31 March, 2012

Nikmat Seorang Ibu Sepenuh Masa

Hari ni baby Adri betul-betul genap 6 bulan. Waduh waduhhhh, how time flies really fast eh? Rasa macam baru jer lepas beranak, baru jer lepas shopping baju baby. jer... hewhewhew

Makin besar ni, makin panjang akal dia.
Mulut? makin becok. Pandai jer ajak orang berborak. Orang tua bercakap, sebok nyampuk. Boleh pause lah time nyusu, dengar kita borak. Punya dasat.
Tangan? Ehhh cepat kita, cepat lagi dia capai itu ini. Sabar jelah. Nasib baik belum pecah pinggan tumpah air bagai.
Kaki? Dari umur 4 bulan dah ligat melonjak. Orang kata, timang. Entah. Just imagine, lenguh tak lenguh lah tangan. Berketak dah ni, tumbuh dua bijik muscle. Ok tipu je. Makin gemuk ada lah.
Lasak? ya rabbi, pasni nak baby girl pulak lah. Kurus aku layan hyper dia (kurus ke?). Kawan-kawan pegang maximum setengah jam jer, pastu dok wondering macam mana aku jaga dia. Haaa, wondering lah kau sampai pagi. Haha

Lately I'm facing a gangguan emosi. Super unstable. Mana tak? Dengan segala penat lelah, tekanan bertimpa-timpa buat aku moody all day long. Nak menempuh bulan ke-enam ni, tiba-tiba milk production macam decreasing. Sangat panik, dah lah anak aku ni makin kuat minum, and alhamdulillah masih berkesempatan untuk fully breastfeed. Aku lak jenis dah tak buat stock sebab dia dah refuse botol. Boleh? tapi ok lah sebab aku pun memang ada kat rumah. Asal dia haus jer, aku selak. Asal dia haus jer, dia selak. Pandai.

Pastu lak sejak berjangkit selesema hari tu, dia kena demam batuk. Pakej! Terbaru, sakit mata! Like banglong Aacim. Heh. Tak tido malam aku oi jaga anak, monitor temp dia. Dia lak nak tido berdukung, jenuh jugak pegang sampai ke pagi. Tu pun take turn dengan Munchkin. Sedih nengok dia nafas ikut mulut. Hidung tersumbat, tekak berkahak so bila batuk memang sampai termuntah banjir tilam. Pagi buta aku dah kena mandi sebab satu badan kena muntah dia. Alahai, sedih sangat, sampai menitik air mata.

Lama sangat tak balik Melaka pun ye. Jiwa kacau.
Hilang kejap tempat mengadu.
Hilang kejap tempat nak borak panjang sambil minum petang makan goreng pisang
Hilang kejap tempat gelak sakan membahan keji mengkeji adik behadik

Nangis jurai-jurai.

Bila dah lama sangat kat rumah mertua, gini lah jadinya.
Cabaran and dugaan dia kuat sangat bila sebumbung dengan family, tak kira lah keluarga sendiri or mertua. Ada baik buruknya tapi kalau boleh elakkan lah (bagi aku). Bukan apa, susah (bagi aku) nak jaga emosi, hati, perasaan or whatever sensitive issues yang related pada orang yang kita baru kenal. How far they can go? Ada terasa kah? Ada tersalah cakap kah? kena senantiasa topup sabar.

Sebaik mana pun mertua, takkan pernah sama dengan mak sendiri.
Seburuk mana pun mertua, takkan pernah sama dengan mak sendiri yang mungkin dua tiga kali buruknya.

Rindu famili oi.

OK OK Okayyyyyy. Apa kau merepek ni????? Lari jauh dah ni. Jauh sangat dah ni... =)

Sometimes, bila dok termenung sorang tengok anak tido, rasa bersyukur jadi mommy yang sentiasa ada depan mata anak. Membesar depan mata, each and every second depan mata but still rasa macam tak cukup. Rasa macam ngalit jer, alih alih tengok dia dah besar. Kadang tu nak masak kat dapur ke, sidai baju kat belakang kenalah tinggalkan dia dengan daddy. Takpun masuk dalam walker bagi dia tengok cartoon, mesti nak abeskan keje cepat-cepat. Rindu, takleh tinggal more than 10 minutes. Max. Bila dia tido lama sangat or lambat bangun pagi, pun gitu. Rasa nak kejut jer dia. Nak main peluk peluk cium cium. Rindu okay, rindu!

Hmm, macam mana lah agaknya mommy yang bekerja tu? Kadang terpikir gak.
Macam mana everyday they dok hantar anak gi nursery, school or rumah parents? Semangat gila kentang weh.
Anak mungkin excited nak bersosial. Aku? Mau menangis dalam car tiap pagi sebelum sampai opis. Sayang nak tinggalkan.
(Mana tak anak tu manja?? OK fine.)


Anak ibu,
Eventhough mommy tak bekerja takde duit lebih nak belikan awak books and toys, I just wish you would be much happier when I'm always there for you, be with you.
Pssst, dah besar nanti pandai-pandai lah mintak kat papa. Sekarang ni boleh la mommy tolong, jadi tukang ketuk. Heh.

"Ya Allah, aku memohon kepada-Mu curahan rahmat dari sisi-Mu, yang dengannya hatiku mendapat petunjuk, terkumpul segala yang bercerai-berai dan terhimpun segala yang terpisah-pisah, tertolak segala fitnah atas diriku dan bertambah baik urusan agamaku, terpelihara segala sesuatu yang jauh dariku dan terangkat apa yang dekat denganku, disucikan segala perbuatanku dan dicerahkan wajahku, diberi ilham menuju petunjuk dan terpelihara diriku dari segala sesuatu yang jelek."




15 comments:

Lara Shamsyul said...

rasanye ibu2 y bekerja tu tpaksa redha, klu ikutkn dorg pn sure xsgup bjauhan dr anak,tp apakan daya kan...


Comelnye pic last tu.gerammm.

yUmIe said...

sobss..iman will turn 4mos next week.and dh 4mos jgk le die m'bsr dpn mata i.but i still have to work after this.xtau cmne nk tgl die if dh dpt keje nt.waaaa nanges jurai2 jgk.sobsss

Sufi Al-Arshadiy said...

Salam..first time bc blog ni..full time housewf ek?samala kita..fultime hoswife. Baby pun same age 6m 1w..

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

Comel adri.. Skjap je dh besar. Aku pernh hntr akid kt org 3mo je. Perasaan kt office rindu ank takleh nk ckp. Klu boleh cpt2 nk blk rumah... Pelok cium dia..

Atiqah Adnan said...

paling best statement nak nyusu selak tu.. paling bahagia jadi mak kan? senang je kot.. jalan2 tak yah angkut bakul susu..^^

pergh luckily mak mertua aku sanggup tak pergi berniaga nak jaga amel tau.. klu tak meraung juga anta dia pi uma org..

balik laa melaka.. bole bertutti fruti sesama..^^

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

bestnye dapat jadi full-time mother... nieza ni bekerja... even body kat tempat kije, mostly otak teringat kat anak... tak sabar tunggu waktu balik.. ni pon dah fikir after deliver yang 2nd ni nak brenti kije... nak tengok anak-anak membesar depan mate... lagi puas kalau anak-anak dengan kte dari hantar kat orang suh jage... money cannot buy the time flies...

cik juju said...

setuju sesangat...
even though d rumah mertua semuanya ader...d rumah ibu sendiri jgk lebih selesa n nyaman.. 0ooo sungguh x selesa...

ladysara84 said...

Saya pun kalo bole nk jd full time mother...tp tak kesampaian...nasib baik la taska kat bwh ofis...time lunch je g tgk....

MyHaPpInEsS said...

Jasmin lak duk ngan family sendiri...bler duk umah mentua rase lain sgt...lg2 bler sumer adik beradik hubby lelaki...malu nak susu depan tv..ahakz

RaMa-RaMa Fareeza said...

baby lyn semakin kiut...semoga murah rezeki korang sefamili amin ;)

amElyn said...

Lara Syamsul :
kan? tabah betul mommy yang bekerja tu...

yumie :
kenapa yumie boleh cuti lama plak? takpe. kalau kena kerja, kerja dengan redha & ikhlas. insyaAllah tenang tak teringat kat anak sangat.. heh

cik yaya said...

jangkit dgn balong ke muahaha.
adoi.yelah apakah lasak nau baby boy oi.makan kertas, gigit pintu.terbaikkk.lagi annoying bagi barang dia campak,bagi barang dia jatuhkan sambil muka tu pandang kita macam 'testt sket tgk muka mmy jadi camne kalau jatuhkan'

HAHA

amElyn said...

Sufi Al-Arshadiy :
kita ada banyak persamaan! =)

dot :
haha. kan? takleh imagine cane kalau aku gi keje.. =D

atiqah adnan :
huhu tu lah dia. lagi bila dia tanak botol sekarang ni, nikmat donia. pump pun dah sangat jarang. heh

amElyn said...

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ :
takpe yang, sabar banyak banyak. lain orang, lain aturan hidupnya. as for me, husband and i decided to take care of our children by ourselves. dia prefer i jadi housewife. i happy jer cuma sometimes i teringin juga nak kerja. yelah, study tinggi tinggi tapi tak keje.. but that's okay.. cerita lama.. ada hikmahnya yang mungkin kita belum nampak..

amElyn said...

cik juju :
tihihi. kan?? =P

ladysara84 :
takdelah dok teringat kat anak sangat kan? =)

MyHaPpInEsS :
hihi. same here. nak df mesti masuk bilik, pastu keluar balik. tihihi

RaMa-RaMa Fareeza :
thanks alot dear!!! amin.

cik yaya :
ekekeke. ehh sama lahhh! semput mommy dibuatnya. semput jaga dia and semput gelak pecah perut!! =D

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T