16 April, 2013

Memori Anak.


Aku ingat lagi,
Aku kena patuk ayam sebab tangkap anak dia.
Mak suruh gi rumah sebelah, beli buah gajus.
Abah duduk atas kerusi, nyanyi sambil main gitar mainan adik.
Sebelum pegi kerja, abah kena upah jajan. Tokei kedai tegur, kasut abah kilat.

Kalau aku cakap benda ni depan abah, gelak besar dia. Sampai meleleh air mata.
Tak sangka agaknya, aku boleh ingat sebijik sebijan.
Malu lah tu.
Mak kata, aku belum mula sekolah lagi masa tu. Maybe dalam umur 3,4 tahun.

Aku ada pernah terbaca, tak ingat kat mana. This one mommy tanya pasal benda ni jugak, it's when her 2 years old son ternampak dia and laki dia are having sex while he opened the door.
(ada je nak nyelit kisah lucah kan? choiii)

It really caught my attention, so I googled.

Since when actually your child can start remember things?

I found none. Tak menjawap soklan, ke soklan aku yang macam bongok? Ok, rephrase.

When will my baby start remembering things?

Zasss. Dapat terus.
Here I share some of it.

Your baby's memory will develop in stages. It's a gradual process, and there's no specific age at which it happens:

When your baby was born, she will have recorded in her mind, but not really been aware of, things happening. Recognising your voice will have started in your third trimester. Your baby will know and be reassured by your smell from birth.Your baby will be able to tell your face from a stranger’s when she's just four days old. She'll also recognise her dad soon, if he's been present throughout your pregnancy.

At one or two years old she'll remember some facts and words, but these won't be related to her own experiences. She'll recognise other family faces and get excited when she sees them. In fact, as your baby grows up, she'll probably surprise you with just how much she can remember.

At aged two and above she'll be able to remember facts and events that have happened in her own life. This might be going to the zoo with her granny or visiting the swings with her dad.

Source: Babycentre.



That soon meh?
No wonder, at 18 months old my son dah boleh kenal huruf from A to Z, pakej one to ten.

Tiba-tiba teringat.
Dahla mommy dia ni suka berangan depan cermin.
Dok buat aksi Gwiyomi konon comel depan dia. Paling jahanam, mandi separa bogel dengan dia.

Shame on you, Amelyn!!!!!!!!!



7 comments:

harz harun said...

Kannnn!....xboleh mandi bogel dgn qasyaf dah!....

LisaLisut said...

erkk amelyn, i sll mandi na*** dpn my baby girl hahahaha.opss. nsb ade screen shower yg samar2 err tp sama lah jgk. erkk thanks for this info! :)

Melin Fork said...

Haha. Korang janganlah ingat aku mandi telanjang bulat. Aku mandi bugel with spendar. Huhu

Bahaya la wey, tahap memori anak lain-lain. Buatnya dia ingat sampai ke besar, memang tragis!!

yUmiE AzuRa said...

haha i slu mandi separa bogel jgk dgn iman.lg sadis iman siap tunjuk sambil ckp T** dgn excited.tp mama xbg nyonyot,makanya die cubit sekuat ht sbb geram..
oh my,shame on me too.lol

farhana shamsuddin said...

owhh ok..so mummy kne behave jugak la..

ettyzukhair said...

agaga..aku xpnah mandi separa bugil or bugil trus dgn ameer..bapaknye larang terus..hahaha..kadang2 de jugak sexy dpn dia pun dh jerit lolong sebut t***k hahaha..!!

Melin Fork said...

Yumie :
haha. Nasib baik anak bujang i tak kenal word t***k tu. Dia panggil shushu!!! Hihi

Farhana :
opkos!!!! Hehehe

Mak etty :
Huhu. Like i said luckily dia tak tau what t***k is. Takdo la den malu bila dia mintak susu kat public!!

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T