14 March, 2016

Bendera merah

My period is a week late. Actually, I'm not that freak, who count-eh-supposely-this-is-the-day kinda type. Normal lah kan, lari 2,3 hari tapi kalau dah seminggu..aku rasa pelik jugak ni. Lain macam ni.
Sebab apa? Aku memang jenis tak pernah miss. Masa dalam pantang and breastfeed anak jer dulu, pesen setahun tak datang. Sama lah dua-dua anak pun. Lepas jer setahun, period datang regularly even masih bf anak.

So kelmarin, ngadu lah kat husband.

Mok, seminggu dah lambat ni. Hormon. Kata dia.
Aritu ada pancut ke? ...

Tau dah dia takkan jawap. Seingat aku, takde. HAHA. Maka, sekali lagi aku pun meng-google simptom orang ngandung.

1. Spotting and cramping. No
2. Breast change. No.
3. Shortness of breath. No.
4. Nausea. No.
5. Missed period. Yes, but too early to tell.
If your cycle is fairly regular and you're late, you should head to the drugstore. Source Parenting. 
Malas lah. Too early to tell.

6. Frequent urination. No.
7. Constipation. No.
8. Mood swing. Yes.

Lately, anak-anak aku tak kemas toys jer, aku mula la nak menyinga. Dulu okay jer. Now? Pantang silap sikit. Short temper betul. Astagfirullah. Maybe penat sangat, maybe selagi period belum keluar dia jadik moody memanjang.

9. Fatigue. Yes.
Lately memang rasa penat jer. So bila penat and mood swing bergabung, dia jadik huru hara.
10. Headaches and dizziness. Yes.

In my mind,
Kebetulan dalam dua minggu ni aku tengah on diet (acewahh) so kurang makan nasi. Maybe dari situ, punca sakit kepala. Pastu pulak, kebetulan lately aku consume ubat baru (ubat alergi) sejak aku makan ubat tu, sakit kepala aku ni menggila tahap nak pitam.
In his mind,
Awak makan pucuk ubi banyak sangat ni. Dua hari berturut. Orang pun 2,3 hari ni asek kentut-kentut jer.
Dalam ati aku, foine sayangku. Foine.

10. Backaches. No.
11. Food cravings. Yes.
Aku tak pregnant pon manjang food craving, HAHAHA. Tapi serious weyy, ni tahap asal teragak jer terus buat. Tak cite banyak, hehe.
12. Super smell. No. So far, takde alah bau mana-mana lagi.
13. Bloating. Yes.

Kebetulan, malam tadi sakit kepala. Asek sendawa jer. Eh takkan lapar? baru lepas makan nasi kot. Takpelah, gi carik biskut sikit. Pahtu dah takleh tido. Asek bangun duduk bangun duduk, just keluarkan angin. Eh dah macam orang ngandung plak ni rasa nak muntah. Nak tunggu laki offer picit kepala memang tak lah, main phone manjang. So aku tarik tangan dia, buh atas kepala aku. A bit better. Dia urut belakang, dada and perut aku. Eh kau dah kenapa picit macam nurse periksa perut?
Sesambil picit, dia cakap. Eh, ada baby kick. Eeeeee bodo laaaa. Haa kan dah kena? HAHAHA. Dia ni memang. Suka nak gurau tak kena tempat. Padan muka.

See, banyak NO dari Yes.
Yang Yes tu pun macam tak membantu jer. Orang normal tak pregnant pun boleh dapat jugak simptom tersebut. HAHA
Takpelah, mana-mana pun aku oker jer. Cuma ada terpikir.
Adik aku dua orang baru jer kawen. Belum sampai rezeki anak. Takpelah faham. Empat-empat tu jenis keje shift. Hakak derang ni, 'keje shift malam" gak. HUAHAHAHA. So tak aci lah kan, kalau aku tetiba steal the limelight. Hewhewhew
Sape lah aku nak menidakkan takdir. kalau ada, aku happy. Kalau belum rezeki, pun aku happy. Aritu kan baru announce dalam post, cukuplah anak sepasang. Jangan macam-macam. Hehe.

3 comments:

LisaLisut said...

Iyolaaa tuuu amelyn oii. Jomla join akak k bai hahaha

amElyn said...

Lisalisut
Seriously? hahaha saspen saspen. dah berapa bulan, sis? huhu

~LeeyanaRadhi~ said...

Haha... bab sakit kepala tarik tgn laki buh atas kepala sendiri tu same.. xde makne die sndr nk offer...haha..

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T