22 April, 2014

The birth story : NADRA ADELEA

April 9th, 2014
Checkup on Week 39

CTG and VE done. Dr. Fatimah said, 2 cm dilated and the baby is doing fine, still having no sign and contraction pain (yet). Getting so nervous sebab stressing myself by comparing previous experience with this coming one. Bodo sangat, even though dah tau lain anak, lain pengalaman. *tumbuk muka sendiri*
Set another appointment, selagi belum bersalin. Okay..baiklah.


April 14th, 2014
Another checkup on week 40.

10 am.
Okay, ini serious. My EDD: April 13th. The baby weight estimated 3 kg. Boleh sangat dah bersalin, sebab dah naik banyak. I've been asked to induce and admit today. Takut!!! Tak ready!!! Then I remember, Dr. Fatimah allowed me to carry the baby for another 7 days but no more.. since my blood pressure  is a little bit high. So the risk for baby is also high. Sad gila.

Took some time to discuss, ask opinions from close friends. Plus, aku lak dah dimomokkan dengan INDUCE ITU SAKIT GILA, so jiwa kacau sekejap time tu. Sempat juga fikir pasal bill, huhu sebab kalau boleh tanak la bayar mahal. Dapat gi private pun dah bersyukur kan? Daripada kena gi kerajaan, mak tak sanggup!
Husband kata tu semua dah tak penting, janji both mommy and baby selamat. Ok now rasa nak nangis.

So the decision has been made, which is serah diri for induction.
That's the best.
Mix feeling, tak sabar nak jumpa baby tapi seriau lebih sebab dah kena tahan wad walaupun belum sakit! Adeh, saiko gila. Rilek, stay positive..stay positive.

Mintak kat nurse nak balik dulu, dengan alasan nak amek barang. Padahal hospital bag semua memang dah dalam kete, yang benornya aku nak balik berak kat rumah. Tau-tau jelah aku ni. HUAHAHAHAH

Dah sampai rumah, tak jadi lak membuang. Tahi pun takut nak keluar agaknya.
Okay, takpelah.
Capai lagi barang-barang mana perlu sebab benda mengejut kan? Bagitau all family members, suruh standby sebab dah kena tahan wad. So off we go to the hospital.

2 pm.
Husband gi register dulu, aku tunggu mak and mertua sampai. Perut memulas ni sebab tadi tak jadi berak. Mesti mee goreng breakfast pagi tadi punya pasal. Settle register, duduk lah dalam wad tunggu turn for induction. Boring gila kot. Kat bilik dah huru-hara dengan adik-adik aku. Sempat lagi bergurau, borak tengok tv, selfie bagai sebab takde sakit kan? Haha

4 pm.
Baru teringat, aku belum Zohor. So gi surau. Mintak semua dipermudahkan-Nya. Alhamdulillah, tuhan tu Maha Mendengar. On the way ke bilik, aku terkucil. I mean, aku macam terkencing tapi watlek je. I thought it's nothing la sebab kadang aku memang suka tahan. Malas bagitau mak, nanti dia yang kecoh lebih. Haha


Moment of truth.

Dah kat bilik, rasa air panas meleleh keluar, abes basah kain. Stok takleh tahan punya. Kalau kencing kan kita boleh tahan lagi kan?

Mak : Ketuban kau dah bocor ni. Gi panggil nurse.
Aku : Cool la mak. Belum sakit pun ha!
Mak : Dah dari tadi kata sakit perut nak terberak, dah nak bersalin la tu.

Aku takut gi labor room sebenarnya. Tak ready. Haha. Eh betul jugak cakap mak. Dulu masa bersalinkan Adri, aku sakit perut jugak. Salahkan Coco Crunch, now salahkan mee goreng plak. Ekekeke

Nurse sampai, check bukaan. Dah 4 cm. Again, thank God. The labor process comes naturally, takyah induce. HOYEAHHHH!!!

5.15 pm.
Baru nak lunch sebab dah rasa lapar gila. Nurse masuk, suruh ke labor room dulu sebab ada bilik kosong. Dia masukkan ubat berak siap-siap and suruh bawak lunch set tu ke labor room. Terus tak selera nak makan, aku salin baju and dah rasa nak berak. Membuang jap and turun tingkat 2 dengan mak sebab husband gi solat Asar.

6 pm.
So mak temankan kejap. Nurse masuk, check bukaan. 6 cm dilated. Katanya doctor takde ni, gi solat jap. Dia pasangkan drip to trigger the contraction. They assumed aku akan bersalin in 4 hours time. One cm in one hour. The midwife offered me a pain killer, so I said, it's okay. I pass. I try to go for another natural birth. Insya Allah.

Lepak dalam labour room, majal. Takde apa nak buat selain melayan husband yang sangat tak lawak time tu tapi redha. I know, he more nervous than me. Hehehe. Bubur tadi aku dah terbantut nak makan, nurse bagi kurma 3 biji, makan la jugak sambil baca doa dengan husband. Borak buang masa, husband massage sikit-sikit. Takde aktiviti, mati kutu. Aku dah terbaring kena check heartbeat.


The contraction begins.

Whoaaa, I feel the pain now. Told husband, macam dah nak bersalin ni. We both excited, practicing the breathing techniques while him keep holding my hands and bagi minum air zam-zam, hope everything goes smoothly.

6.45 pm.
I cant hold any longer, asked husband to call the nurse. VE checked, 8 cm dilated. Katanya kepala baby tinggi lagi, jangan teran. The nurse increased the drip dosage.
Okay, breath in breath out. Breath in breath out.

6.55 pm
10 minutes later, sangat dihujung tanduk dah ni, takleh handle. Mintak tolong husband panggilkan nurse lagi. VE rechecked, full dilated. Been asked not to push yet, sebab they were all not fully prepared. 5 nurses and doctor quickly setting up the equipment because aku dah full dilated. They don't expect that soon. One of them cakap, orang sebelah masuk pukul 2 pm tadi tapi belum nak bersalin lagi. In my mind, tu dia, dia lah. Ni saya, saya lah. Haa gitu.

7.02 pm
And again, everything went so fast. This time, I feel so confident, push twice and the baby popped out even though baby jauh lagi. The feeling is surreal. Husband pun tak sempat toleh, tengok-tengok je baby dah ditarik keluar.
Thanks a lot to the last minute preparation in calm birthing and techniques kat group and Youtube that worked wonderful. Haha mentang-mentang dah anak no. 2, semua benda nak last minute. Dushhhh

Keluar je anak dara tu, doktor terus letak kat dada. My first impression, keciknya! Huhu pastu nangis kuat.
Husband dah sebak and kiss my forehead. Memang cepat compare abang dia dulu. Sebab saiz kot, only 2.6 kg. Whatever it is, syukur Alhamdulillah semua dipermudahkan.


The chronology of the birth.

1600 - My water leaked. 4 cm dilated.
1715 - Been pushed to the labor room early.
1800 - 6 cm dilated. Drip is set up.
1845 - Already 8 cm dilated. Began to feel the strong contraction.
1855 - Full dilated. Time to push.
1902 - The baby is out!

Presenting my second precious gem,





27 comments:

shaheeda said...

tahniah dear, bessttt sgt da sepasang , & cuteeeeee sangat2... semoga jd muslimah hebat k cute baby!

Asz Miza said...

Congrats melin!

ettyzukhair said...

hukaloh..bikin panas je...alolo..baby..bibirmu...merah bak delima..

Melin Fork said...

Alhamdulillah syukur. Mudah-mudahan. Amin

P/s : kita rasa macam familiar tau awak ni. Kita sekolah agama sama2 dulu kan? Ke salah? Huhu

Melin Fork said...

Thank you sangat!!!

Melin Fork said...

Haha belum mula mengarang lagi. Hewhew

LisaLisut said...

congrats melin. tak sbr nk baca hehehe

fieda_shairazi said...

bibir tu... heyyy... awok kenape comel sangat ni... geram..
nak baby lagi lah camgini!

ilya_afirina said...

tahniah Lyn & husband.. :)

Melin Fork said...

Hehe. Insya Allah. On the way!!!

Melin Fork said...

Dot, sila proses lagi!!! Huhuhu

Melin Fork said...

Thank you so much!!! Alhamdulillah. Heh

sarah shamsyul said...

Congrats dear.x sabar nk bc ;)

afiDa.ZainuDin said...

Ahhaa.. Congrats dear! Yeay, dah sepasang eh? Sama la kita.. Selamat berpantang lagi... Hiksss

Melin Fork said...

Insya Allah akan di-publish. Hewhewhew

Melin Fork said...

Thanks. Thanks again. Heh

syuhaila mustafa said...

Congrats lynn.. Mmg ank no 2 lg cepat.. So, next nnti get ready ya. May be lg cepat :P Insha allah raya nnti jom gathering ek

LisaLisut said...

sedapnya namaaaaaaa. proses bersalin pn sng. bestnya. hehe. alhamdulillah. ttbe rs xsbr nk produce adik Hannah. nk boy huhu. best la melin dh dpt sepasang girl n boy. huahuahua. take care!

Melin Fork said...

Tula. Tak sangka secepat tu. Huhu mungkin sebab dah ada laluan.

Melin Fork said...

Alhamdulillah. Hehe nama dah lama simpan babe!! Haha tinggal nak tambah tuka2 sikit je.

Ayuni Ayatillah said...

Congrats! :)

mAmA'Aqeef said...

Alhamdulillah.. Syukur :)

mAmA'Aqeef said...

Sama macam muka abgnya jgk masa baby! Congrats again!

Melin Fork said...

Alhamdulillah, thank you!! xx

Melin Fork said...

Thank you so much!! Alhamdulillah.
Memang sebijik. Huhu cuma yang ni rambut lebat sikit and hitam. Hehe jap mama aqeef ni raihana faazil ke? Sorry kalau tersalah orang! Heh

mAmA'Aqeef said...

Hehe.. Haah la.. :) syukur selamat semuanya.. Ngam2 40 weeks.. Amacam abangnya sayang x adiknya ? Btw, selamat berpantang ye..

mai has said...

congrats lynn dan suami!:-)

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T