalam 20 ml. Now dah tak bagi dah.

To mommies, kalau rasa anak macam cranky jer, try lah bagi anak air Zam Zam sikit. (eh eh mengajar plak!)
tak salah cuba kan?



Quick updates of my little Pumpkin
Next week dah nak masuk 4 bulan. Kejap jer rasa!!
Kalau sayang cepat besar, nanti mommy kena shopping baju lagi (eh) nanti mommy kena tambah baby lagi. (eh eh)

Baru mengiring secara comel-comelan.

Makin kuat menyusu. Sekali minum maximum 5 ml tu sayo sayo jer, tutup sebelah mata. Kadang tu nak tambah lagi, tapi mommy dia catu. Ewahhh


11 comments:

ZihaN ZamberI said...

..Dik, air zam zam akak memang bagi kat die tanpa rasa was2 walaupun org kate 6 months x bleh ade sbrg air masak. Tp Air Zam Zam air syurga...after lahir n daddy die tahnik pun dh minum air zam zam n kurma.

amElyn said...

zihan zamberi :
kan? tapi kita ni penakut sikit. tihihi
nak mulakan tu yang tak berani. tapi bila pk balik, memang baik untuk dia.. =)

it's me said...

air zam zam xpe..my baby pun minum air zam zam..hr tu demam bg air zamzam..otomatik terus batuk hilang..very2 miracle..rindu nk g mekah..kat sana org berebut nk minum air zamzam yg kat dlm masjidilharam..sedapnya..sejuk..my baby pun minum

Anonymous said...

Then kalau mlm je dia melalak, boleh ker bg jgak..ke normal, mlm2 melalak tdo kjp2 smbg melalak smpai siang..

NoRr said...

air zam zam tak sama cam air masak, cara hadam air zam zam pun x sama cam cara mengahadam air masak,sgt2 sesuai utk baby.dun wori, byk pun xper kot sbb air tu air yg terbaik. ;)i pun bagi maryam air zam2 slain susu badan.

Diyana Didie said...

mmg baby tak boleh minum air masak ke?? doctor akan ckp gitu yeh?? baby boleh minum susu ibu dia je? kalau dia sembelit mcm mana? eh byk pulak soklan. owh tapi kalau air zamzam, jgn ada ragu ragu langsung. mmg no harm at all. try lah baca pasal air zamzam. nnt u akan rasa the miracle dia. asal usul dia pon memanggggggg miracle. ;)

juneHalim said...

ezekiel pon lps lahir trus thanik dgn air zamzam n secuit kurma. after dis blh cuba jgk klu ezekiel asik nangis tak tentu pasal. peel nangis sgt serupa, nangis macam org cubit dia je gayanya.haih! anak anak..sedeh hati tgk dia nangis macam tu.

ettyzukhair said...

btol kate kak zihan..instead of plain water...kalau ameer makan ubat etty mst bilas dgn susu badan or air zamzam jer..xpnah bg plain water

harzharun said...

Thanx a lot for the entry dear....Qadyaf pong asik meragam je sejak lps demam hr tu....i nk try la...

choclairissa @ intan marliana said...

hurmm maybe tu la mukjizat air zam zam..air dr syurga kan? alhamdulillah :)

paukacang said...

benci la kau gi bahau tanak bagitau aku!

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T