07 April, 2011

#kitchenmelin - Resepi Sup Ikan Merah.

source Google.


Bahan-bahan

3 kelar ikan merah
*1 bawang besar
*3 bawang putih
*1 inci halia
2 biji kentang (potong 6)
1 batang carrot (potong memanjang)
6 biji cili api (aku kan antu pedas, so saje tambah)
1 sup bunjut
8 biji lada hitam
5 tangkai daun sup
bawang goreng (optional)

*macam biasa, dikisar/ditumbuk yer kawan2!!


Cara-cara
1. Tumis bahan kisar bersama lada hitam dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
2. Masukkan air separuh periuk, kentang, lada api, lobak serta sup bunjut.
3. Tunggu sehingga mendidih, masukkan garam dan ikan.
4. Masukkan daun sup serta bawang goreng, siap!!!




15 comments:

Rosie Rose said...

wah wah wah... rajin tuuu masak! kite dah tak berapa rajin nak masak lately, sebab selera out! uhuhuhuh...

btw, amelyn... tak tahu la amelyn dah abca blum; mana tau minat nak request2 ke... khas utk mommy2be;
http://sinceandforever.blogspot.com/2011/03/confession-of-shopaholic.html

lind said...

sedap je tgkk

aTy _faRed~ said...

alaaaaaaa...ngah pose2 ni tengok aper pon rase macam nak makan nanti..:p
Lamer tak masak sup ikan merah...:)

amElyn said...

rosie rose:
hari2 tau i masak. kalau hubby ajak keluar (ada keje) baru lah ada chance makan luar! hihihi. selera out ke tak out ke, i have to cook jugak.. =)

lind:
sedap. try lah buat! =)

aty_fared:
alalalaaa.kesian.. hehe.. =)

Rosie Rose said...

occayla tu masak tiap ari. kalau ikutkan, i have to cook everyday gak. tp duk sorang2 kat rumah... hubby lak malam baru ada rumah. tghari mmg sangat malas, sbb masak utk sorg. tu yg ikut mud tuu... ehehehehe. tp kalau dah datang mud rajin, macam2 laaaa yg terhidang.

farahfatihah said...

ehh dalam gambar ada batang saderi dalam menu xdak pulak hehehe

amElyn said...

rosie rose:
i kena masak sebab hubby suka makan kat rumah.. =)

FF:
oooohhhh. dengki eh??? HAHA. tu sumber google. i kan pemalas nak amek gambar sendiri.. =D

Rosie Rose said...

sangat bagusssss! kalau ikutkan, my hubby pon suka makan kat rumah. tp dia nyer selera tu cerewet sikit. suka sambal2 je. jenuh la nak makan sambal je tiap ari. dan lagi, kitorg jenis suka jalan2 dating. so mmg tak done la nak masak tiap ari.

nnt i gi ur house la, sure leh makan tiap ari! hiks!

amElyn said...

rosie rose:
hihihi. kan? my hubby tak fussy, makan jer semua... kadang2 jer ngada tak makan tu ..tak makan ni... =D
sebab selera dia lain dgn selera i. tu yang susah sikit tuh!!!

eh sure sure.. nanti boleh datang, try makan pe yg i masak.. telan jer, jgn byk komen! hihihihi

syuhaila binti mustafa said...

lyn dh boleh wat kelas memasak lh lps neh.. :P senang lg amer tak fussy sgt.. tp yg mslh ny selera tak sama tu lh.. :)sama lh dgn kiteorg gk.. :(

amElyn said...

ila:
hehe. belom layak lagi! banyak lagi kena bagi master! =D
dia tak banyak komen, cuma dia ada certain lauk yang dia tak minat... =D

~Yun~ said...

shedapnyee!!dr ari 2 nk cri ikan merah susah la nk cri kat supermarket..nk tryla resipi ni..tq dear! =)

amElyn said...

yun:
a ahh. susah sikit nak jumpa kat supermarket. tatau nape. hehe. teruskan pencarian anda!!! =D

Zuwairi Aiman said...

salam kunjungan, jgn lupa singgah blog saya ;)

amElyn said...

zuwairi aiman:
hi. thanks for dropping by! insyaAllah i akan singgah.. =)

 

e l i n n n a d n a n © C O P Y R I G H T