22 April, 2014

The birth story : NADRA ADELEA

April 9th, 2014
Checkup on Week 39

CTG and VE done. Dr. Fatimah said, 2 cm dilated and the baby is doing fine, still having no sign and contraction pain (yet). Getting so nervous sebab stressing myself by comparing previous experience with this coming one. Bodo sangat, even though dah tau lain anak, lain pengalaman. *tumbuk muka sendiri*
Set another appointment, selagi belum bersalin. Okay..baiklah.


April 14th, 2014
Another checkup on week 40.

10 am.
Okay, ini serious. My EDD: April 13th. The baby weight estimated 3 kg. Boleh sangat dah bersalin, sebab dah naik banyak. I've been asked to induce and admit today. Takut!!! Tak ready!!! Then I remember, Dr. Fatimah allowed me to carry the baby for another 7 days but no more.. since my blood pressure  is a little bit high. So the risk for baby is also high. Sad gila.

Took some time to discuss, ask opinions from close friends. Plus, aku lak dah dimomokkan dengan INDUCE ITU SAKIT GILA, so jiwa kacau sekejap time tu. Sempat juga fikir pasal bill, huhu sebab kalau boleh tanak la bayar mahal. Dapat gi private pun dah bersyukur kan? Daripada kena gi kerajaan, mak tak sanggup!
Husband kata tu semua dah tak penting, janji both mommy and baby selamat. Ok now rasa nak nangis.

So the decision has been made, which is serah diri for induction.
That's the best.
Mix feeling, tak sabar nak jumpa baby tapi seriau lebih sebab dah kena tahan wad walaupun belum sakit! Adeh, saiko gila. Rilek, stay positive..stay positive.

Mintak kat nurse nak balik dulu, dengan alasan nak amek barang. Padahal hospital bag semua memang dah dalam kete, yang benornya aku nak balik berak kat rumah. Tau-tau jelah aku ni. HUAHAHAHAH

Dah sampai rumah, tak jadi lak membuang. Tahi pun takut nak keluar agaknya.
Okay, takpelah.
Capai lagi barang-barang mana perlu sebab benda mengejut kan? Bagitau all family members, suruh standby sebab dah kena tahan wad. So off we go to the hospital.

2 pm.
Husband gi register dulu, aku tunggu mak and mertua sampai. Perut memulas ni sebab tadi tak jadi berak. Mesti mee goreng breakfast pagi tadi punya pasal. Settle register, duduk lah dalam wad tunggu turn for induction. Boring gila kot. Kat bilik dah huru-hara dengan adik-adik aku. Sempat lagi bergurau, borak tengok tv, selfie bagai sebab takde sakit kan? Haha

4 pm.
Baru teringat, aku belum Zohor. So gi surau. Mintak semua dipermudahkan-Nya. Alhamdulillah, tuhan tu Maha Mendengar. On the way ke bilik, aku terkucil. I mean, aku macam terkencing tapi watlek je. I thought it's nothing la sebab kadang aku memang suka tahan. Malas bagitau mak, nanti dia yang kecoh lebih. Haha


 

m e l i n n n © C O P Y R I G H T