24 February, 2016

My Bucket List (UPDATED) & #tipskurusbyamelyn gittew

1. Get my Degree.
2. Get married to man I love.
3. Having 5 kids, or maybe 3..or maybe 2!! Hehe
4. Be in LEGOLAND!!
5. Get my belly and tongue piercing.
6. Snorkel and scuba dive.
7. Good at cooking and baking.
8. Go overseas.
9. Go to safari or Disneyland!!!!
10. Having my first paycheck.
11. Have a Chinese boyfriend.
12. Build a snowman.
13. Go camping.
14. Target to back in shape within 6 months
15. Pay off my uni loans.
16. Speak Japanese//Chinese fluently!!!
17. Officially send my first kid to school
18. Pet a Persian.
19. Have a babymoon at Cameron Highlands.
20. Learn how to sew.
21. Ride a horse!
22. DIY a tent for my kids.
23. Migrate to Australia.
24. Ride on rollercoasters.
25. Own a nice, small mansion.
26. Make a homemade sushi.
27. Fly to Japan.
28. Donate blood.
29. Punch someone annoying right in her face.
30. Go on a blind date.
31. Have an iPhone and Macbook.
32. Drive my own dream car.
33. Have an oven. 
34. Make new friends but keep the old.
35. Have a one big happy family. (Alhamdulillah)

Kalau ikut turutan, kena plan untuk menambah another new baby. Alhamdulillah, kini bahagia dengan sepasang anak. Cukuplah dulu. Hehehe 

Legoland. Yes Legoland. Kesian kami anak-beranak. Belum ada rezeki kesana. Hehe, time bujang dulu langsung tak heran tapi bila anak-anak dah pandai mintak nak pegi, gagahkanlah jugak husband cari masa untuk holiday. Inshaa Allah, dalam masa terdekat ni. Hihi doakanlah moga termakbul ye!

Nak forward ke no.14
Most challenging one. HAHAHA. Seriously wehhhh, memang aku nak kurus sikit this year. Rasa macam menggemuk sangat lah, bila dah hujung-hujung waktu penyusuan ni. I think it is common thing to bf mom kot, yelah. Bila anak dah nak 2 tahun, demand-supply dah kurang, tapi kau masih melantak nasi penuh sepinggan. Aduhh, menyesal rasa bila ikutkan sangat perasaan. Memanglah fikirkan milk booster, but I warn you. Be moderate. Dulu pakai size S pun besar tau, now kena pakai L tapi gabak sikit la. Hagak-hagak berapa kg dah tu naik? *pitam* I need at least, 10 kg to shed off. Fuh tengok orang exercise, kemain overexcited nak join tapi buatnya tak. Biasalah tu, sekadar tengok jelah. Dok tangguh, tapi nak kurus. Pastu, marah diri sendiri, rasa down. Pastu makan banyak balik. Gitu jelah cycle dia, hasilnya ni lah dia. Aku yang gemuk. Okay, benci dengan diri sendiri sekarang ni. Rasa macam bodo je kan?

Nak follow diet Atkins la pebenda semua tu, macam malas (malas??) nak study. So aku follow tips yang aku pernah buat dulu. Senang-senang jer turun 5 kg but not drastically. Aku tak suka yoyo punya style, yang aku try and error ni memang jenis yang boleh stay setahun dua takkan gemuk and at the same time, korang still boleh makan coklat, cake bagai. Haha cambest je kan?

Korang nak try, silakan. Kalau berjaya, takyah bagitau aku. Sebab nanti aku jeles. Muahahhaha
Okay, dia ada 5, 6 point jer.

#tipskurusbyamelyn

1. Strictly no fast foods. Macam susah je kan? HAHA. Should try. Prove me wrong!
2. Don't skip breakfast. Period.
3. Slowly kurangkan portion nasi yang korang makan. Kalau biasa makan 2 senduk, after 2 months try lah makan 1 senduk jer. Mula-mula memang tak tahan, seriouslyyyyy.
4. Dinner before 9 pm. Biasa kita dengar dinner at 7 kan? tapi takpe. Aku jenis tak suka drastik, nanti give up. Langsung terus rosak plan. Betul tak?
5. Plain water intake. 1 liter for every 25 kg weight. Kalau berat kau 50 kg, so 2 liter sehari kena minum. Tak masuk air manis. Simple je kan?
6. Disiplin. That's all. Easy peasy.

Might be works on me, but not you. Aku bukan jenis yang gila manis. Aku bukan hantu coklat, cake and segala macam dessert tu. So tips ni mungkin senang bagi aku but don't worry. Tak cuba, tak tau kan?

List lain, kita cerita lain kali. Okbai

Update blog dalam pc, rasa kelakar plak dok screenshot jer memanjang. HAHA. 
Budak ni dah nak 2 tahun dah. Alahai, kejap je rasa.










 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T