photo anigif_zps7d2f0644.gif

Find me on Instagram : merryfairytales

Need a photographer? Click picture!

Wednesday, April 16, 2014

My dramatic labour story.









*coming soon*
posted from Bloggeroid
Kindly rate:

Monday, March 31, 2014

Still here, on week 38

The baby hasn't ready to come out yet. Take your time, my little babeh!!
Alhamdulillah, so far so good. Mommy je yang macam dah tak larat sangat bawak perut. This time, at down below rasa sakit sikit la bila banyak berjalan. Renyah sangat agaknya.

Last week dah gi second checkup di An-nur Specialist, Bangi. Everything's fine. Baby in tummy weighted 2.35 kg from 2 kg but still below average. Sobs. The doctor asked to drink extra milk, haha up to 3 glasses per day. Dari nak muntah sampai dah okay, sebab dah biasa.

Multivitamins pun dah tak pernah miss, nak increase berat baby punya pasal. Alhamdulillah, ada jugak hasilnya. Pheww.

Nak update apa lagi?
Oh yes, baby dah kat bawah cuma belum engage. Done CTG, heartbeat pun okay. Nurse tanya, kenapa kena buat CTG? Doktor dah seluk ke? Huargghh, itu adalah hint bahawa next checkup confirm kena VE. Hewhewhew.

Abanglong excited tunggu adik keluar. So far, dia behave jer tapi makin mengada tu ada lahh. He's very funny now, just like daddy. Both are my baduts kat rumah.

There is a situation masa tunggu turn nak jumpa doctor masa checkup hari tu. Aku geli hati sangat.

Ada this one little boy, around 4 years old berlari-lari dalam klinik. Depan belakang, depan belakang dia buat bising. Yang si bujang aku ni tengah ralit main phone, layan series dia. There were times jugak dia dok pandang-pandang budak tu tapi takde pulak dia join sebab phone is much more interesting agaknya. So aku pun tak kisah lah. Better dia dok diam daripada buat bising. Aku pun senang jaga. Hewhewhew

Agaknya bila dia dah rasa annoying, kacau concerntration dia tengok kartun, dia pun bersuara,

Hey, hey stop!! Wait wait!!
Takmo lari-lari. Stop!

Sambil buat signal, angkat tangan suruh stop depan dia.
Hahaha, satu klinik dok perhati gelakkan perangai dia. Aku macam malu jugak, takut mak pak budak tu terasa tapi nak buat macam mana. Aku tak suruh pun, dia mandai-mandai tegur budak tu. Haha entah mana dia dengar benda tu entah.
posted from Bloggeroid
Kindly rate:

Tuesday, March 18, 2014

Full term.

Yes, the baby can come anytime by now. So nervous but excited more. Hehe

Talking about the gender? Ahah, not going to announce here. Surprise lah sikit.

Masih lagi mencari-cari nama yang sesuai. The more you browse, the more headache you got. Hewhewhew dah pening nak pilih mana satu. Now dah tambah another one criteria, nama yang Adri boleh sebut, means nama tu bukanlah nama yang berbelit lidah. Hihi

Of the preparation, rasanya adalah dalam 80%. Nampak sangat ketidakadilan disitu kan? Dulu masa first baby semangat beli itu ini awal-awal, sampai berlebih tak berpakai. So turun kat adik jelah. Tinggal nak cukupkan barang mommy dia jer. Pastu shop barang adik sikit. I iz seronok pegang baju kecik-kecik macam baby doll ni. Hehe

About my condition plak, Alhamdulillah so far so good. Current weight pun dah 58.5 kg. Membesar dengan jayanya tapi baby macam kecik sikit la. Last checkup doc kata baru 2 kg. Abehh macam-macam obat dia suruh makan, nak tengok ada progression ke tak. Redha.

Tunjuk gambar perut sikit.

Now selera makan dah kelaut balik. Aku rasa punca dia is aku masak kat rumah hari-hari. Aku taktau lah kalau ada orang yang berselera makan masakan sendiri, tak kira lah sedap ke tak sedap. Ke cane? Sometimes, kena request kat husband nak makan nasi goreng or bihun sup kat kedai. Takpun bubur McDonalds ke. Barulah okay, tapi takkan hari-hari nak makan luar? Boleh jemu jugekkk. Yang sebenarnya, mak sendiri masak yang takkan penah jemu. Mak buat sambal tumbuk ikan bilis goreng ikan masin pun dah boleh makan 3 pinggan. Hmmm sedapnyaaaa.

Okay, off topic.

Sekarang ni tengah teringin sangat nak makan bubur kacang ada durian. Macam best jer. Huhu dah request kat mak. Tak sabo lak kan?

Pasal hospital bersalin plak, hehe aku dah tukar plan. Insya Allah book di An-nur Specialist, checkup dengan Dr. Fatimah. Nice, friendly and soft spoken lady. Okay kot sebab aku taktau lah apa beza dia dengan Dr. Khamsiah.

Nak update abang Adri plak?
Huhu. Anak bujang aku sorang tu, makin menjadi-jadi loyar buruk dia. Makin banyak cakapnya. So far, I'm satisfied with his development. Bukanlah nak membeza-bezakan, cuma aku rasa, my opinion Adri got a great opportunity when his mother's around him every single time.
His first smile.
His first walk.
His first word.
Even his first tantrum, semua depan mata.
I feel blessed. #proudmom

Aku kan suka layan borak dengan dia. So macam-macam benda boleh cakap.

Ibu, nak ibu punya game.
No, I charge my phone.
How about papa punya game?
Also cannot, papa's charging his phone.
(Sebenarnya saja je tipu, tanak bagi dia main)
Semua charge, charge, charge....
(Sambil buat muka sedih)

Hahaha, rasa nak tumbuk je budak kecik tu tau!

Dia punya favourite is "Ibu nak makan apa?"
Aku rasa adalah in every 2, 3 hours dia akan datang kat aku and tanya benda tu. Kemain risau agaknya ibu dia susah nak makan. Haha tapi bagus jugak. Bila aku jawap, saja jawap kuat-kuat bagi papa dia dengar so that papa dia boleh gi beli. Hewhewhew

Ibu nak makan apa?
Ibu nak makan Ezzy!!! (saja nyakat dia)
Ibu nak makan Ezzy? Mana buwehh makan Ezzy!

Huhuhu, dia kalau cakap Malay, either baku or sebutan tak berapa betul tapi kalau English, jelas and perfect with the slang. Haha nasib lah nak, janji paham bila orang cakap. Kan?



posted from Bloggeroid
Kindly rate:

Tuesday, February 18, 2014

Hospital Bersalin Az-Zahrah vs An-Nur Specialist

In mind, decided to choose KPJ Kajang tapi need to have a second option la. Dah tepu nak baca reviews, plus benda tu semua lama punya. Kalau boleh nak yang recent experiences. Yelahh, mana tau dulu yang ni teruk tapi getting better, yang tu dulu best tapi dah tak best. It's all about maintenance and quality.

So mommies, willing to help me by sharing your experiences?

posted from Bloggeroid
Kindly rate:

Friday, February 14, 2014

#THROWBACK : KISAH NGERI LAGI SERAM

Tajuk tak hengat punya kan? Huhu. Semalam dah cerita tentang berpantang, hari ni nak throwback kisah misteri sikit. Heh buat simpanan dalam blog.

Benda ni dah lama. Back in 2012, masa tu husband dapat photography job di Kijal, Terengganu. Usually, husband akan bawak kami anak beranak sekali. Boleh vacation sekali kan? Heh kalau setakat dalam KL, aku pun malas ikut unless tempat tu menarik or aku belum pernah pegi.

Before sampai tempat, normally husband akan siap-siap online check-in, at least kita boleh pilih mana yang berkenan. Sometimes, dah sampai tempat, baru jalan cari hotel. Depends on location la.

So nak dijadikan cerita, time tu husband belum book hotel lagi. Nak terjah pun tak sempat sebab sesat carik rumah pengantin. We straight away ke rumah pengantin sebab majlis nikah dia buat malam, lepas Maghrib.
Aku stay dalam kete je, malas nak join in since Adri pun time tu tengah tido. Aku lak tak pakai proper, cantik-cantik untuk ke majlis orang. So better dok dalam kete, ada air-cond. Heh

About 2 hours later, majlis pun selesai. Keje husband dah settle, so nak bergerak carik hotel plak. Tiba-tiba, mak pengantin perempuan datang offer kat kitaorang, ada satu homestay kosong sebab saudara mara dia dah ada rumah lain. Kami pun macam, eh okaylah kan. Takyah susah-susah nak gi carik. Aku kalau boleh, nak elak homestay sebab you know.. Mesti scary kan? Hotel barulah cambest. Selesa. Huhu tapi husband kata, takpe kita try tengok dulu macam mana. Kalau cannot go, kita gi je carik hotel.

So bila dah amek kunci, kitaorang pun gi ke homestay tu. Dekat sangat dengan rumah pengantin, 5 minit camtu je kalau drive. Husband suka sebab dekat, so tak perlu nak rush esok pagi untuk majlis reception. Dia tau kalau bawak aku and anak, mesti leceh berlengah-lengah. Heh
Tapi aku lak tak berapa selesa, sebab homestay tu macam baru lepas renovation, dah siap tapi tak abes cat bahagian luar rumah. Perabot dalam rumah dah lengkap dengan sofa, tv, Astro bagai tapi air-cond je takde. Katil, bedsheet semua looks normal. Toilet pun bersih, like new. For me, bolehla dapat 3/5 bintang. Cuma ada satu kabinet tu really caught my attention, ada tag cakap, SILA JANGAN BUKA, or something like TOLONG JANGAN BUKA. I expect, dalam tu mungkin barang berharga ke apa kan. Actually, homestay tu attached dengan rumah owner. So aku lagi macam pelik, awat tak simpan or bawak je dalam rumah sendiri? Sebelah dinding je kot. Aku malas pikir banyak, eventhough benda tu nampak scary bagi aku. Sebab aku dah pikir yang bukan-bukan. Tapi bila consider husband dah penat drive jauh, buat job lagi, so aku malas nak mengada lebih. Ikutkan jelah. Anak aku pun okay, takde menangis ke apa. Heh sebab anak aku is my indicator.

Okaylah, lupakan jelah semua tu. Masuk-masuk je, baca doa selawat semua and terus bukak segala lampu and on tv. Husband masuk bilik, aku pun masuk bilik. Dia gi depan, aku pun gi depan tengok tv. Haha husband lemas, penakut sangat katanya.

Dia kata nak mandilah cenggini, so aku ikut gi masuk bilik semula. Time tu baru pukul 9 lebih. Sementara tunggu husband mandi dulu, aku macam biasalah. Main dengan anak, record video or snap photos activiti anak. Kebetulan plak time tu dia dah mula berjalan, so mummy excited lebih lah. Stended ahh kan? Turn aku and anak mandi, we all terus tido. So nothing strange happened that night. Masing-masing tido lena je.

The next day, we all kemas semua barang sebab lepas job nak balik KL terus. Takde nak singgah balik lagi dah. So berakhir lah kisah homestay tersebut.

..
.


So nak dijadikan cerita lagi, I think dah 2,3 months later, satu hari tu husband replay lah video yang aku record masa kat Kijal tu. Biasalah, aktiviti dengan anak. Tengok sama-sama, gelak-gelak sebab Adri suka tengok video sendiri. Hihi. Time tu husband dah pandang-pandang aku. I'm like, pehal laki aku ni?

Gambar hiasan. Bodo sangat nii nak letak jugak.

Dia kata cuba awak tengok ni balik.
Aku pelik la. Takde apa pun.
Dia kuatkan volume paling maksimum, terus aku campak telefon tu. Terkejut.
Ada suara perempuan menangis merayu-rayu dalam tu.
Masa record dulu, langsung takde suara tu. Hanya suara Adri and bunyi buku, toys yang dia jatuhkan. Kalau time tu aku dah dengar, of course ler aku takut and dah panggil husband!! Tapi memang takde. 
Seriously, dah berpuluh kali aku replay video tu pun aku tak perasan sebab aku bukan bukak sound kuat-kuat.
Husband tak puas hati, ulang banyak kali. Kuat-kuat. Seriously, memang suara cik ponti menangis. Seram sangat, sampai nak menangis aku. Aku cakap delete video tu, segala copy dalam laptop, hard disk semua delete. Aku tanak tengok lagi. Wuwuwu




That was my first ever experince. 
Orang kata, kalau dah pernah dengar/tengok sekali, nanti akan kena lagi. Maigaddddddd.



posted from Bloggeroid
Kindly rate:
Previous Post Home
 

k u m a k i k a e a m e l y n