29 January, 2013

#kitchenmelin - Eggless Tiramisu Recipe

Ni antara dessert paling senang di dunia. Takyah tunggu depan dapur or oven, dok ngadap depan meja, buat layer then masuk fridge. Dah la senang, nikmat plak tu!! Rugi kalau tak try.

Source: Google


Bahan-bahan (serves 8) 
1 pack of Lady Fingers. 
Serbuk Nescafe (ikut instinct nak bancuh banyak mana) 
600 ml Whipping cream 
500-600 gm of cream cheese (aku guna balance Mascarpone yang ada kat rumah)
Milo (untuk tabur) 
Half cup of sugar 


Tu je? Yup, sikit je kan? Aku tak tahu la nak kata ada telur sedap takde telur tak sedap, sebab bagi aku kalau dah nama tiramisu..sedap aje! Tapi orang kata kalau pakai telur, hanyir sikit sebab tiramisu ni kan takde masak segala. Macam makan mentah. In fact, based on apa yang husband cakap, texture of the cream cheese tu pun lain. Bagi aku, dia berat and macam eskem. Wahh giteww. Takde telur kan? 


Cara-cara 
1. Pukul cream cheese, gula, whipping cream sampai kembang. 
2. Sementara tu, celup the Lady Fingers dalam air bancuhan Nescafe (without sugar) then susun dalam caserole. 
3. Pastu, layerkan dengan cream cheese--tabur Milo--Lady Fingers--cream cheese sampai 3 lapis (macam buat lasagna). 
4. Lepas tabur Milo on the top layer, dah boleh terus masuk dalam fridge. Chill overnight or at least 12 hours.





 

7 comments:

fatihiah said...

must try, senang sangat bacanya neh! tkejut baca bahan2 tetibe ada lady finger.. dalam kepala terbayang bendi.. hahahahhh!! naif sungguh!

Balkidz Hunny said...

macam senang je buat. macam buat cheesecake versi sarawak jer. hihi.nak try ahh

Anonymous said...

Hai amelyn...
Nak tanya boleh...
Yg lady finger tu pakai byk mane ye...saya beli 1 pack besar...
And then if kita buat dlm loyang boleh x...
Thank you so much.... :)

Melin Fork said...

Hi dear. Sorry lambat respond.
Lama tak bukak blog. Hehe.
As far as I remember, I guna 2 pack besar sebab buat banyak.
One large caserole for 8-10 serving.
Boleh je buat dlm loyang petak. Make sure susun cantik2.
Hehe

Melin Fork said...

Fatihiah :
Bendi??? Ok. Itu memang lawak. Kikiki

Balkidz :
Cheesecake sarawak? Ada ke? Haha. Tatau lak aku!!
Ha ah ye. Memang sonang!!!

Anonymous said...

Ok, maybe this weekend nk try buat..hehe.. erm, patutla org jual kek sometimes quite mahal jugak kan... sebab brg2 dia bole thn gak kan harga dia.. thank you so much for sharing... terharu tgk2 u da reply query I.. luv to read ur blog... rajin2 ye post entri menarik lg... may Allah bless u always! Tq again...

Melin Fork said...

Alhamdulillah, tyvm!!!
I pun happy dapat follower/blog reader macam u. Buat I lagi bersemangat nak blogging lagi. Heh ngada kan?

Yup. I dont think diaorang nak untung banyak, memang nak buat all these desserts guna modal besar.

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T