21 May, 2013

Cerita tentang HFMD?

Back from Sabah on Monday (May 13th), badan Adri tiba-tiba panas. Whole body. Aku suspect dia letih and might be a bit dehydrated. Later will update about the trip. So aku standby jela in case demam dia melarat but surprisingly his body temperature dah normal on the next day, without taking any medicine. I'm like.. Okay, baguslah tak jadi demam. Lega mak.

On Wednesday, both his tangan, kaki, celah kelengkang, mulut sikit and tapak kaki suddenly naik biji-biji like rashes ada air gelembung camtu. Aku pelik sebab selama ni dia tak pernah ada rashes history or whatsoever. Dia pun Alhamdulillah so far takde allergy ke apa. Bintik tu gatal buat dia tergaru-garu. Aku dah risau. Chicken pox kah? Maka refer to all my doctor friends. They said maybe allergy air laut. I don't think so sebab masa dia kecik dulu dah pernah masuk laut.
Ada yang kata demam campak tapi aku deny sebab kat badan dia bersih langsung takde. So Rabu malam tu jugak, we went to nearest clinic and doc kata takde apa. Frust gila dengar sebab macam tak membantu. I hate young doctors. Dia just bagi ubat makan (tahan gatal) which I omit and Calamine lotion.



Aku tak puas hati. My instinct kata tu HFMD sebab aku google their symptoms and saw all the pictures. Memang lebih kurang. Some friends said gi second opinion tapi masalahnya, papa dia busy ada job. We all planned nak gi Az-Zahra Bangi on Monday. Lambat la pulak kan.

Makanya, I search for other solutions. Rendam dalam air rebusan daun semambu. Aahh sudah, mano nak dapat? Rupa daun pun tak kenal. I asked Munchkin to cari by hook or by crook. Petang Khamis dia dah dapat, hasil dari usaha ke kedai pokok bunga.
Tiga hari berturut mandi dengan air tu. Nampak kesan positif, malam pun tido lena. Syukur Alhamdulillah.



Now? Isnin May 21st, dah takde naik biji-biji baru. Just parut kering hitam gitu, mana yang merah tu sebab dia dok kopek sampai tercabut dia punya kulit. Adoi sabar jela. Kesian tengoknya.

So is it HFMD? Masih lagi misteri sebab papa dia kata tak jadi la gi jumpa doctor sebab tengok dah baik. Tsk

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T