17 March, 2016

10 hari

Hari ni bendera merah berkibar dengan jayanya.

...


Sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik Perancang.
Dia pinjamkan perasaan, mix feelings tu kejap.
After 10 days.
Even I don't try to conceive, but deep down inside..my chest hurts.
Mungkin dalam banyak-banyak alasan yang aku bagi, alasan ke 300 juta adalah aku nak baby lagi.
Sebab tu ada rasa frust. Sigh
Takpelah, lepaskan lah dulu si anak dara ni nyusu sampai cukup 2 tahun.
Then, baru pikir. Banyak lagi benda penting yang bertangguh, sebab tu Allah hold dulu.

Aku yang tak merancang nak tambah ni pun, yang dah ada anak sepasang ni pun, ada rasa frust.
Apatah lagi kapel yang bertahun tunggu anak, saspen tunggu haid setiap bulan.
Oh, saia taa kuadddd.

16 March, 2016

#kitchenmelin - Resepi Nasi Ayam Simple & Sedap

Aku try buat semalam for the first time. Not bad. Aku ikut bulat-bulat apa yang Kaksu ajor.


Source : Google


Bahan-bahan (Sup)
Bawang besar hiris nipis
Bawang putih hiris nipis
Halia hiris nipis
Sup bunjut
Rempah tiga beradik
Daun sup
Garam
Ayam potong 8

Mula-mula, tumis semua rencah dulu. Masukkan ayam, tunggu sampai air kering and bawang dah naik kuning. Pastu dah boleh masukkan air, tunggu sampai masak. Bila dah siap, baru boleh masak nasi sebab kita nak guna sup ni tadi.

Bahan-bahan (Sambal)
Cili besar
Cili padi sikit kalau nak extra pedas
Bawang putih
Garam
Gula
Sos cili

Tumbuk semua sekali sampai lumat. Bila dah siap, baru tambah sos cili. Simple

Bahan-bahan (Ayam goreng)
Ayam yang dah direbus buat sup tadi
Sos tiram
Kicap manis
Garam 

Perap semua pastu goreng jer.

Bahan-bahan (Kicap)
Lebihan sos perapan ayam tadi
Tambah sikit sup
Tambah sikit kicap

Ulaman : Salad and tomato


Disebabkan nak buat tu berkait antara satu sama lain, so aku suggest korang kena be careful. Hahahah bukan apa, kalau silap dari awal memang spoil sampai ke hujung. Aku dah kena dah. Hahahaha. So aku nak korang take note, i learned from my mistakes.

1. Bila aku tumis bawang (buat sup) tu over kuning, hampir kehitaman so kuah sup jadi warna coklat sikit. A bit turn off for me. Nasi ko nanti pun tak berapa putih. A bit brownish..tapi rasa tak efek la. Sedap jer. 
2. Aku potong ayam besar, so dah rebus dah goreng pun kat belah dalam dia kemerahan ada darah sikit lagi. Adehhh fail. So aku suggest ayam belah kecik, kalau nak besar rebus lama sikit.
3. Kalau ikut kaksu, dia masak nasi tambah garam. Aku lupa, tapi takpe. Ok jer rasa dia sebab dah digabung dengan sup and sambal power.
4. Kalau ikut Kaksu lagi, goreng ayam paling last makan panas-panas sedap. Aku makan time sejuk, suap anak aku makan sekali. Sodap ajer. Hahaha 













14 March, 2016

#kitchenmelin - Resepi Sizzling Yee Mee

Baru jer buat tadi ni ha. Kena dengan tekak. Tu yang nak share.


Source : Google


Bahan-bahan (3 serving)
Bawang putih 6,7 ulas. Ketuk or hiris nipis. Ikut suka.
Halia 2 inci
1 ketul kiub pati ayam
3 sudu kicap cair/manis
4 sudu sos tiram
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu minyak bijan
3 biji lada kering. Rendam dulu sampai kembang.
2 sudu tepung jagung. Bancuh dengan air.
Segenggam cendawan shitake kering. Sama jugak, rendam dulu.
Sayur sebagai perencah. Ikut suka nak guna apa. Sawi boleh, kubis ker, bayam ke. 
1 peket yee mee. Ada dalam 3 sanggul. Cukup.
2 ketul ayam. Aku belah kecik, dapat dalam 12 bite-size.

Optional : 3 biji cili padi. Buat cili potong. Nyumm



Cara-cara
1. Tumis garlic tadi dengan halia and lada kering sampai naik bau.
2. Masukkan ayam, cendawan bersama 2 cawan air. Ikutlah nak lebih kuah ke apa.
3. Dah boleh masukkan segala kicap, sos, garam sikit, minyak bijan and kiub pati ayam. Biar kejap sampai mendidih.
4. Agak-agak dah menggelegak, masukkan bancuhan tepung jagung tadi and sayur korang. Takyah lama.
5. Optional, kalau nak tambah telur, boleh masukkan sebelum tutup api. Kalau tanak campur, buat macam aku. Amek sikit kuah dia buh dalam kuali, masak asing telur tadi tu. Faham tak?
6. Curah kuah atas mee yang dah dicelur. Tanak celur pun takpe kot sebab yee mee ni jenis mudah kembang. Pada yang minat mee rangup, korang takyah celur.

Siap sedia untuk di makan! kacang kan? baru ku tahu. Selama ni dok makan kat food court, kemain menggila. Rupanya buat sendiri jer. Rasa pun terangkat beb.














Bendera merah

My period is a week late. Actually, I'm not that freak, who count-eh-supposely-this-is-the-day kinda type. Normal lah kan, lari 2,3 hari tapi kalau dah seminggu..aku rasa pelik jugak ni. Lain macam ni.
Sebab apa? Aku memang jenis tak pernah miss. Masa dalam pantang and breastfeed anak jer dulu, pesen setahun tak datang. Sama lah dua-dua anak pun. Lepas jer setahun, period datang regularly even masih bf anak.

So kelmarin, ngadu lah kat husband.

Mok, seminggu dah lambat ni. Hormon. Kata dia.
Aritu ada pancut ke? ...

Tau dah dia takkan jawap. Seingat aku, takde. HAHA. Maka, sekali lagi aku pun meng-google simptom orang ngandung.

1. Spotting and cramping. No
2. Breast change. No.
3. Shortness of breath. No.
4. Nausea. No.
5. Missed period. Yes, but too early to tell.
If your cycle is fairly regular and you're late, you should head to the drugstore. Source Parenting. 
Malas lah. Too early to tell.

6. Frequent urination. No.
7. Constipation. No.
8. Mood swing. Yes.

Lately, anak-anak aku tak kemas toys jer, aku mula la nak menyinga. Dulu okay jer. Now? Pantang silap sikit. Short temper betul. Astagfirullah. Maybe penat sangat, maybe selagi period belum keluar dia jadik moody memanjang.

9. Fatigue. Yes.
Lately memang rasa penat jer. So bila penat and mood swing bergabung, dia jadik huru hara.
10. Headaches and dizziness. Yes.

In my mind,
Kebetulan dalam dua minggu ni aku tengah on diet (acewahh) so kurang makan nasi. Maybe dari situ, punca sakit kepala. Pastu pulak, kebetulan lately aku consume ubat baru (ubat alergi) sejak aku makan ubat tu, sakit kepala aku ni menggila tahap nak pitam.
In his mind,
Awak makan pucuk ubi banyak sangat ni. Dua hari berturut. Orang pun 2,3 hari ni asek kentut-kentut jer.
Dalam ati aku, foine sayangku. Foine.

10. Backaches. No.
11. Food cravings. Yes.
Aku tak pregnant pon manjang food craving, HAHAHA. Tapi serious weyy, ni tahap asal teragak jer terus buat. Tak cite banyak, hehe.
12. Super smell. No. So far, takde alah bau mana-mana lagi.
13. Bloating. Yes.

Kebetulan, malam tadi sakit kepala. Asek sendawa jer. Eh takkan lapar? baru lepas makan nasi kot. Takpelah, gi carik biskut sikit. Pahtu dah takleh tido. Asek bangun duduk bangun duduk, just keluarkan angin. Eh dah macam orang ngandung plak ni rasa nak muntah. Nak tunggu laki offer picit kepala memang tak lah, main phone manjang. So aku tarik tangan dia, buh atas kepala aku. A bit better. Dia urut belakang, dada and perut aku. Eh kau dah kenapa picit macam nurse periksa perut?
Sesambil picit, dia cakap. Eh, ada baby kick. Eeeeee bodo laaaa. Haa kan dah kena? HAHAHA. Dia ni memang. Suka nak gurau tak kena tempat. Padan muka.

See, banyak NO dari Yes.
Yang Yes tu pun macam tak membantu jer. Orang normal tak pregnant pun boleh dapat jugak simptom tersebut. HAHA
Takpelah, mana-mana pun aku oker jer. Cuma ada terpikir.
Adik aku dua orang baru jer kawen. Belum sampai rezeki anak. Takpelah faham. Empat-empat tu jenis keje shift. Hakak derang ni, 'keje shift malam" gak. HUAHAHAHA. So tak aci lah kan, kalau aku tetiba steal the limelight. Hewhewhew
Sape lah aku nak menidakkan takdir. kalau ada, aku happy. Kalau belum rezeki, pun aku happy. Aritu kan baru announce dalam post, cukuplah anak sepasang. Jangan macam-macam. Hehe.

06 March, 2016

Pretzel jer pon

10 tahun lepas. 
Dalam kereta, tapau McFlurry Oreo. Tengah sedap menyuap, dia bukak cerita. 
"Dulu ex suka main suap-suap McFlurry ni"
Aku terkedu. Terus stop makan. I mean, seriously stop makan. 5 tahun tak sentuh.
Husband nganjing, alahai apesal nak jeles? benda lama kot.
I know, dia dah terlepas cakap.
It's not about jealousy, it's like satu benda yang buat kau rasa loya. Paham tak?
Mungkin aku yang over, imagine lebih sangat. Until now, memang aku tak penah beli. My son used to love it, I don't mind. Cuma aku jer yang tak membeli. 

Semalam punya cerita plak. 
Aku beli pretzel Auntie Anne's. All time favourite. Beli dua jenis yang berbeza.
Balik umah, husband dah bedal satu yang paling sedap rupanya.
Aku dah kecewa teruk. Taknak makan yang satu lagi.
Alih-alih dia kata nak keluar.  Rupanya balik-balik jer bawak lagi 2 ketul. My most favourite. Eh, dia beli kat mana ni? Setahu aku, paling dekat lah kalau nak dapat kena gi IOI Mall. Hmmm, malas pikir.
Expectation?
Ko melting sebab dia (berusaha) pujuk ko balik.
Reality?
Masih aku tak sentuh. He keeps on saying sorry and (again) teasing me.
Merajuk? Nope. Not at all.
Ni cerita pasal hati yang dah kecewa. Bunyi macam poyo jer kan? Tapi lebih kurang macam tu lah rasa dia.

Things in mind, why you make things hard? Kenapa kau buat dia rasa bersalah dengan benda ciput?
Am I hard to please?
Am I too complicated? Absolutely no. Maybe.... yes.

Kepada pretzel Auntie Anne's, see you in another world.
I know I can. 
U are just like a McFlurry to me.

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T