21 April, 2011

Third check up yang mengejutkan.

Today is the day. About 8.15 am, keluar rumah bersama munchkin dengan hati girang serta berfikiran positif gi check up di KK Bandar Seri Putra. Of course berhati girang sebab tak perlu kena cucuk jarum amek darah! Paham paham jelah aku ni. As usual, first counter needs to take blood pressure readings and timbang berat. Naik lagi 500 gram, YAYY!! Then, next counter kena gi amek sample urine. Hari ni dapat sikit sebab pagi tadi tak sempat minum. Hehe. Pastu, kena panggil masuk lab. Eh pelik, before ni takde pun. Rupanya kena amek darah cucuk kat jari. Damn, terkedu kejap aku kat situ. Agak sakit. Sound la awal awal nak kena cucuk. Padanlah pagi tadi jari aku tersepit masa nak tutup gate. Rupa-rupanya petanda the exact finger akan kena musibah! Have to be alert next time.. =(

Pass buku merah kat first counter, kena tunggu turn untuk nurse check perut plak. Bila baring jer, nurse tu ajak borak, yang ni pun baik. Soft spoken jer.. Memang puas hati lah nurse KK ni. Tak sudah sudah ajak aku deliver kat hospital kerajaan, aku tak decide lagi. Rilek lu.. Lepas check, dia kata ada ketul, means betul lah ada baby. Katanya badan aku kecit, tu yang baby pun kecit. Ok, lega. Pastu, dengan tiba tiba dia kata nak check nipple, nak tengok sesuai tak untuk proses penyusuan badan nanti. Owrkkk! Padanlah peramah semacam! Terkena lagi aku.. T_T

Adik, saya nak check nipple yer!
Uh? ya Allah, malunya kak! (Damn, malu gila! HAHA. Both sides lak tu dia check!)
Eh takde pe nak malu lah.. Haa, cantik lah tu. Nanti jangan sapu bedak and sabun kat area nipple tu eh. Nak bagi pelancaran kelenjar untuk keluar susu.
Ermm, haa okay. Tapi..... saya selalu sapu lotion. Takleh gak eh?
Tak boleh, lepas ni takyah sapu lagi eh kat kawasan tu,
Ermm, haaa okay okay..

*NOTA TAMBAHAN*
Cantik di atas bukan lah bermaksud nice perky boobs yer kawan kawan! What I mean there is a pair of normal erect nipples tapi jangan pulak risau bila nipple anda bergambarajah kedua and ketiga kerana even though you have that type, you still can breastfeed your baby. There is no excuse!
Want more? Click here and here.


Oh, malu tak hilang lagi! Kak nurse tu muka selamba jer. Adess, dah memang keje dia tetiap hari kot dok check sana sini. Tskk. Then dia bagi ubat soh amek kat kaunter lain. Tak lama pastu dah boleh balik. Next month baru scan. Kalau dah tak sabar, boleh jer gi private clinic tapi since aku constantly buat check up kat situ, so tunggu doc tu jelah yang scan. Plus, size baby tak sama dengan my LMP. So malas nak serabut kepala refer kat satu tempat jer dulu. Actually, aku tak suka sangat doc kat KK tu sebab dia garang sangat and soh aku bukak pierce. HEKHEKHEKK. OK, bai!








19 April, 2011

Rezeki dari Tuhan.

I always love foods. I love sushi, Chinese, mamak, America's fast foods, Italian, or even the kampung one. You name it. I enjoy eating and cooking. I enjoy watching munchkin eats whatever I cooked. 
Cuma lately, angin aku datang balik. 
Nak masak, takde mood. Nak kemas rumah, malas. Nak makan pun takde selera.
Pening dibuatnya. Hari hari dok mikir, cane nak bagi aku makan banyak??
Since pregnant, berat naik hanya 500 gram!! Susu minum tetiap hari. Padahal dari dulu, makan menggila gila but still berat tak naik. Pelik jugak rasa. Kalau nak di ikutkan history pun, dah 4 tahun aku dengan 44 kg. Ramai orang takkan percaya bila aku kata gitu sebab badan aku gila fluffy kot.. HAHAHA. Jeles! Sebelum dapat 44 kg, berat aku 49 kg okay! Aku tak penah cuba diet and exercise. Puasa pun jarang sebab tak tahan nafsu makan, heh but I managed to susut 5 kg in 2 years, dengan? Aku tukar cara makan. That's why berat maintain gamaknya. Start dari time tu jugak, aku struggle to put on some weight balik tapi tak berapa nak berjaya. Lepas nikah, naik lah sekilo sebab paksa diri makan nasi 3 pinggan. Rasa nak muntah. Now? Only 45.5 kg. Maybe, dia nak betul betul naik time perut dah besar sikit kot. Will see..

Bila pregnant ni, many things changed. Aku rasa ramai dah orang aku cerita, aku nak baby lepas 2 tahun kahwin. But suddenly, Alhamdulillah.. tuhan bagi rezeki awal. God knows better. Tu jer aku boleh cakap. Aku excited gila gak bila dapat tau aku pregnant walaupun dalam hati terdetik perasaan "I'm not that ready". Wuuuu. My friends from UTM dah anak satu. Geng preggy tak ramai. Adelah dalam 10 orang. (tak ramai kau kata?) Yang mengamalkan konsep LDR (Long Distance Relationship) pun ada. Alhamdulillah, sorang dah lekat 3 bulan, sorang lagi dah dapat baby boy. Yang tak LDR pun tak semestinya takde dugaan. Ada sorang ni, dah 4 tahun kahwin. Macam macam product try, tak berjaya. Alhamdulillah, masa dah sampai, baru baru ni dengar, dah lekat. My big cousin, almost 10 years kahwin, belum ada rezeki. Their adopted daughter pun dah besar. 
The rest? Merancang for their first child mungkin. Masing masing ada perancangan keluarga sendiri.
Dont worry, rezeki Tuhan is anytime, anywhere.. Bila pikir pikir balik, ramai orang berusaha nak anak, aku nak hold anak plak. Terasa diri kejam tapi aku pikir for long term, financial, yada yada, yada.. or I'm just being too selfish? Humm, I dont know.  I'm not going to find the answer. Whatever it is, mommy loves you, baby! This Thursday kita ada check up tau! Jangan takut, nanti ibu pun takut sekali.. 

Bulat betul pipi dia.. T_T



07 April, 2011

Baby Activity in the Womb

Babies can kick, squirm and hiccup in the womb. New parents may be unsettled by some of the baby's movements, but many are very common. As your baby develops, it will move around more in the womb. However, babies do not all move the same. Some babies are more active than others. Knowing how your baby is developing each trimester can help you know what movement is normal and what should cause alarm.

First Trimester
The first trimester is a frenzy of activity, but you won't be able to feel it. Following conception, the baby is just a cluster of cells. However, by the end of the first trimester often doctors can find a heartbeat. Although there is a lot of activity taking place in the womb, you will not detect anything. The baby is buried and cushioned inside of your womb, too deep for you to know when it moves.
(Aku memang takde rasa pape lagi. Just saw the heartbeat through ultrasound scan.)

Second Trimester
In the second trimester, mom can begin to feel each kick and turn from inside the womb. By the fifth month, there is noticeable movement from the baby. However, the movement will be irregular because the baby is not large enough for you to catch every wiggle or punch. Around this time you may notice that your baby will move in response to sound. Near the end of the second trimester, your baby can be very active following a meal when the food causes an increase in your blood sugar. This will give your baby plenty of energy to move around.
(Still the same, tapi munchkin selalu perasan perut aku bergerak time aku tido. Aku tido mati. HAHA)

Third Trimester
In the last months of the pregnancy, your baby can gain about half a pound a week. You will be able to notice the baby's movements more because it is more developed. The baby's movements will be visible outside of the mom's abdomen. Since your baby's movement is more apparent, your doctor may ask you to keep track of the baby's movement. Near the end of the pregnancy the baby will turn its head downward.
(Ouh i cant wait for the baby kicking! I heard somewhere, nanti kalau baby aktif sangat, mommy susah nak tido. Pastu kulit perut rasa sakit sangat.. Humm, scary gak tuh!)

Causes for Concern
During the fifth month if you do not feel any movement, schedule an appointment with your doctor for an ultrasound. It could just be that your due date is off a little and throwing off the developmental time line you're following. Also, in the third trimester your doctor may ask you to keep track of movement. Follow your doctor's directions clearly. Contact your doctor immediately if you chart infrequent or decreased movement. It is suggested that a baby in the third trimester should move about 10 times in two hours. However, each baby is different. Communicate with your doctor so you will be educated on causes for concern.

Week 14  - The baby is busy with thumb sucking and toe wiggling.


Source: Lupa. Tskk.



#kitchenmelin - Resepi Sup Ikan Merah.

source Google.


Bahan-bahan

3 kelar ikan merah
*1 bawang besar
*3 bawang putih
*1 inci halia
2 biji kentang (potong 6)
1 batang carrot (potong memanjang)
6 biji cili api (aku kan antu pedas, so saje tambah)
1 sup bunjut
8 biji lada hitam
5 tangkai daun sup
bawang goreng (optional)

*macam biasa, dikisar/ditumbuk yer kawan2!!


Cara-cara
1. Tumis bahan kisar bersama lada hitam dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
2. Masukkan air separuh periuk, kentang, lada api, lobak serta sup bunjut.
3. Tunggu sehingga mendidih, masukkan garam dan ikan.
4. Masukkan daun sup serta bawang goreng, siap!!!




 

m e l i n n n © C O P Y R I G H T