03 January, 2013

Picknik, 28th and Alhamdulillah.

Today we go makan special sikit, celebrating my birthday. Yay! First time we had our fine dining (more like casual dining actually where you can comfortably eat wearing office attire or shorts or t-shirts) at Picknik. (Lepas kawen ko.. baru nak beromentik bagai. Tu pun birthday/anniversary baru merasa. Laki aku kan romentik, sangattt!)

It is a nice cozy place, located at Publika, Solaris Hartamas. It was obviously terpampang kat tepi jalan but when you go into the building, berpusing gak cari this cafe. Haha Munchkin dah mula nak hangin sebab we all sampai lambat, around 9 pm camtu (baru nak dinner, dengan laparnya, dengan signage semua takde) so takut la if tertutup awal. After been directed by 3 (or 4) pakgad kat situ then baru jumpa. Kelakar tak? Dahla pakgad kat situ semuanya aBangla punya style, cakap pun aku tak paham. Aku cakap pun dia tak paham. Azab.. Memang tak kelakar langsung. 

Dapat je seat, dengan pantas terus order. Nak salad dengan spaghetti please! Lapar okay! Dalam kereta lagi dah pikir nak makan apa. (Hah, tamak haloba nafsu gajah gitu kan? Pedulik apa aku. Birthday girl, kena la makan banyak. Eh. Lagipun aku share dengan Adri. Dia kan antu spaghetti.) 

Picknik serves Western foods ye kawan-kawan. So kalau rasa nak carik sushi ke, kuehtiaw kungfu ke..Durian Crepe ke.. haa memang nan ado lah. Sila ke kedai lain. Oh lagi satu, for your information, the owner is Nik Michael Imran. Dia ada masuk Masterchef Malaysia's first season. Aku pun tak tahu tu cafe dia, kenal pun tak. Tengok pun tak. Dah sampai situ, baru perasan..macam pernah nampak dalam tv. 

Munchkin yang suggest, nak try makan situ. Saja nak ubah selera tekak. Okla, mohla kita layan gambar 5,6,7,8 keping. Hihi. 




Caesar Salad with Grilled Chicken. 
Spaghetti Bolognese with Meatballs. 
Sirloin New York Cut with Peppercorn sauce. 
Cranberry juice, Mineral water and Red Velvet cake. Pleasure enough. 


Complimentary gift.
Brownie, soaked in salted caramel & topped with vanilla ice cream.
Nengok? Sape yang sebok nak tiup lilin? nyampah tau!

The foods are superb. Rasa nak order lagi 3, 4 kali makan sampai gemuk. 
(ya Allah, teruknya nafsu makan. Pang diri sendiri. Tskk) 


Another one thing you have to familiar with is the ambiance there. Kiri kanan depan belakang, ada retis. Glemer nok. Maybe sebab owner dia pun selebriti kot.
Overall, out of 5, Munchkin bagi 10 stars. Hover tak? but I do agree. Sedap gila kot! Must try and come over and over again. Seriously worth the money. Aku dah berangan dah ni, pasni nak makan apa plak. Ngahahahaha



The more candles, the bigger the wish.
Another year older and another year wiser.
With each year I love you more and more. Thank you husband. xx




 

6 comments:

paukacang said...

Oi mek lin,
Aku baca entri ko pukul 5.10am dengan perasaan menahan diri dari rasa lapar tau tak?terus kejut laki aku semata nak cakap nanti kite gi makan kat sini ea?laki aku layankan je dlm mamai kahkah!

Btw happy 28 birthday darling!eh ala tercakap umur plak hihi luv u!

Balkidz Hunny said...

Heppy besday Mekkk!
Pasal makan mari same geng sebab selera makan memang melampau.
bile adri nak dapat adik? kbai!

Atiqah Adnan said...

oh harijadi ibu rupenyee...
selamat hari lahir ibu..
lambat aku wish.. sila maapkan..

whoa hebatla makanan..
macam mane ni ibu mengandung rasa
nak rasa sepinggan dua.. tamak ko!
jauhhh arr...

ko poskan boleh ibu? haha

Nastyna said...

Happy birthday!!! Takper la mama nyer birthday, anak tolong tiupkan candle.

ashieBee said...

happy belated birthday! tgh google PickNik tgk worth tak nak try. macam nak kene try soon ni...heheh ;))

-xx

Melin Fork said...

Thank you so much. Love you all. xx

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T