photo anigif_zps7d2f0644.gif

Find me on Instagram : amelynadnan

Need a photographer? Click picture!

Tuesday, October 14, 2014

Err..hello?

Fuh fuhh.. (tiup habuk) 
Err tapi bukan habuk je ada ni, segala keladak daki semua dah lekat. Heh
Hi everyone! Miss me, not?


Bila dah pegang title mother of two, most of the time spent kat anak jer. Haha Nadra pun dah almost 6 months old. Makanya, dah 6 bulan jugaklah aku tak sentuh keyboard laptop ni. Ya Ampun.

Alhamdulillah, semuanya sihat-sihat belaka. Lagi-lagi si emak, sihat bagai di pam. Rasa macam dah gemuk la. Huhu nangis tengok diri sendiri. 

Firstly, yes. Anak dara dah nak masuk 6 bulan uolls. I'm typing while she's on my lap. Believe it or not?

Her milestone so far, dah roll over. A bit late compare to Adri. Eh don't be judgmental. No good. Kesian anak. My purpose is rekod sebagai kenangan. Betul ke apa aku cakap ni? Hentam.

She's very hyperactive (since in my tummy), tak reti duduk diam. Kalah si abang. Sebenarnnya memang doa kat tuhan, kalaulah dapat baby girl, mohon takmo anak yang kuat nangis. Allah Maha Mendengar, Nadra susah nak nangis tapi diuji dengan anak yang maha lasak. Ye, rasakan!

Little Miss Sunshine.


Adri plak? 

Alhamdulillah, he turned out very well. Feels like 3 going on 13, haha ada je akal dia. Sejak dah abang-abang ni, makin tak terdaya nak layan dia punya kerenah. Hari-hari mintak nak gi school. Oh I feel old. 

Latest. Kemain kau anak dara heret anak bujang iolls. haha

Gamba pun stok print screen je dari ig. Haha malas nak godek, Kalau sudi boleh la follow. Kat sana iolls aktif sikit. heh

Anyhow, I miss blogging. Banyak benda nak share, nak luah..hm tengokla macam mana. 










Kindly rate:

Thursday, May 8, 2014

Kesinambungan dari entry lepas.

Hehe. Masih lagi in the mood, bercerita tentang kisah pengalaman mengandung, bersalin dan berpantangkan my little princess Nadra Adelea. Yeahh, pejam celik pejam celik, dah nak dekat sebulan berpantang. Fuhhh, time flies like a rocket!

Here I just list down top 5 what you never know about some moments on my second pregnancy.

1. Actually Nadra was admitted 3 days after seeing the world due to breathing complication. What I've been told is, nurse perasan hidung dia kembang kempis when breathing. So her pediatrician suspected dia kena infection since her oxygen graph whatsoever tak cantik. She then was giving an antibiotic for 3 days. Me? Speechless sebab masa dia keluar from my tummy, she seems so nice and nothing was wrong. At first, husband quite pissed off sebab we are not being informed early about this. Nadra dah dicucuk dengan antibiotic without our permission but then when he explained in details which if dia tidak bertindak segera, takut membawa maut. So kami redha with his suggestion.
The next morning, aku dah boleh balik. Sedih gila balik sorang, I mean without the baby. I thought nak stay sekali dengan baby but since susu aku belum keluar (haa ni cerita lain plak) so macam no point aku tinggal situ. Better balik rumah. Husband je datang visit her every morning. Record and snap some photos of her, alone. Aku tak sampai hati tengok. Sobsss.
On day 2, the pediatrician cakap ada good progression. If takda apa masalah, Nadra is allowed to be home early. Yayyy! and yes, she's in perfect condition. Alhamdulillah takyah tunggu sampai dose 3 hari. I came to pick her up, together with mom and husband. Hehe

2. I pooped on bed before gave birth to Nadra. It was my first time experience. Maybe disebabkan aku berparti makan dalam labor room or tak habis membuang masa nurse bagi ubat berak. Oh what a shame!! Nasib la baik I dont take my lunch, kalau tak lagi banyak agaknya aku terberak. Sempat lagi say sorry kat nurse. Ahaks

3. Nadra minum formula milk for her first 2 days. Sebab? Susu aku lambat keluar. Stress gila. Dia lapar bila dok hisap hisap tapi takda apa keluar. Aku dok stimulate bagai pun takda hasil. Memang panik sebab masa Adri dulu takda masalah langsung. So malas serabut kepala, agree with husband, for nurse to give her formula milk. On day 3, baru rasa bengkak susu tapi belum meleleh keluar. Dok pump pump pump.. bagi baby stimulate.. Alhamdulillah once again.. dikurniakan rezeki melimpah ruah. Balik jer rumah, terus stop formula milk sebab breast milk sudah ado. Hewhewhew

4. On my early pregnancy actually aku dah boleh rasa aku pregnant baby girl sebab from the whole experience, it is totally different with previous one. Based on what I've gone through la,
Kalau dulu senang makan, sekarang susah makan. Okay, mungkin tak membantu dari segi jantina.
Dulu suka desserts, now tak suka.
Dulu suka mekap.. cantik-cantik, now main belasah je tudung senget benget tak bergosok. Senang cakap, dulu suka melawa, now selekeh yang amat. Kalau boleh, gi Tesco pun nak pakai baju tido. 
Dulu lebih chillax, now moody memanjang.
Whatever it is, boy or girl aku tak pernah kesah. Hahahaha

5. Nadra ni adalah jelmaan, kemunculan semula papa dia. She is exactly so like daddy. The way she farts, yawns, twists her body and makes funny sound  just looks like daddy. Masha Allah. Tak tau lah nak kata apa lagi. Cannot imagine anak perempuan yang banyak ngikut perangai papa. Is it a good thing? Well, I hope so.

Gambar takda kaitan tapi suka. Ekekeke nak pegi!!!!!!!!!



Kindly rate:

Tuesday, April 22, 2014

The birth story : NADRA ADELEA

April 9th, 2014
Checkup on Week 39

CTG and VE done. Dr. Fatimah said, already 2 cm dilated and the baby is doing fine, I'm still having no sign and contraction pain yet. Huhu getting so nervous sebab stressing myself by comparing previous experience with this coming one. Bodo sangat, even though dah tau lain anak, lain pengalaman. *tumbuk muka sendiri*
Set another appointment, selagi belum bersalin. Baiklah.


April 14th, 2014
Another checkup on week 40.

10 am.
Okay, ini serious. My EDD is on April 13th. The baby weight estimated 3 kg. Boleh sangat dah bersalin, sebab dah naik banyak. I've been asked to induce and admit today. Oh gosh, takut!!! Tak ready!!! Then I remember, Dr. Fatimah allowed me to carry the baby for another 7 days but it's a big no now since my blood pressure  is a little bit high. So the risk for baby is also high. Sad gila.

Took some time to discuss, ask opinions from kawan-kawan yang memang doctor, yada yada. Plus, aku lak dah dimomokkan dengan INDUCE ITU SAKIT GILA, so jiwa kacau sekejap time tu. Sempat fikir pasal bill lagi, huhu sebab kalau boleh tanak la kena bayar mahal. Dapat gi private pun dah bersyukur kan? Daripada kena gi kerajaan. Mak tak sanggup. Hewhewhew. Husband kata tu semua dah tak penting, janji both mommy and baby selamat. Rasa nak nangis.

So the decision has been made. Serah diri for induction. That's the best. Mix feeling, tak sabar nak jumpa baby tapi the nervousness is greater sebab kena tahan wad walaupun belum sakit nak beranak! Psycho gila. Adehh, stay positive..stay positive.

Mintak kat nurse nak balik dulu, dengan alasan nak amek barang. Padahal hospital bag semua memang dah dalam kete, yang benornya aku nak balik berak kat rumah. Haha uolls tau jelah, iolls tak suka berak sepah-sepah ni. Huhuhuhuhuhuhuhu

Dah sampai rumah, tak jadi lak membuang. Taik pun takut nak keluar agaknya. Okay, takpelah. Capai lagi barang-barang mana perlu sebab benda tiba-tiba kan? Bagitau all family members, suruh standby sebab dah kena tahan wad. So off we go to the hospital.

2 pm.
Husband gi register dulu, aku rilek tunggu mak and mertua sampai. Perut memulas ni sebab tadi tak jadi berak. Ni semua mee goreng breakfast pagi tadi punya pasal. Settle semua, duduk lah dalam wad tunggu schedule for induction. Boring gila kot. Kat bilik dah huru-hara dengan adik-adik aku. Sempat lagi gurau, borak-borak, tengok tv, tangkap gambar sebab takde sakit kan? Haha

4 pm.
Baru teringat, aku belum Zohor. So gi surau. Mintak semua dipermudahkan-Nya. Alhamdulillah, tuhan tu Maha Mendengar. On the way ke bilik, aku terkucil. I mean, aku macam terkencing tapi watlek je. I thought it's nothing la sebab kadang aku memang suka tahan. Malas bagitau mak, nanti dia yang kecoh lebih. Haha


Moment of truth.

Dah kat bilik, rasa air panas meleleh keluar, abes basah kain. Stok takleh tahan punya. Kalau kencing kan kita boleh tahan lagi kan?

Mak : Ketuban kau dah bocor ni. Gi panggil nurse!
Aku : Eh mak ni, rilek ar. Belum sakit pun ha.
Mak : Dah dari tadi kata sakit perut nak berak, dah nak bersalin la tu.

Aku takut kena gi labor room sebenarnya. Tak ready. Haha. Eh betul jugak cakap mak. Dulu masa bersalinkan Adri, aku sakit perut jugak. Salahkan Coco Crunch, now salahkan mee goreng plak. Huahuahuahuahua.

Nurse sampai, check bukaan. Dah 4 cm. Again, thank God. The labor process comes naturally, takyah induce. HOYEAHHHH!!!

5.15 pm.
Baru nak lunch sebab dah rasa lapar gila. Nurse masuk, suruh ke labor room dulu sebab ada bilik kosong. Dia masukkan ubat berak siap-siap and suruh bawak lunch set tu ke labor room. Terus tak selera nak makan, aku salin baju and dah rasa nak berak. Membuang jap and turun tingkat 2 dengan mak sebab husband gi solat Asar.

6 pm.
So mak temankan kejap. Borak lagi dan lagi. Nurse masuk, check bukaan. 6 cm dilated. Katanya doctor takde ni, gi solat jap. Dia pasangkan drip to trigger the contraction. They assumed aku akan bersalin in 4 hours time. One cm in one hour. The midwife offered me a pain killer, so I said, it's okay. I pass. I try to go for another natural birth. Insya Allah.

Lepak dalam labour room, bored to death. Takde apa nak buat selain melayan husband yang sangat tak lawak time tu tapi layankan ajelah. I know, he more nervous than me. Haha. Bubur tadi aku dah terbantut nak makan, nurse bagi kurma 3 biji, makan la jugak sambil baca doa together with husband. Borak itu ini, buang masa, husband massage sikit-sikit. He wanders, belek itu ini. Haha both us bosan, mati kutu. Aku lagi lah mati kutu, dah terbaring kena check baby heartbeat.


The contraction begins.

Whoaaa, I feel the pain now. Told husband, macam dah nak bersalin ni. We both excited, me practicing the breathing techniques while him keep holding my hands and bagi minum air zam-zam, hope everything goes smoothly.

6.45 pm.
I cant hold any longer, asked husband to call the nurse. VE checked, 8 cm dilated. Katanya kepala baby tinggi lagi, jangan teran. The nurse increased the drip dosage.
Okay, breath in breath out. Breath in breath out.

6.55 pm
Sangat dihujung tanduk dah ni, takleh handle. Mintak tolong husband panggilkan nurse lagi. VE rechecked, full dilated. Been asked to not to push yet, sebab they were all unprepared. Together 5 nurses and doctor in chaos, setting up the equipment because in just 10 minutes aku dah full dilated. They never expect that soon. One of them cakap, orang sebelah masuk pukul 2 pm tadi tapi belum nak bersalin lagi. In my mind, tu dia, dia lah. Ni saya, saya lah! Haa gitu.

7.02 pm
And again, everything went so fast. This time, I feel so confident, push twice and the baby popped out even though baby jauh lagi. I still can't believe the baby dah keluar. Husband pun tak sempat toleh, tengok-tengok je baby dah ditarik keluar.
Thanks a lot to the last minute preparation in calm birthing and techniques kat group and Youtube that worked wonderful. Haha mentang-mentang dah anak no. 2, semua benda nak last minute. Dush dush dushhh

Keluar je anak dara tu, doktor terus letak kat dada. My first impression, keciknya. Huhu pastu nangis kuat.
Husband dah sebak and kiss my forehead. Memang cepat compare abang dia dulu. Sebab saiz kot, only 2.6 kg. Whatever it is, syukur Alhamdulillah semua dipermudahkan.


The chronology of the birth.

1600 - My water leaked. 4 cm dilated.
1715 - Been pushed to the labor room early.
1800 - 6 cm dilated. Drip is set up.
1845 - Already 8 cm dilated. Began to feel the strong contraction.
1855 - Full dilated. Time to push.
1902 - The baby is out!

Presenting my second precious gem,





Kindly rate:

Monday, March 31, 2014

Still here, on week 38

The baby hasn't ready to come out yet. Take your time, my little babeh!!
Alhamdulillah, so far so good. Mommy je yang macam dah tak larat sangat bawak perut. This time, at down below rasa sakit sikit la bila banyak berjalan. Renyah sangat agaknya.

Last week dah gi second checkup di An-nur Specialist, Bangi. Everything's fine. Baby in tummy weighted 2.35 kg from 2 kg but still below average. Sobs. The doctor asked to drink extra milk, haha up to 3 glasses per day. Dari nak muntah sampai dah okay, sebab dah biasa.

Multivitamins pun dah tak pernah miss, nak increase berat baby punya pasal. Alhamdulillah, ada jugak hasilnya. Pheww.

Nak update apa lagi?
Oh yes, baby dah kat bawah cuma belum engage. Done CTG, heartbeat pun okay. Nurse tanya, kenapa kena buat CTG? Doktor dah seluk ke? Huargghh, itu adalah hint bahawa next checkup confirm kena VE. Hewhewhew.

Abanglong excited tunggu adik keluar. So far, dia behave jer tapi makin mengada tu ada lahh. He's very funny now, just like daddy. Both are my baduts kat rumah.

There is a situation masa tunggu turn nak jumpa doctor masa checkup hari tu. Aku geli hati sangat.

Ada this one little boy, around 4 years old berlari-lari dalam klinik. Depan belakang, depan belakang dia buat bising. Yang si bujang aku ni tengah ralit main phone, layan series dia. There were times jugak dia dok pandang-pandang budak tu tapi takde pulak dia join sebab phone is much more interesting agaknya. So aku pun tak kisah lah. Better dia dok diam daripada buat bising. Aku pun senang jaga. Hewhewhew

Agaknya bila dia dah rasa annoying, kacau concerntration dia tengok kartun, dia pun bersuara,

Hey, hey stop!! Wait wait!!
Takmo lari-lari. Stop!

Sambil buat signal, angkat tangan suruh stop depan dia.
Hahaha, satu klinik dok perhati gelakkan perangai dia. Aku macam malu jugak, takut mak pak budak tu terasa tapi nak buat macam mana. Aku tak suruh pun, dia mandai-mandai tegur budak tu. Haha entah mana dia dengar benda tu entah.
posted from Bloggeroid
Kindly rate:

Tuesday, March 18, 2014

Full term.

Yes, the baby can come anytime by now. So nervous but excited more. Hehe

Talking about the gender? Ahah, not going to announce here. Surprise lah sikit.

Masih lagi mencari-cari nama yang sesuai. The more you browse, the more headache you got. Hewhewhew dah pening nak pilih mana satu. Now dah tambah another one criteria, nama yang Adri boleh sebut, means nama tu bukanlah nama yang berbelit lidah. Hihi

Of the preparation, rasanya adalah dalam 80%. Nampak sangat ketidakadilan disitu kan? Dulu masa first baby semangat beli itu ini awal-awal, sampai berlebih tak berpakai. So turun kat adik jelah. Tinggal nak cukupkan barang mommy dia jer. Pastu shop barang adik sikit. I iz seronok pegang baju kecik-kecik macam baby doll ni. Hehe

About my condition plak, Alhamdulillah so far so good. Current weight pun dah 58.5 kg. Membesar dengan jayanya tapi baby macam kecik sikit la. Last checkup doc kata baru 2 kg. Abehh macam-macam obat dia suruh makan, nak tengok ada progression ke tak. Redha.

Tunjuk gambar perut sikit.

Now selera makan dah kelaut balik. Aku rasa punca dia is aku masak kat rumah hari-hari. Aku taktau lah kalau ada orang yang berselera makan masakan sendiri, tak kira lah sedap ke tak sedap. Ke cane? Sometimes, kena request kat husband nak makan nasi goreng or bihun sup kat kedai. Takpun bubur McDonalds ke. Barulah okay, tapi takkan hari-hari nak makan luar? Boleh jemu jugekkk. Yang sebenarnya, mak sendiri masak yang takkan penah jemu. Mak buat sambal tumbuk ikan bilis goreng ikan masin pun dah boleh makan 3 pinggan. Hmmm sedapnyaaaa.

Okay, off topic.

Sekarang ni tengah teringin sangat nak makan bubur kacang ada durian. Macam best jer. Huhu dah request kat mak. Tak sabo lak kan?

Pasal hospital bersalin plak, hehe aku dah tukar plan. Insya Allah book di An-nur Specialist, checkup dengan Dr. Fatimah. Nice, friendly and soft spoken lady. Okay kot sebab aku taktau lah apa beza dia dengan Dr. Khamsiah.

Nak update abang Adri plak?
Huhu. Anak bujang aku sorang tu, makin menjadi-jadi loyar buruk dia. Makin banyak cakapnya. So far, I'm satisfied with his development. Bukanlah nak membeza-bezakan, cuma aku rasa, my opinion Adri got a great opportunity when his mother's around him every single time.
His first smile.
His first walk.
His first word.
Even his first tantrum, semua depan mata.
I feel blessed. #proudmom

Aku kan suka layan borak dengan dia. So macam-macam benda boleh cakap.

Ibu, nak ibu punya game.
No, I charge my phone.
How about papa punya game?
Also cannot, papa's charging his phone.
(Sebenarnya saja je tipu, tanak bagi dia main)
Semua charge, charge, charge....
(Sambil buat muka sedih)

Hahaha, rasa nak tumbuk je budak kecik tu tau!

Dia punya favourite is "Ibu nak makan apa?"
Aku rasa adalah in every 2, 3 hours dia akan datang kat aku and tanya benda tu. Kemain risau agaknya ibu dia susah nak makan. Haha tapi bagus jugak. Bila aku jawap, saja jawap kuat-kuat bagi papa dia dengar so that papa dia boleh gi beli. Hewhewhew

Ibu nak makan apa?
Ibu nak makan Ezzy!!! (saja nyakat dia)
Ibu nak makan Ezzy? Mana buwehh makan Ezzy!

Huhuhu, dia kalau cakap Malay, either baku or sebutan tak berapa betul tapi kalau English, jelas and perfect with the slang. Haha nasib lah nak, janji paham bila orang cakap. Kan?



posted from Bloggeroid
Kindly rate:
Previous Post Home
 

k u m a k i k a e a m e l y n