16 May, 2012

SHORT TRIP : Kuching, Sarawak

It was a 5-day nice getaway for us, and our first time to be there! Munchkin je dah penah pegi tapi when he was in Standard 4 macam tu. Actually, dia ada job photography kat sana. So mommy and baby apa lagi? Jalan makan angin lah. 

Yang best-nya
1. Cheap yummy seafoods.
Dah nama dekat dengan laut, so kena lah layan seafood yang memang murah. Udang sotong ikan ketam, tu semua dah common kan? Kat sini, please try sayur Midin, Siput Buluh and Umai. Humakhaiiii, sedap gila, terliur dah ni. Rasa nak makan lagi. Cano?
Umai, the nyum nyum jellyfish!
RM 10/plate

My recommendation is Topspot. Other than that, boleh try dinner kat Barok, naik perahu (bayar RM1 pegi balik) ke seberang. Masa tu kitaorang takde rezeki, stok banyak habis so pegi Topspot 2 kali. Kat Barok tu, boleh lah borong kek lapis sekali. Heaven, poning nak pilih. Macam-macam flavor and colour yang ada, tapi tekak aku rasa sama jer semua tu. HAHA

Kalau masih nak carik selera Semenanjung, boleh try RJ Ayam Bakar. Ayam penyet dia terangkat habesss! Ada 2 choices, nak ayam bakar or ayam penyet (goreng).


For lunch, aku recommend Greenhouse Cafe. Menu dia yang famous is Nasi Ayam penyet and Nasi Ulam but I prefer the Ayam Penyet.  Yummy!

orang Sarawak memang suka minum air campur-campur eh? This time aku order Blackcurrant Sprite. Kat Topspot, ada air Tebu Lemon. Sedap gak, try lah!

For breakfast plak, korang kena singgah Pak Amit Cafe. Dia punya Mee Kolok dengan Laksa Sarawak terbayekk. This is my first time experience. Memang sedap. Kedai ni pun famous, penah masuk JJCM, ramai orang tapi good service. Dont worry. Heh.
Mee kolok yang sedap, rasa macam megi tapi lagi sedap!

2. Many must-go interesting places.
Ada Kampung Budaya (tak sempat pegi, sobs), India Street (tempat shopping barang murah), Jalan Gambir tempat shopping souvenirs, museums, Semenggoh Wildlife Centre (tengok semi-wild Orangutan, best!!!), Pasar Satok (macam downtown uptown jer aku rasa, jual telekung baju and hasil kraftangan yang memang murah, tapi kena pandai pilih kedai and bargain.)



Must-have photo

3. In the middle of town.
Senang kalau nak carik barang or beli apa-apa. 7-11, shopping malls, fast food restaurants semua dekat, senang nak carik. Hotel, taxi pun senang. No problem. 

4. Nice people, bad drivers.
My experience, masa kat toilet Boulevard Shopping Mall, si Adri poo poo. Pastu boleh tertinggal towel and tissue lah plak kan. Ingatkan dah ada. Hmm, so dengan terkial-kial aku cuci dia kat sink, ada auntie sorang ni dok tadah and curahkan air (pakai tangan) sambil aku gosok montot dia. Ouh senangnya keje! hehe, pastu dia hulur satu paket tisu untuk lap-lap. Baiknya hati dia, suka tau! Tapi bab-bab bawak kete, Sarawakians memang failed! Tu apa yang kawan aku selalu complain laa.. Heh

5. Such a nice place to sight see.
Memang tak rugi kalau datang sini. Nak bandar, ada. Nak mandi laut, ada. Nak masuk hutan? pun ada. Macam macam ada. Next year? Kita pegi KK plak. Tiket dah beli. Yeeeha!

Yang tak best-nya
1. Toilet takdak air!!!!!
Paling aku benci bila toilet takde pili, paip, getah, air pancut segala. Tak suka tau pakai tisu-tisu ni!!!! Most of the shopping malls memang cenggitu. Geram jer. Tu yang aku terkial-kial cuci montot Adri!!! Unless kalau gi toilet kat petrol pump, then okay. haha aku rasa lah sebab aku tak pegi pun. Balik hotel baru aku kencing berak.

2. Show me the money!
Sedia maklum, barang kat sana memang a bit expensive. For example, aku beli magazine kat sana RM13.50 (kalau kat Semenanjung, RM10 je) Makanya, sediakanlah duit manyak-manyak untuk anda bershopping.

3. Safety and security.
Bahaya kalau jalan sensorang. Ada tempat-tempat 'gelap'. Orang asing orang Iban Melanau bagai pun banyak, non-muslim muka ganas-ganas pun ramai. Aku ni penakut sikit, nak pandang sebarang pun risau. Takut kena pukau. My friend penah kena. Jalan sorang (siang), ada orang tepuk bahu dia. Dia terus jadi macam orang bodoh, gi ATM and cucuk keluarkan semua duit. Nasib baik dia dah keluarkan duit pagi tu, so rugi almost RM1000. Lepas tu, baru dia macam tersedar. 

4. Lupa bawak Moby wrap.
Paling disaster. Atas kecuaian diri sendiri, aku (and Munchkin) terpaksa dukung anak sepanjang kitaorang berjalan, shopping and backpack. Sakit badan pinggang semua. Nak bawak stroller? memang tak lah kan! Kau hengat nak jalan dedekat, nak angkut segala benda naik belon?


Penat backpack. Sangatt

5. Be careful in search of halal foods.
Kat sana, Malays adalah kaum minority. Lagi-lagi orang Semenanjung, derang anti sikit. So kadang, kau akan jumpa daging babs jual gantung-gantung jer kat tepi jalan. Kedai cina memang banyak, nak carik kedai melayu (and sedap) susah sikit. Kalau nak senang, gi makan fast foods jer, takpun masak sendiri. Heh

P/S : actually banyaaaaaak sangat gambar, tapi tak mampu nak upload semua. haha

Satu Hari di Klinik Kesihatan. Part #2

Kalau nak baca Part #1, kat sini.

Tengahari tadi gi monthly checkup si Adri kat KK Bandar Putra. Best sebab tak ramai orang. Bulan ni takde cucuk, tapi saje nak dapatkan second opinion or suggestion dari doc/nurse tentang milk booster. Gittew. My milk production takde masalah, alhamdulillah. Cukup segala, cuma risau bila dia hanya bergantung pada susu badan, so bila ada obat nanti, susu melimpah ruah macam time dalam pantang dulu, senanglah hati aku. Dia dah lah makin ligat, makin lasak. Patut dah nak makan, ni tak.

At 7 months, he weights 9.3 kg. Aku ingat bila dia tak makan, kuat main, berat tak naik. Semua kata dia dah ringan, dah kurus, dah susut, dah kurus.. semua lah. Risau jugak ni tapi alhamdulillah, maintain pejal dan handsome. Bravo sayang! Janji awak sihat dan bijak, tu yang ibu nak! Heh.

Ok, that's another story. So aku pun tanya lah pasal milk booster. Konon kalau dapat membantu.
Dia gelakkan aku sebab katanya, susu ibu ni bergantung pada pemakanan ibu. Kena makan nasi, minum banyak air. 
Tu aku pun tau, aku dah gali dah. Sekarang ni, aku nak tau pasal pil yang boleh buat tambah (lagi) susu sebab aku ada baca tentang kewujudan pil tu. Belum berani nak mandai try, kang tak memasal susu langsung tak keluar.
KK kan support bf, so aku tanya derang lah. Mesti lah tau pasal milk booster or anything related to bf tapi nan ado.

Pastu ada nurse lagi sorang, dia tengok aku atas bawah. 
Awak ni diet ni, jaga badan. Kena banyak makan nasi.
I'm like, wadefak? Aku makan nasik 2 kali kot sehari, roti, biskut, gedebuk gedebak.. Semua demi susu and yes, susu memang maintain. tapi tu lah. Aku yang overcautious kot. Tamak (tak jugak), (yang sebenarnya) takut anak tak cukup khasiat, padahal kalau nak diikutkan, kuantiti susu ibu memang cukup bila anak selalu stimulate. Tuhan dah bagi semua cantik dah tu. Tinggal lagi berkualiti atau tak, jaga makan atau tak, penuh zat lemak berkrim atau tak. eh. Drama punya mommy!

Haihhh, asal balik dari KK mesti saaaakit hati. puii



 

m e l i n n n © C O P Y R I G H T