01 October, 2013

Second time

............. being pregnant.

Alhamdulillah, di beri kesempatan, rezeki for having another baby in tummy. Yes, I'm with a child again!


Where should I start? Hmm, the good ones la better. Hehe
Talking about the moment
I'm now in week 12. Still early kan? In syaa Allah, semua baik-baik ajer. Dah buat buku merah, went to clinic for the scan and yada yada. Though this is my second time, the excitement is still like the first! Teruja habis. Dah berangan nak beli itu ini.

It all started masa Raya. Aku perasan perut agak buncit, baru lepas puasa kot. Takkan tak kurus? Period tak datang pulak bulan tu, so aku macam nak suspect aku pregnant tapi watlek je. Makan melantak bagai so maybe buat perut makin buncit. Hmmm makan banyak sangat ni. Oklah then.

Suddenly, last month, aku bangun pagi loya pening nak muntah. Husband dah gelakkan. Kwangja. Pastu sapu minyak angin, and sambung baring. Tak tahan lak rasanya badan ni. lembik semacam. Time tu lak kat rumah mertua, bau bawang ayam kat dapur dah mabuk. Confirm, dulu pun masa pregnant Adri pun takleh bau bawang! 
Tapi buat diam je. Malas nak kecoh-kecoh dulu. Balik rumah sendiri, husband dah belikan pregnancy test kit. Ok, Subuh kang kita project.
Dia tak tido sebab nak tunggu result. Haha menggelabah betul laki aku ni. So that's it. POSITIVE.


Talking about the nausea and tastebuds
This time, mabuk macam over sikit. Maybe kurang rest sebab ada anak bujang yang langsung tak bagi chance mommy dia lelap//rest.
Last time, I eat like nobody's business, everything everywhere at any time. Benda yang tak pernah makan pun aku berselera nak try and takda masalah langsung. Tak rasa macam pregnant! Gila punya best.
Now?? Kurang sangat selera makan. Bau pun takleh. When it triggers me, melepek jela aku loya nak muntah. Seksa jugak. Lose some weight masa checkup hari tu. Good huh? Yeah, at least for me. Wiwiwi
I can't tolerate any kind of foods with chicken, beef or lamb. I CAN'T eat meat at all except fish and prawns. Sedih gila bila husband kata kali ni aku mengada sangat. Bukan aku sengaja mengada. Dia gak yang buat aku cenggini. Hmmmmmmpppphhhhhhh.

So what I eat? Nasi putih with telur goreng cair sikit sebijik, cili potong buh dalam kicap. Settle 2 pinggan. Takpun jemput kosong cicah sambal tumis cili api ikan bilis. Buat lunch.
Aku perasan kali ni aku hantu pedas, nak bagi hilang rasa loya. Pastu tak suka makan benda manis. Dengar je kek, muffin ke cookies ke terus rasa nak muntah. Air manis-manis pun tak suka. Selalu kena bebel dengan husband sebab buatkan dia air tawar kurang gula. Haha, selfish sangat kan? Buat air husband ikut tekak sendiri. 

Is it hints for the gender?

I secretly hope for another boy. HAHAHAHAHAHAHAHAHA
Yeah, I know all the cute gowns, nice leggings and the headbands!! Entahlah, I never get myself tempted eventhough I force to. Used to buy baby girl's clothes for my friends yang baru dapat newborn, usya-usya..so it's more than enough kot. Hehe

Sad story.
Last time my pre-pregnancy weight is 40+ kg. Been 2 years non-stop eating for the sake of breastfeed, I unconsciously gain 10 kgs. *tikam diri sendiri*

Tapi..tapi.. semua orang (kecuali husband!!!) kata aku kurus. Ehh nak jugak bagitau tu. Ngahhhhh Bersyukur jelah kan?










 
 

m e l i n n n © C O P Y R I G H T