26 September, 2017

MY BIRTH STORY : JASMINE ADELEA


16 SEPTEMBER 2017
3.00
Had very mild contractions and a stomach ache, put blame onto spicy foods I ate during my last dinner. My bad 😩

9.00
Got up from bed and the contractions still coming. I just ignored since there are no labor signs.
Husband out to work and told him earlier that I had contractions and promised he will be back in two hours. 
Asked the kids to go mandi.
Felt want to poo, and tried timing the contractions. Irregular and last about 60 seconds tapi dah terdetik dalam hati, 
Uishhh, berpeluh gak rasa dia. Rileks.. 
I stay calm and straight went to the toilet. 

Dapatlah membuang sikit. Flushed and in sudden I felt strong urges. Berdiri kejap and pegang sink, practise calm breathing.  Wondering, 
Eh gila takkan dah nak bersalin? Due minggu depan. Okeh takpe..rileks lagi. Breath in, breath out. 

Can't hold anymore. 
I cant reach my phone to let husband knows that I am in pain. 
I am alone with the kids now. 
Suddenly rasa nak terberak lagi, and at the same time ada something nak terkeluar from down below. 
I was sweating like hell, bend down at the sink and remain calm, breath and act like nothing happened. 
Kenot tahan dah. 😅
I THOUGHT A BLOOD CLOT IS GOING TO COME OUT, BUT IT'S ACTUALLY A BABY.. 
She dropped on the floor.. hanging just enough due to the short baby cord. I'm in shock.  I just gave birth in the bathroom! ALLAHUAKBAR.. 

About 10.15
Then I heard my MIL got home from surau. 
The kids came. I remember they said, 
Ahhhhh, that's a cute tiny baby! 
🙄🙄
No kids, it's not what I want to hear now. Please panggil Tokmi. 

I came out from the room holding the baby, in half naked. She was like so surprised and asked the neighbours for help. I was surrounded by the makciks while my MIL went to the nearest KK. 😁 

Luckily, ada doctor (d/o my MIL's friend) who assisted me to push out the placenta. Dia pun tak berani buat lebih2 sebab takde tools. Kalau ingat balik, memang kelakar. Ikat cord guna ribbon jer sementara tunggu nurse sampai. 😅

11.15
Nurses arrived. They cut the cord and I start breastfed the baby. 
Checked bp, tear, my condition and all. Did ve, nak keluarkan darah ketul. The baby and I were just fine. No dizzy, no heavy bleeding. Yes, Allah is with me. 

They refer me to the nearest hospital (Hospital Kajang). They did some minor stitches at KK before sent me to the hospital. 

12.00
Naik ambulance and classified as BBA emergency case.  
Admitted for 24 hours monitoring since the baby is quite small, only 2.35 kg in week 39. 

17 SEPTEMBER 2017
14.00
Discharged and went home. Alhamdulillah, both mommy and baby are safe. 

Now she is struggling with jaundice. Please pray for us!

#pricelessJasmine
#JasmineAdelea
#miraclebaby 

#mystrongbabygirl

16 March, 2016

#kitchenmelin - Resepi Nasi Ayam Simple & Sedap

Aku try buat semalam for the first time. Not bad. Aku ikut bulat-bulat apa yang Kaksu ajor.


Source : Google


Bahan-bahan (Sup)
Bawang besar hiris nipis
Bawang putih hiris nipis
Halia hiris nipis
Sup bunjut
Rempah tiga beradik
Daun sup
Garam
Ayam potong 8

Mula-mula, tumis semua rencah dulu. Masukkan ayam, tunggu sampai air kering and bawang dah naik kuning. Pastu dah boleh masukkan air, tunggu sampai masak. Bila dah siap, baru boleh masak nasi sebab kita nak guna sup ni tadi.

Bahan-bahan (Sambal)
Cili besar
Cili padi sikit kalau nak extra pedas
Bawang putih
Garam
Gula
Sos cili

Tumbuk semua sekali sampai lumat. Bila dah siap, baru tambah sos cili. Simple

Bahan-bahan (Ayam goreng)
Ayam yang dah direbus buat sup tadi
Sos tiram
Kicap manis
Garam 

Perap semua pastu goreng jer.

Bahan-bahan (Kicap)
Lebihan sos perapan ayam tadi
Tambah sikit sup
Tambah sikit kicap

Ulaman : Salad and tomato


Disebabkan nak buat tu berkait antara satu sama lain, so aku suggest korang kena be careful. Hahahah bukan apa, kalau silap dari awal memang spoil sampai ke hujung. Aku dah kena dah. Hahahaha. So aku nak korang take note, i learned from my mistakes.

1. Bila aku tumis bawang (buat sup) tu over kuning, hampir kehitaman so kuah sup jadi warna coklat sikit. A bit turn off for me. Nasi ko nanti pun tak berapa putih. A bit brownish..tapi rasa tak efek la. Sedap jer. 
2. Aku potong ayam besar, so dah rebus dah goreng pun kat belah dalam dia kemerahan ada darah sikit lagi. Adehhh fail. So aku suggest ayam belah kecik, kalau nak besar rebus lama sikit.
3. Kalau ikut kaksu, dia masak nasi tambah garam. Aku lupa, tapi takpe. Ok jer rasa dia sebab dah digabung dengan sup and sambal power.
4. Kalau ikut Kaksu lagi, goreng ayam paling last makan panas-panas sedap. Aku makan time sejuk, suap anak aku makan sekali. Sodap ajer. Hahaha 













14 March, 2016

#kitchenmelin - Resepi Sizzling Yee Mee

Baru jer buat tadi ni ha. Kena dengan tekak. Tu yang nak share.


Source : Google


Bahan-bahan (3 serving)
Bawang putih 6,7 ulas. Ketuk or hiris nipis. Ikut suka.
Halia 2 inci
1 ketul kiub pati ayam
3 sudu kicap cair/manis
4 sudu sos tiram
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu minyak bijan
3 biji lada kering. Rendam dulu sampai kembang.
2 sudu tepung jagung. Bancuh dengan air.
Segenggam cendawan shitake kering. Sama jugak, rendam dulu.
Sayur sebagai perencah. Ikut suka nak guna apa. Sawi boleh, kubis ker, bayam ke. 
1 peket yee mee. Ada dalam 3 sanggul. Cukup.
2 ketul ayam. Aku belah kecik, dapat dalam 12 bite-size.

Optional : 3 biji cili padi. Buat cili potong. Nyumm



Cara-cara
1. Tumis garlic tadi dengan halia and lada kering sampai naik bau.
2. Masukkan ayam, cendawan bersama 2 cawan air. Ikutlah nak lebih kuah ke apa.
3. Dah boleh masukkan segala kicap, sos, garam sikit, minyak bijan and kiub pati ayam. Biar kejap sampai mendidih.
4. Agak-agak dah menggelegak, masukkan bancuhan tepung jagung tadi and sayur korang. Takyah lama.
5. Optional, kalau nak tambah telur, boleh masukkan sebelum tutup api. Kalau tanak campur, buat macam aku. Amek sikit kuah dia buh dalam kuali, masak asing telur tadi tu. Faham tak?
6. Curah kuah atas mee yang dah dicelur. Tanak celur pun takpe kot sebab yee mee ni jenis mudah kembang. Pada yang minat mee rangup, korang takyah celur.

Siap sedia untuk di makan! kacang kan? baru ku tahu. Selama ni dok makan kat food court, kemain menggila. Rupanya buat sendiri jer. Rasa pun terangkat beb.














24 February, 2016

My Bucket List (UPDATED) & #tipskurusbyamelyn gittew

1. Get my Degree.
2. Get married to man I love.
3. Having 5 kids, or maybe 3..or maybe 2!! Hehe
4. Be in LEGOLAND!!
5. Get my belly and tongue piercing.
6. Snorkel and scuba dive.
7. Good at cooking and baking.
8. Go overseas.
9. Go to safari or Disneyland!!!!
10. Having my first paycheck.
11. Have a Chinese boyfriend.
12. Build a snowman.
13. Go camping.
14. Target to back in shape within 6 months
15. Pay off my uni loans.
16. Speak Japanese//Chinese fluently!!!
17. Officially send my first kid to school
18. Pet a Persian.
19. Have a babymoon at Cameron Highlands.
20. Learn how to sew.
21. Ride a horse!
22. DIY a tent for my kids.
23. Migrate to Australia.
24. Ride on rollercoasters.
25. Own a nice, small mansion.
26. Make a homemade sushi.
27. Fly to Japan.
28. Donate blood.
29. Punch someone annoying right in her face.
30. Go on a blind date.
31. Have an iPhone and Macbook.
32. Drive my own dream car.
33. Have an oven. 
34. Make new friends but keep the old.
35. Have a one big happy family. (Alhamdulillah)

22 April, 2014

The birth story : NADRA ADELEA

April 9th, 2014
Checkup on Week 39

CTG and VE done. Dr. Fatimah said, 2 cm dilated and the baby is doing fine, still having no sign and contraction pain (yet). Getting so nervous sebab stressing myself by comparing previous experience with this coming one. Bodo sangat, even though dah tau lain anak, lain pengalaman. *tumbuk muka sendiri*
Set another appointment, selagi belum bersalin. Okay..baiklah.


April 14th, 2014
Another checkup on week 40.

10 am.
Okay, ini serious. My EDD: April 13th. The baby weight estimated 3 kg. Boleh sangat dah bersalin, sebab dah naik banyak. I've been asked to induce and admit today. Takut!!! Tak ready!!! Then I remember, Dr. Fatimah allowed me to carry the baby for another 7 days but no more.. since my blood pressure  is a little bit high. So the risk for baby is also high. Sad gila.

Took some time to discuss, ask opinions from close friends. Plus, aku lak dah dimomokkan dengan INDUCE ITU SAKIT GILA, so jiwa kacau sekejap time tu. Sempat juga fikir pasal bill, huhu sebab kalau boleh tanak la bayar mahal. Dapat gi private pun dah bersyukur kan? Daripada kena gi kerajaan, mak tak sanggup!
Husband kata tu semua dah tak penting, janji both mommy and baby selamat. Ok now rasa nak nangis.

So the decision has been made, which is serah diri for induction.
That's the best.
Mix feeling, tak sabar nak jumpa baby tapi seriau lebih sebab dah kena tahan wad walaupun belum sakit! Adeh, saiko gila. Rilek, stay positive..stay positive.

Mintak kat nurse nak balik dulu, dengan alasan nak amek barang. Padahal hospital bag semua memang dah dalam kete, yang benornya aku nak balik berak kat rumah. Tau-tau jelah aku ni. HUAHAHAHAH

Dah sampai rumah, tak jadi lak membuang. Tahi pun takut nak keluar agaknya.
Okay, takpelah.
Capai lagi barang-barang mana perlu sebab benda mengejut kan? Bagitau all family members, suruh standby sebab dah kena tahan wad. So off we go to the hospital.

2 pm.
Husband gi register dulu, aku tunggu mak and mertua sampai. Perut memulas ni sebab tadi tak jadi berak. Mesti mee goreng breakfast pagi tadi punya pasal. Settle register, duduk lah dalam wad tunggu turn for induction. Boring gila kot. Kat bilik dah huru-hara dengan adik-adik aku. Sempat lagi bergurau, borak tengok tv, selfie bagai sebab takde sakit kan? Haha

4 pm.
Baru teringat, aku belum Zohor. So gi surau. Mintak semua dipermudahkan-Nya. Alhamdulillah, tuhan tu Maha Mendengar. On the way ke bilik, aku terkucil. I mean, aku macam terkencing tapi watlek je. I thought it's nothing la sebab kadang aku memang suka tahan. Malas bagitau mak, nanti dia yang kecoh lebih. Haha


 

m e l i n n n © C O P Y R I G H T