16 May, 2012

Satu Hari di Klinik Kesihatan. Part #2

Kalau nak baca Part #1, kat sini.

Tengahari tadi gi monthly checkup si Adri kat KK Bandar Putra. Best sebab tak ramai orang. Bulan ni takde cucuk, tapi saje nak dapatkan second opinion or suggestion dari doc/nurse tentang milk booster. Gittew. My milk production takde masalah, alhamdulillah. Cukup segala, cuma risau bila dia hanya bergantung pada susu badan, so bila ada obat nanti, susu melimpah ruah macam time dalam pantang dulu, senanglah hati aku. Dia dah lah makin ligat, makin lasak. Patut dah nak makan, ni tak.

At 7 months, he weights 9.3 kg. Aku ingat bila dia tak makan, kuat main, berat tak naik. Semua kata dia dah ringan, dah kurus, dah susut, dah kurus.. semua lah. Risau jugak ni tapi alhamdulillah, maintain pejal dan handsome. Bravo sayang! Janji awak sihat dan bijak, tu yang ibu nak! Heh.

Ok, that's another story. So aku pun tanya lah pasal milk booster. Konon kalau dapat membantu.
Dia gelakkan aku sebab katanya, susu ibu ni bergantung pada pemakanan ibu. Kena makan nasi, minum banyak air. 
Tu aku pun tau, aku dah gali dah. Sekarang ni, aku nak tau pasal pil yang boleh buat tambah (lagi) susu sebab aku ada baca tentang kewujudan pil tu. Belum berani nak mandai try, kang tak memasal susu langsung tak keluar.
KK kan support bf, so aku tanya derang lah. Mesti lah tau pasal milk booster or anything related to bf tapi nan ado.

Pastu ada nurse lagi sorang, dia tengok aku atas bawah. 
Awak ni diet ni, jaga badan. Kena banyak makan nasi.
I'm like, wadefak? Aku makan nasik 2 kali kot sehari, roti, biskut, gedebuk gedebak.. Semua demi susu and yes, susu memang maintain. tapi tu lah. Aku yang overcautious kot. Tamak (tak jugak), (yang sebenarnya) takut anak tak cukup khasiat, padahal kalau nak diikutkan, kuantiti susu ibu memang cukup bila anak selalu stimulate. Tuhan dah bagi semua cantik dah tu. Tinggal lagi berkualiti atau tak, jaga makan atau tak, penuh zat lemak berkrim atau tak. eh. Drama punya mommy!

Haihhh, asal balik dari KK mesti saaaakit hati. puii



8 comments:

farahfatihah said...

hehehehe sbb tu kalau g kk i xkan tnya lebih2 huhuh dah tau dah t jwapan camner =)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Kahkah. kau yg sana camtu. aku yg kat sini lagilah. boleh nurse tu ckp, campurlah susu sket bagi baby naik berat badan lagi.
Aku macam. ehh?? apehal nak suruh campur, susu aku ok je lagi!

ettyzukhair said...

adri xmamam lg ke??dia xmo ke?? gitu byk susu ko sampai adri leh 9.3kg skg tanpa makanan lain..mantoopp gebus, hensem maintain..

amelyn said...

FF :
nyampah kan? tobat tanak gi KK lagi. pagi tu husband dah cakap, takyah gi tapi i yang nak gi jugak. amek obattt! haha

balkidz :
bodo kan? aku memang rasa nak lempang jer nurse KK. derang ingat derang bagus sangat kot, ingat kita ni housewife derang nak bodoh2kan ke? puiii

mak etty :
dia tak makan lagi!!!!!!! macam2 aku bagi tapi dia tanak. balik2 carik nenen mommy!! nak kata banyak tu, alhamdulillah la. everytime dia hisap, memang ada je rezeki dia. lagipun, kena eat wisely. hehe

mrs zach said...

try shaklee. or mkn jantung pisang. or boleh try teh sekem. teh ni x tau ada jual kat malaysia tak. me dpt dr mesir. try google sekem tea. if nak, me boleh bagi sekotak. for me, serasi laa.

amelyn said...

mrs zach :
i dah try. but sadly, dia tak increase my milk quantity, just memekatkan susu. so macam tak serasi dengan i la.. =(

jantung pisang? haha. tau tapi tak penah try lagi sebab tak reti nak makan! haha boleh?

about the sekem tea, seriously tak penah dengar. u ada banyak ke? what a generous heart u have! nak try!! =)

dinashuz said...

amelyn, adri x nak makan ehh? sama mcm zabi aydan... masa dia masuk 7 bulan tu lps demam first time terus reject makanan. seminggu sekali je dia akan betul2 nak makan, if not sesuap dua. mmg nak bf je keje dia tau. wahhh adri dah 9.3 kg dah? dina dah lama x timbang zabi aydan ni. last timbang tu aaa 6 months 8.5 kg. tp sume org duk bising asal dah kurus anak, suh bg susu formula, ckp kita duk rumah jaga anak 24 jam pun anak x boleh chubby bla bla bla... adehhh... ni yg buat dina rasa nak g timbang ni. tp dina yakin la sbnrnya eventho our babies xmau mkn, tp susu badan cukup utk tumbesaran dia... kan??? hehe

amelyn said...

dinashuz :
pelik la. dia memang tak suka makan. especially his food. tapi bila tengok mommy daddy makan, kemain terkulat mulut dia. kesian nengok. kadang bagi gak, tapi tak semua dia nak laaaa..

sama la. masa adri 6 months pun 8.5 kg jer. now dah nak masuk 8 bulan, ntah berapa kg da. rasa dah makin semangat dah. umur2 time ni memang badan tengah sedap nak besar!! =D

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T